Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Pelerinaj pe meleaguri sfinte

Actualitate
Tools
Typography

(comunicat)
Se spune ca pelerinajul reprezinta calatoria spre viata de sfintenie, o tendinta a omului spre Dumnezeu sau o modalitate de improspatare a vietii spirituale si de intarire a credintei.

Cu aceste dorinte am pornit intr-un pelerinaj de 12 zile in Israel-Iordania-Egipt, alaturi de fiul meu Flaviu Irimie, parintele Ilea Vasile de la Parohia Ortodoxa Turda II, d-nul Gheorghe Balahura si d-nul Rus Daniel. Am avut bucuria si privilegiul de a fi insotiti pe tot parcursul pelerinajului de I.P.S. Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului.
Pentru mine pelerinajul a insemnat o calatorie la izvoarele crestinatatii, o incursiune in istorie, in locul unde interferentele culturale dintre Orient si Occident au data nastere unui tablou emotionant de etnii, religii, traditii, obiceiuri si credinte.
Majoritatea locurilor au propriile lor povesti, incarcate de istorie si dramatism. Trairea si emotiile care te cuprind vizitand aceste locuri, pornesc din cele mai adanci unghere ale fiintei si dau nastere celor mai curate si mai pure lacrimi.
In continuare va invit sa porniti alaturi de mine intr-o calatorie imaginara prin locurile sfinte, binecuvantate de Dumnezeu, pe care am avut sansa sa le vizitez.
Si voi incepe enumerarea obiectivelor din Tara Sfanta, Israel care reprezinta leaganul celor trei mari religii monoteiste ale lumii: islamismul, iudaismul si crestinismul.
- Pestera Sfantului Ilie si Manastirea Stella Maris din Haifa, Asezamant Monahal Carmelit si sediul mondial al carmelitilor, ambele aflate pe versantii Muntelui Carmel din Israel.
- Localitatea Tiberias aflata la 210 m sub nivelul marii si insumand un numar de 35.000 de locuitori.
- Manastirea greco-ortodoxa Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor, locul despre care se spune ca "Vechiul este acoperit de Nou, umanitatea de dumnezeire si Legea de Har ".
- Fantana lui Iacov de langa localitatea Sichem, locul unde Mantuitorul s-a intalnit cu femeia samariteanca, are o vechime de 4.000 de ani si se spune ca nu a secat niciodata.
- Basilica Catolica Bunavestire din Nazaret care gazduieste grota in care Fecioara Maria a fost instiintata de Arhanghelul Gavriil ca il va naste pe Mantuitor.
- Muntele Fericirilor din Galileea, locul unde Mantuitorul a tinut o predica despre fericiri si Basilica catolico-franciscana construita intre anii 1936-1938.
- Situl arheologic al vechiului oras Capernaum unde se afla casa soacrei Sfantului Petru si sinagoga orasului.
- Biserica Inmultirii, din oraselul Tabgha, locul unde Mantuitorul a savarsit minunea inmultirii celor cinci paini si doi pesti.
Pelerinajul a continuat cu vizitarea obiectivelor religioase si istorice din Iordania, tara in care maslinii (aprox. 12 milioane) sunt considerati sfinti aici existand drastica interdictie de a-i taia.
- Manastirea Izvorul Tamadurii din Muntii Iordaniei, patronata de Fecioara Maria si Staretul Cristofor , noi fiind primii pelerini romani care am trecut pragul acestei manastiri.
- Mitropolia Ortodoxa din Amman.
- Muntele Nebo unde la varsta de 120 de ani, a murit marele profet Moise.
- Petra, orasul antic de piatra din pustiul Iordaniei, declarat monument mondial in 1985 a fost construit de nabaeteni in anul 600 i.Hr. A fost cel mai important punct vamal din zona si singura trecatoare in lantul muntos, toate caravanele formate la acea vreme din 1.000-3.000 de camile avandu-si popasul la Petra. Nabaetanii erau renumiti ca arhitecti, sculptori, comercianti si hidrologi construind bazine, cisterne din piatra si oaze artificiale pentru captarea ploilor asigurand astfel necesarul de apa pentru zeci de mii de oameni si camile.

Egipt
- Manastirea Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai, construita in jurul rugului care ardea si nu se mistuia si prin care Dumnezeu vorbea cu Moise, dispune de a doua biblioteca din lume dupa Vatican, de un osuar cu osemintele a mii de calugari, 3.000 de icoane unicat din care 300 sunt expuse in biserica iar celelalte in tezaur, peste 100 de candelabre unicat care impodobesc biserica, iconostasul si tavanele placate cu aur, fantana lui Aaron, edictul cu palma lui Mahomed, un tezaur cu codexuri, obiecte de cult religios, mare parte din aur masiv de mare valoare (in total existand aprox. 2 tone de aur), Sfintele Moaste ale Sfantului Stefan Sinaitul si ale Sfintei Ecaterina.
- Locul unde Dumnezeu i-a inmanat lui Moise Tablele Legii cu cele 10 porunci, situat in varful Muntelui Sinai la altitudinea de 2284 m, l-am aflat urcand cu totii pe un traseu lung de 9 km din care 7 extrem de dificili. Am pornit la drum la ora 2 dimineata iar la ora 6, 30 alaturi de inca 1000 de suflete, am fotografiat cel mai frumos si mai emotionant rasarit de soare pe care mi-a fost dat sa il traiesc.

Israel
- Am lasat in urma Egiptul si rasaritul de soare si ne-am indreptat pasii din nou inspre Tara Sfanta urmand ca in aceeasi zi, la ora 18,30 sa imortalizam rasaritul lunii dar de data aceasta de la cea mai joasa altitudine de pe suprafata Pamantului, Marea Moarta aflata la 417 m sub nivelul marii. Marea Moarta este un lac cu cea mai sarata si mai bogata in minerale apa de pe planeta, avand o concentratie in aceste elemente de peste 30%.
- La Manastirea Sfantul Sava din Betleem am fost primiti de Parintele Mercurie care a slujit in trecut la Manastirea Petru Voda din Moldova si care este discipolul Parintelui Iustin Parvu. Accesul femeilor este interzis in aceasta manastire.
- Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare din Betleem este o manastire de maici si gazduieste pestera unde s-au ascuns magii precum si mormintele Sfintului Teodosie cel Mare, Sfantului Sava, Sfantului Cosma si Sfantului Damian.
- Biserica Greaca de pe Campul Pastorilor, locul in care ingerii au vestit pastorilor nasterea Mantuitorului.
- Biserica de la Pestera unde s-au ascuns Fecioara Maria si Iosif in fuga lor spre Egipt si care este cea mai veche biserica din lume.
- Biserica Nasterii Domnului, unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare, a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos de catre Imparateasa Elena in anul 326 d.Hr. si peste care Imparatul Iustinian a construit actuala Biserica mult mai mare.
- Pestera Fericitului Ieronim.
- Biserica Grota Laptelui ridicata pe locul unde Maica Domnului L-a alaptat pe Pruncul Iisus. Se spune ca albul imaculat al peretelui grotei se datoreaza picaturii de lapte care a cazut pe jos din sanul Fecioarei Maria.
- Ierihon, stravechiul oras biblic este atestat ca cel mai vechi oras din lume. Aici se afla Asezamantul Romanesc, o constructie de o rara frumusete, executata de meseriasi romani si care surprinde prin arhitectura sa deosebita.
- Dudul lui Zaheu Vamesul din Ierihon si muntele Carantania.
pelerinajIrimie2- Am avut bucuria de a participa la Slujba de Boboteaza dupa calendarul vechi, sustinuta de Patriarhul Ortodox al Ierusalimului, pe malurile raului Iordan, in fata a peste 15.000 de oameni. Am avut placerea de a-i intalni acolo pe I.P.S. Teodosie Snagoveanu si Parintele Misca de la Parohia din Baile Sarate Turda, insotit de un grup de pelerine turdeni.
- Manastirea greco-ortodoxa Sfantul Gherasim de la Iordan.
- Asezamantul Romanesc de la Ierusalim unde am fost primiti de Arhimandritul Ieronim Cretu, Superiorul Asezamintelor Romanesti si am participat la Slujba Sfintei Liturghii, sustinuta de I.P.S. Andrei Andreicut ,Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului.
- Manastirea Sfantul Gheorghe Hozevitul din pustia Hozeva, o manastire ortodoxa foarte veche unde se afla Sfintele Moaste ale Sfantului Ioan Iacob de la Neamt numit si "Hozevitul". Aici se afla pestera in care Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul s-a ascuns, urmarit fiind de Regele Ahab si Regina Isabela.
- Muntele Ispitirii Domnului care ne aminteste de postul de 40 de zile al Mantuitorului si de intreita ispitire in pustie a Mantuitorului si anume: poftirea, marirea si avutirea.
- Biserica Inaltarii Domnului de pe Muntele Maslinilor si Paraclisul Capului Sfantului Ioan Botezatorul.
- Manastirea Ortodoxa construita de Ioachim.
- Manastirea Carmelita Pater Noster unde rugaciunea Tatal Nostru este expusa in 104 limbi, cea in limba romana aflandu-se in apropierea altarului.
- Manastirea ruseasca de pe Muntele Maslinilor, Sfanta Maria Magdalena este copia exacta a Manastirii de la Kiev redusa la scara de 1:5 aici aflandu-se Sfintele Moaste ale Sfintei Varvara.
- Gradina Ghetsimani, locul de rugaciune si liniste, cel mai iubit de Domnul nostru Iisus Hristos, este locul in care Iuda si-a vandut Invatatorul cu acel sarut minicinos. Aici, maslinii nu au murit,traiesc marturisind in tacere dupa mii de ani, istoria acestui loc.
- Mormantul Maicii Domnului din Ierusalim si Biserica construita in jurul mormantului.
- Zidul Plangerii din Ierusalim care are cea mai mare Sinagoga Publica.
- Biserica Sfantului Mormant sau Biserica Invierii este o structura uriasa construita de Imparatul Iustinian si administrata de Biserica Ortodoxa Greaca, in interiorul acestei constructii aflandu-se alte 5 biserici iar in exteriorul ei alte 6.
- Piatra Mirungerii pe care Mantuitorul a fost coborat de pe Cruce si din care izvoraste mir.
- Stanca Golgotei, locul unde a fost rastignit pe cruce Mantuitorul.
- Catedrala Adormirii Maicii Domnului este una dintre cele mai mari biserici din Ierusalim si se afla aproape de Poarta Sionului.
- Mormantul Regelui David.
- Satul Ein Kerem si biserica construita in locul nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, fiul Elisabetei si al lui Zaharia.
- Manastirea Catolico-Franciscana si Manastirea Benedictina din Ein Kerem.
- Manastirea Sfintei Cruci a fost construita pe locul de unde s-a taiat copacul din care a fost facuta Sfanta Cruce a Mantuitorului, folosita pentru rastignire.
- Biserica Sfantului Mucenic Gheorghe si Mormantului Sfantului aflat in subsolul Manastirii.
- Biserica cu trei hramuri: Sfantul Mihail si Gavriil, Sfintii Apostoli Petru si Pavel respectiv Sfintii Damaschin si Varvara, care deserveste trei comunitati si in care un preot roman slujeste de 13 ani.
In final, fiecare pelerin a primit o "diploma de pelerin" semnata de Ministrul Turismului din Israel si de Primarul Ierusalimului.
De-a lungul vietii, am avut dorinta si sansa de a vizita nenumarate locuri sfinte, marcate de o puternica incarcatura spirituala, printre care: Medjugorje in Bosnia- Hertegovina, Fatima, Manastirea Alcobaca si Manastirea Batalha in Portugalia, Abatia Melk de langa Viena, Catedrala Sfantul Vladimir din Kiev, Domul din Milano, Domul din Padova, Basilica Sfantul Marcu dinVenetia si Domul din Verona, Biserica Notre -Dame, Biserica Sfantul Eustache, si Biserica Sacre- Coeur din Paris, Biserica Sfantului Ioan Evanghelistul si Casa Fecioarei Maria de la Efes.
Toate m-au impresionat, insa nimic nu se compara cu o clipa petrecuta in Tara Sfanta. Intensitatea trairilor este nebanuita, aici Dumnezeu pare atat de aproape de noi, de miezul fiintei noastre. Aici am inteles ca Dumnezeu este viu, este prezent concret in viata noastra si ne asteapta alaturi de El in rugaciune pentru ca am inteles ca rugaciunea este cheia care deschide portile cerurilor.
Timpul si spatiul si-au comprimat curgerea, motiv pentru care nu am simtit nevoia de a accesa mijloacele tehnologice moderne (internet, facebook, etc) care ne erau de altfel la mare indemana pe toata durata pelerinajului.
Este o mare bucurie sa impartasesc cu dumneavoastra aceasta experienta pe care din tot sufletul va doresc sa o traiti macar o data in viata, sa simtiti asa cum am simtit si eu ca timpul urii devine timpul iubirii, ca toate gandurile se topesc in prezenta si har, in adanca recunostinta si iertare si viata capata noi valente de mister si lumina.

Deputat PC,
Mircea Vicentiu Irimie

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS