Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Dragos Lup, administrator firma IT din Campia Turzii: ”Acum pot sa le dau un sfat tinerilor: sa nu renunte la ideile lor, sa nu renunte mai ales daca vor sa inceapa un bussiness in tara”

Actualitate
Tools
Typography

Nu am terminat facultate sau liceu de profil, am făcut liceu uman şi am terminat managementul, dar acum opt ani, când am început să învăţ ce înseamnă un calculator, aveam mulţi prieteni în domeniu şi am văzut că în acele vremuri acest domeniu era la început şi existând loc de a te dezvolta. Toată lumea vorbea de tehnologia IT de care în viitor vom depinde, așa că mi-am zis că de ce să nu învăţ şi eu.

Am început cu nişte prieteni să mai învățăm, să studiem, apoi am început o mică afacere. Am deschis o firmă, la început cu un colaborator, am lucrat cu el cam doi-trei ani. De la el am învăţat foarte mult, dar am învăţat şi eu singur foarte mult prin practică: Am instalat, am citit, am descoperit, pentru că în acele vremuri erau foarte puţini specialişti în IT în oraşele mici. Atunci internetul exista doar la câteva case, de reţea de internet nici nu se punea problema. Cu timpul şi pe noi ne-a surprins rapiditatea cu care tehnologia a avansat. Totuşi în acest domeniu trebuie să ţii pasul, să înveţi, pentru că mereu apare ceva nou, mai ales că eu fac distribuţie de calculatoare, clienţii mă întreabă de produsele noi care au apărut.
Firma la care sunt administrator se ocupă de distribuţie de PC-uri şi componente, cu service, şi am colaboratori care se ocupa de soft-uri. Eu preiau o lucrare, o analizez, o discut cu ei şi fac munca, apoi îi prezentăm clientului situația. Lucrez pe bază de colaborare tocmai pentru că, în acest fel, pot să mă ocup de mai multe în acelaşi timp: şi distribuţie, şi service, şi soft. Firma preia comenzi din Câmpia Turzii, Turda, Cluj sau Târgu-Mureş.
Pentru mine domeniul IT a fost o curiozitate. Când eram în liceu, informatica era inexistentă, nu am putut să cunosc ce înseamnă un calculator. Pentru facultate am avut nevoie de calculator şi mi-am achiziţionat unul, aşa am realizat că există un alt domeniu care poate să-mi placă. Am spus ca nu strică să învăţ şi altceva. Încet, încet am ajuns până la ceea ce sunt astăzi.
Chiar după ce mi-am luat primul calculator, am fost curios să văd ce conţine, cum se instalează programele, am început să învăţ şi pentru că în acele vremuri erau puţini care cunoşteau. Prietenii mă sunau să mă întrebe una alta, ce calculator să-şi cumpere, ce configuraţie, apoi am început să creez şi reţele pentru că prietenii apelau la mine şi am început să fiu cunoscut. La început am lucrat foarte mult, am testat, am instalat pentru că nu aveam la cine să apelez. La calculatoare apar o grămadă de probleme şi mai aveam câţiva prieteni care se pricepeau. Am mai învăţat de la ei, dar au fost şi cazuri în care problemele apărute mi-au dat mult de furcă, însă, până la urmă, găseam o soluţie.
La începutul activităţii, când am avut un asociat de la care am şi învăţat, apoi au apărut contracte de lucrări, bineînțeles, şi cu ajutorul lui, el după o perioadă a vrut să se ocupe de altceva şi am făcut o altă firmă în care eu sunt asociat unic. Beneficiarii firmei mele sunt instituţii, firme sau persoane juridice. Daca ar fi să dau timpul înapoi cu opt ani, pot spune că tot de acelaşi lucru m-aş apuca pentru că îţi trezeşte interesul, cunoaşterea şi te sensibilizează.
Daca acum opt ani nu erau aduse în discuţie calculatoarele, fiindcă am făcut management, probabil aş fi activat în acel domeniu. După ce am terminat liceul chiar m-am gândit ce mi-ar plăcea să fac în viaţă, eram atras de plecatul în străinătate, dar am văzut că şi aici se poate realiza ceva, așa că am renunţat la acest gând.
Acum pot să le dau un sfat tinerilor: să nu renunţe la ideile lor, să nu renunţe mai ales dacă vor să înceapă un bussiness în ţară. Asta chiar dacă la început e mai greu, dar cu paşi mărunţi şi cu răbdare sigur îşi vor atinge ţelul. Tinerilor care vor şi pot, le recomand să nu îşi caute un loc de muncă ci să-şi facă o afacere proprie, mai ales că acum se pot accesa şi fonduri europene, iar acest lucru te poate ajuta enorm.
Pentru mine să pornesc o afacere a fost destul de greu la început: M-am împrumutat, am luat şi un credit, ca orice om de afaceri când începe şi trebuie să fie atent cum drămuieşte banii. Afacerea a pornit prin închirierea unui spațiu pentru sediu, apoi am achiziţionat ceva echipamente apoi a fost nevoie de muncă de teren, pentru a intra în contact cu oamenii, să le spui ce poţi face.
Acum, în 2012, e mai uşor să porneşti o afacere. Cu un plan bun se poate lua un credit mediu. Eu acum opt ani eram cunoscut doar printre prieteni, acum lumea ştie de mine în multe oraşe din zonă. Dezvoltarea s-a făcut prin intermediul prietenilor care m-au recomandat multor persoane. Aşa am ajuns şi la firme. Aşa am crezut că pot obţine cât mai multe recomandări.
Experienţa de opt ani de zile mă recomandă şi pot obţine mult mai uşor un contract. Pe durata activităţii pot spune că au fost şi câteva situaţii în care, mai mult din neatenţie, nu am procedat cum trebuie. Le-am explicat clienţilor ce am făcut, am reluat procesul şi am reuşit, dar dacă nu ai răbdare în asemenea momente poţi să clachezi. Atunci când ai greşit trebuie să recunoşti că tu ești de vină şi să încerci să rezolvi problema.
De curând am început un proiect de incineratoare ecologice şi staţii de epurare, este un nou domeniu care ia amploare, cel de protecţia mediului. Sunt la început în acest domeniu, dar e unul care prinde contur despre care se vorbeşte tot mai mult, e de viitor. Chiar dacă în România legislaţia nu obligă fermele de animale să deţină incineratoare de animale, în Europa există o astfel de lege şi cred că o să fie şi în România, aşa că am început să contactez lumea. Proiectul acesta îl fac din profitul obţinut cu firma de IT. Am început acest al doilea proiect, tot ca şi în IT, cu un colaborator care se ocupă de ceva vreme de aşa ceva. Împreună cu el am început să discutăm cu oamenii, să contactăm o firmă de afară care produce aceste incineratoare, ne-am făcut şi un site, un portofoliu, în care prezentăm produsele şi acum suntem în stadiul în care discutăm cu posibilii clienţi. În viitorul apropiat vreau să încep un proiect cu fonduri pentru că trebuie să achiziţionăm anumite aparate. Proiectul se adresează fermelor pentru că aceste incineratoare au fost proiectate pentru ferme. Noi venim cu modele noi de incineratoare care poluează tot mai puţin, mai ales că este la început, acest proiect prinde și în România. Prietenul cu care lucrez la acest proiect are un avantaj, mama lui lucrează în acest domeniu. În acest moment colegul meu este plecat prin ţară la mai multe ferme pentru a vinde incineratoarele, deci aria afacerii noastre este una foarte mare. Aparatele nu sunt tocmai ieftine şi de aceea mai mult ne adresăm fermelor care produc pentru uz extern. Eu spun că vor avea nevoie de aşa ceva şi deja apelează la fonduri europene nerambursabile pentru a-şi achiziționa aceste incineratoare.
Pentru partea de staţii de epurare noi ne adresăm oamenilor din zone în care apa este foarte murdară şi există nevoia de a o aduce la o calitate mai bună. Atât staţiile de epurare cât şi incineratoarele sunt pentru protejarea mediului. Eu sunt convins că în următoarea perioadă voi avea succes.
Un incinerator ecologic începe de la 10.000 de euro şi poate ajunge până la 100.000 sau chiar 200.000 de euro. Noi avem contract direct cu un producător de afară şi lucrăm pe bază de comandă. Mergem, discutăm cu potenţialul client şi, pe baza a ce hotărăşte el, noi facem comanda. Colegul meu a semnat deja câteva comenzi şi sper ca în curând să facem şi livrarea. Noi facem şi partea de instruire a modului de folosire, partea de garanţie şi partea de service. Eu ştiu puţine în acest domeniu şi voi face cursuri de specialitate.
Pentru domeniul IT nu cred că este nevoie să accesez fonduri europene pentru că modul în care mi-am făcut afacerea, înţelegerile cu coloratorii pe care îi am, momentan nu necesită accesarea unor fonduri. La firmă am optat pentru colaboratori şi nu angajaţi pentru că e o idee la modă, în sensul că am fost plecat şi afară şi am văzut că se lucrează foarte mult în acest fel. În perioadele mai puţin profitabile nu ai acele griji că nu îţi poţi plăti angajaţii. Din cauza aceasta foarte multe firme au fost nevoite să concedieze oameni. Ca să evit acest lucru am ales să lucrez cu colaboratori. Le recomand tinerilor din Câmpia Turzii să îndrepte şi spre domeniul IT, să-şi facă o firmă în domeniu pentru că oriunde e loc de mai bine şi generaţiile care vin au o bază de pornire mult mai bună decât am avut noi şi tocmai pornind de la această bază de cunoștințe ei pot să avanseze mult mai repede. Informaţia se propagă mult mai uşor, există telefoane mobile, acum opt ani trebuia să îi cauţi personal pe oameni, acum numărul de telefon îl poţi găsi pe internet.
Eu am un birou la Câmpia Turzii şi unul la Cluj, dar foarte multă lume mă ştie din cunoştinţe, deci nu am avut nevoie să-mi fac o reclamă în media pentru că am mers pe alt principiu. Acum dacă ar veni un tânăr la mine să-i dau sfaturi îi pot spune ce am făcut, ce am greşit. Pe parcursul anilor au fost două persoane care m-au întrebat câteva lucruri.
În final pot spune despre mine că am fost o persoană hotărâtă, am avut şi răbdare în ceea ce am făcut, îmi place să mă implic în proiecte să le şi duc la bun sfârşit și le recomand şi altor tineri să încerce pentru că nu au nimic de pierdut, mai ales dacă vor veni şi satisfacțiile. Atunci chiar nu vor regreta.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS