Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Combatem poluarea cu un proiect

Actualitate
Tools
Typography
Reprezentanţi ai administraţiei locale turdene împreună cu reprezentanţi ai EuroTop Consulting au organizat vineri, 29 iunie, o conferinţă de presă prin care să informeze asupra faptului că există un proiect prin care se intenţionează decontaminarea zonei Poşta Rât din Turda.
Dumitru Iosif, reprzentând serviciul de urbanism al Primăriei Turda, preciza că e vorba de aproximativ 10 hectare de teren care urmează a fi decontaminat, cantitatea de sol ce urmează a fi escavată fiind în jur de 18.500 de tone. Metoda de decontaminare, potrivit spuselor lui Dumitru Iosif, presupune o soluţie combinată: spălarea solului şi incinerarea materialului cu conţinut ridicat de HCH (hexaclorciclohexan), incinerarea care să se facă în afara sitului contaminat, pe o platformă autorizată.
Tudora Timea, reprezentantul Biroului Cluj al EuroTop Consulting preciza că există un risc de contaminare a apei şi solului, dar şi un risc în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei, scopul fiind ca, în doi ani, zona să fie una verde, de utilitate publică, fără riscuri şi urmând ca, după decontaminare, să existe şi o perioadă de monitorizare de 10 ani de zile.
Una din problemele care a dus la întârzierea derulării proiectului a fost lipsa unui contract de prestări servicii din cauza numeroaselor contestaţii depuse şi a calităţii societăţilor care s-au prezentat la licitaţie.
Dacă o ofertă mică, financiar, poate atrage ideea efectuării unor servicii îndoielnice, Dumitru Iosif preciza că, de fapt, „caietul de sarcini va răspunde necesităţilor noastre de curăţare, de decontaminare efectivă a solului”, în acest sens reprezentantul Primăriei Turda spunând că „vizavi de criteriul de selectare, nu mergem pe preţul cel mai scăzut unde, inevitabil, pot apărea soluţii tehnice mai ieftine, mai păguboase ulterior”, riscul fiind acela ca decontaminarea solului să nu se facă aşa cum trebuie. De aceea punctajul stabilit în criteriul de selecţie a societăţilor care să facă decontaminarea valoarea decontaminării are doar o pondere de 20% în calculul final al punctajului în conformitate cu care se face selecţia.
În proiectul în care toate demersurile sunt strict supravegheate de către organismul intermediar la nivelul Ministerului Mediului, deja s-au efectuat foraje. Iniţial a fost vorba de un hectar de teren, apoi suprafaţa s-a extins la 3 hectare, apoi la 10 hectare împărţite în 3.000 de careuri di care să se extragă probe pentru analize de sol.
Tudora Timea a mai explicat că în cadrul proiectului au mai avut loc şi campanii de informare pentru aproximativ 300 de elevi din şcolile turdene şi pentru aproximativ 10 fermieri. De asemenea, au fost publicate comunicate de presă cu privire la demararea proiectului. Cei care doresc mai multe informaţii le pot afla de pe pagina de internet a proiectului: postaratturda.ro
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS