Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Generalul Sever Muresianu s-a aratat impotriva sarbatoririi Zilei Europei

Actualitate
Tools
Typography

General locotenent în retragere şi preşedinte al subfilialei Turda a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR) filiala Cluj, Sever Andrei Mureşianu consideră că România nu are de ce şi, în consecinţă, nu ar trebui să sărbătorească Ziua Europei.

Generalul turdean şi-a expus punctul de vedere când a luat cuvântul în cadrul festivităţilor organizate la Turda cu ocazia zilei de 9 mai.
Dacă oficialităţile care au luat cuvântul la festivităţi apreciau ca pozitivă sărbătorirea Zilei Europei cu atât mai mult cu cât România este parte integrantă a Uniunii Europene, Sever Andrei Mureşianu considera că românii nu pot sărbătorii o Europă care după război a trădat românia prin tratatul de pace, declarând-o ţară învinsă.
Redăm în continuare discursul generalului Sever Andrei Mureşianu.

Doamenlor şi domnilor, dragi ostaşi!
Am privilegiul ca cu ochii minţii să mă întorc cu 80 de ani înainte în care la 10 mai piaţa Turzii era plină de ostaşi şi autorităţi. turda era în glorie, era judeţ, era capitală de judeţ, ave prefect, avea primar, avea preşedinte de tribunal şi avea o oaste: Regimentul 93 de infanterie. Şi era o sărbătoare mare şi iubită.
Eram copil, cercetaş, defilam cu bicicleta la mână, bicicletă care era împodobită la spiţe cu tricolor şi împodobită cu liliacul care era în plină floare.
Au trecut mulţi ani dar atunci îmi aduceam aminte cu smerenie, cu pietate, de veenimentele importante care erau aniversate atunci. Era aniversarea urcării pe tron a domnitorului Carol I de Hohenzolern care, peste 40 de ani a condus ţara şi a introidus-o într-un modernism pe care îl urmăreşte şi astăzi. Era ziua declarării independenţei şi era ziua declarării regatului din 10 mai 1881.
Eram mândri că eram români. Şi-atunci mergea tineretul în străinătate. Mergeau ca să studieze şi toţi magistraţii, aproape, toţi profesorii universitari şi generali, intelectualii români, erau absolvenţi la Sorbona. Şi erau mândri şi eram mândri.
"Sărbătorim" astăzi şi Ziua Europei. Europa, care ne-a abandonat după război în mâinile străinilor - urmările le simţim şi astăzi - şi am fost spoliaţi, am fost trădaţi, prin tratatul de pace, să fim declaraţi ţară învinsă. Acesta este adevărul! Noi n-am fost declaraţi şi n-am fost recunoscuţi ca ţară învingătoare alături de aliaţi ci am fost, prin trădare, declaraţi învinşi. Trebuie să spunem acest lucru.
Şi sufletul poporului român nu poate să sărbătorească astăzi Ziua Europei, Europa care a trădat România, după ce România a avut peste 100.000 de eroi pe front.
Îmi aduc aminte cu multă durere de camarazii mei care au murit pe front, care sunt şi astăzi în memoria mea.
Avem harul, astăzi, de a fi în Săptămâna Luminată în care porţile Raiului sunt deschise pentru credincioşi. Să profităm de acest lucru, să ne gândim la Săptămâna Luminată, să ne rugăm Celui de Sus să păstreze poarta Raiului şi în viitor pentru neamul românesc care întotdeauna a cinstit pe Tatăl Ceresc şi pe Hristos. Dumnezeu să lumineze şi să ocrotească pe români!  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS