Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Eroii, cinstiti cu coroane si-un discurs

Actualitate
Tools
Typography
Parte din oficialităţile turdene au găsit un bun prilej să-şi manifeste cinstirea faţă de eroii neamului. Şi asta s-a întâmplat chiar de Înălţarea Domnului dar şi de Ziua Eroilor, mai exact pe 24 mai, cu începere de la orele 12.00.
Contrar obişnuinţei de altădată, manifestările nu s-au învolburat în discursuri ale oficialităţilor. Preoţii Grigore Marchiş şi Gheorghe Gotea (de la stânga la dreapta, cum stăteam noi) au oficiat o slujbă de pomenire, momentul de comuniune fiind acela al ridicării „parastasului” când, conform obiceiului, cei prezenţi s-au mai adunat unii-n alţii şi s-au atins unii pe alţii.
Părintele Gheorghe Gotea a fost cel care a avut un discurs de cinstire a înaintaşilor care şi-au dat viaţa pentru ţară, cei pentru care, aşa cum spunea şi părintele, „ziua eliberării şi a întoarceri la vatră a refuzat să mai apară”.
Pentru cei care „sunt născuţi din credinţa, hărnicia, truda şi jertfa poporului”, spunea Gheorghe Gotea, „să ne plecăm frunţile spre glia sfinţită cu sângele şi viaţa lor curmată prea devreme”.
„Adevărata cinstire a lor ne-o vom arăta nu prin simple discursuri şi pompoase parade ci prin înălţarea noastră la măreţia şi strălucirea jertfei lor, păstrând cu sfinţenie, fără negocieri, moştenirea lăsată nouă!”, spunea părintele Gotea, culmea, chiar în cadrul unui discurs.
Totuşi, părintele Gheorghe Gotea a considerat necesar ca alocuţiunea sa despre aceia pentru care întoarcerea acasă nu a însemnat „un falnic erou cu pieptul greu de medalii şi decoraţii, ci un petic de hârtie pe care scrie scurt: «erou român căzut la datorie»” să se încheie cu câteva versuri aparţinând poetului Nichita Stănescu şi grupate în poezia „Nu-l uitaţi”: „Nu-l uitaţi pe cel căzut în război / Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă / Ca şi cum ar fi viu între noi / Ca şi cum s-ar fi întors acasă / Nu-l uitaţi pe cel căzut în război / Strigaţi-l, din când în când, pe nume / Ca şi cum el ar fi viu printre noi / Şi-atunci el va surâde în lume”.
Momentul discursului a fost urmat de momentul depunerii de coroane de flori. Aşa se face că, pe rând, reprezentanţi de instituţii, asociaţii, companii sau partide politice au trecut – mai mult sau mai poţin zâmbind la poză – să-şi aducă un omagiu celor în locul cărora, aşa cum se amintea anterior, a venit acasă doar un petec de hârtie.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS