Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

Ce s-a mai intamplat la Salina Turda in prima jumatate a anului 2012

Actualitate
Tools
Typography
Unul din punctele de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului local Turda de marţi, 31 iulie, a fost cel al prezentării raportului de activitate a SC Turda Salina Durgău SA în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2012.
Cel care a prezentat raportul de activitate şi a răspuns întrebărilor consilierilor locali a fost directorul societăţii, dr. ing. Ovidiu Mera.
Potrivit raportului de activitate, societatea îţi desfăşoară activitatea în cinci puncte de lucru: intrarea în salină dinspre Durgău, intrarea în salină dinspre strada Salinelor din Turda, ştrandul Durgău, hotelul Potaissa din Turda şi centrul de informare turistică din strada Republicii din Turda.
Serviciile prestate de societate sunt, în principal, de tip turistic - fie că e vorba de turism de agrement, fie de turism balnear sau chiar cultural - dar şi servicii de cercetare ştiinţifică.
Pe lângă faptul că obiectivul principal la Salinei Turda este acela de a îmbunătăţi calitatea serviciilor turistice, ponderea activităţilor o deţine exploatarea turistică, iar la o analiză a traficului turistic, majoritatea vizitelor sunt de agrement, puţine fiind în scop balnear (8%) şi foarte puţine în scop cultural şi de documentare tehnico-ştiinţifică (doar 2%).
Comparând perioada de referinţă din anul 2012 cu cea din anul 2011, numărul de intrări în salină în scop turistic a crescut anul acesta faţă de anul trecut de la 127.424 la 130.109, creşterea mai mare fiind la adulţi (de la 69.837 la 72.986) în timp ce la copii, elevi şi studenţi numărul a scăzut de la 57.587 la 57.123.
Luând în calcul cele două perioade, în ceea ce priveşte serviciile balneo, la adulţi s-a înregistrat o scădere de la 4.431 la 3.088, la copii, elevi şi studenţi s-a înregistrat o creştere de la 4.037 la 5.198 iar la pensionari s-a înregistrat tot o creştere, de la 2.788 la 3.647, ceea ce înseamnă că, per total, în ceea ce priveşte serviciile balneo, faţă de prima jumătate a anului 2011, în prima jumătate a anului 2012 s-a înregistrat o creştere de la 11.256 la 11.933.
Ştrandul Durgău, însă, fiind cu o funcţionare sezonieră, în perioada de referinţă a avut o fucţionare de 15 zile, fiind deschis în 2012 doar pe 15 iunie. "Deschiderea sezonului de baie este condiţionată de faptul că lacurile sunt încălzite prin heliotermie, iar balneaţia este recomandată să înceapă în momentul în care temperatura apei atinge valori de minimum 38-40 de grade la adâncimea de 1,5 m", se arăta în raportul de activitate.
Primit în administrare în septembrie 2010, hotelul Potaissa din Turda doar a costat bani, ţinând cont că se execută lucrări de reabilitare şi modernizare în vederea amenajării unui centru Wellnes & SPA.
Cu o cifră de afaceri mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut cu 0.6%, Salina Turda a luat în considerare diversificarea activităţilor, astfel că în prima jumătate a acestui an societatea a avut venituri din închirieri în valoare de 69.724 de lei şi venituri financiare de 18.865 de lei. Iar dacă la finele lui iunie 2012 totalul veniturilor societăţii a fost de 1.756.779 de lei, totalul cheltuielilor a fost de 1.580.822 de lei.
Mai mult, prin raportul de activitate, directorul Ovidiu Mera arăta că s-a înregistrat o reducere a cheltuielilor cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, chiar dacă în 2012 cheltuielile cu personalul au crescut cu 5% în contextul în care în 2012 sunt mai mult cu 10 angajaţi (adică 78 în total) faţă de perioada ianuarie - iunie 2011.
Cât priveşte obiectivele de investiţii aflate în derulare, două sunt la hotelul Potaissa (execuţie centru SPA şi lucrări de reabilitare şi modernizare) şi au termen de finalizare decembrie 2012, în timp ce al treilea obiectiv de investiţii, cu finalizare în septembrie 2012, este execuţia unei zone tampon şi de alimentaţie publică în zona Durgău.
Nu în ultimul rând, raportul aminteşte şi de activitatea de cercetare ştiinţifică al cărei scop este studierea şi valorificarea potenţialului curativ al factorilor terapeutici naturali existenţi. În plus, rezultateale acestei activităţi de cercetare - se mai arată în raport - pe lângă că ajută la dezvoltarea sistemului balnear, "au fost sau vor fi prezentate în cadrul manifestărilor ştiinţifice de nivel naţional şi internaţional organizate de societate în colaborare cu terţi".
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS