Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Animalele inca asteapta adapostul de la Bogata

Actualitate
Tools
Typography
Adăpostul pentru animale comunitare despre care se vorbeşte că va exista la Bogata este încă ceva ce va fi realizat pentru animalele care ar urma să fie cazate, pentru o anumită perioadă de timp, în acest adăpost. Anul trecut viceprimarul Mircea Irimie spunea „finalul anului”, anul acesta se avansau alte termene de finalizare a adăpostului. Încă nu e gata, dar va fi, a asigurat viceprimarul Turzii.
Momentan există spaţiul, autorizaţia de construire şi toate avizele necesare. Pentru că – alături de municipiile Turda şi Câmpia Turzii – doar 11 din cele 15 comune au fost de acord, prin hotărâre de consiliu, să contribuie cu fonduri la construirea adăpostului, banii nu ajung decât pentru amenajarea a jumătate din adăpost. Chiar şi în aceste condiţii, viceprimarul Mircea Irimie se arăta convins că până la finele lunii mai se va putea autoriza jumătate din spaţiu.
Autorizarea spaţiului înseamnă, de fapt, că „de a doua zi noi am demarat capturarea de animale”, cum spunea viceprimarul Turzii, urmând ca restul de lucrări care ar mai putea fi făcute să se realizeze fie din venituri proprii, din sponsorizări, fie din posibilele fonduri care ar putea veni din partea altor administraţii locale din CUA care vor dori să devină parteneri. Contribuţia financiară a administraţiilor locale ar putea oferi acestora posibilitatea să îşi aducă animalele comunitare în adăpost. Cu toate acestea, şi pentru aceste animale vor fi suportate alte costuri, pentru că e vorba de diverse tratamente aplicate animalelor (sterilizare, deparazitare etc.), lucru imposibil pentru comunităţile locale care nu sunt partenere în proiect.
Pe de altă parte, în cazul în care o persoană fizică are căţei pe care doreşte să îi ducă la adăpost, va putea face acest lucru, cu condiţia să suporte costurile pentru animalul sau animalele respective. Chiar Mircea Irimie spunea că văzuse, în alte ţări, că inclusiv proprietarii de animale sunt verificaţi. Este o evidenţă a posesorilor de animale şi a animalelor pe care aceştia le posedă şi, de exemplu, în cazul în care o femelă, aflată în proprietatea cuiva, este gestantă, proprietarul trebuie să ştie ce face cu puii, dacă îi vinde sau dacă îi dă spre adopţie. „Ştiu că sunt pedepse foarte grele pentru cei care omoară puii”, a adăugat viceprimarul Turzii.
Potrivit lui Mircea Irimie, adăpostul ar urma să găzduiască undeva între 500 şi 700 de câini, în timp ce la nivelul întregii Comunităţi Urbane Arieş probabil că sunt vreo cinci mii de câini. Viceprimarul Turzii a spus că nu se poate face industrie hotelieră pentru animalele comunitare, respectiv că şi câinii ajunşi în adăpost, după o perioadă de trei luni – în care se încearcă darea spre adopţie – în cazul în care animalele nu sunt adoptate, ele vor fi restituite comunităţii, însă nu se vor mai putea înmulţi.
Singura strategie, crede Mircea Irimie, este să fie scăzută populaţia de câini, cu atât mai mult cu cât statisticile arată că, într-un singur an, populaţia de câini trebuie să fie sub control. Cu toate acestea, câţiva câini comunitari trebuie, pentru că altfel se va înmulţi foarte mult populaţia de pisici.
Despre câinii existenţi la momentul actual la Turda, Mircea Irimie adăuga: „chiar ieri am fost în centru şi era o haită foarte mare de câini. N-avem cu cine-i lua, n-avem unde-i duce. Am trecut pe malul Arieşului şi m-am oprit. 11 câini dormeau în iarbă. Pentru Dumnezeu, o haită de-aia de te-atacă, te mănâncă”.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS