Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

La Mechel Campia Turzii a ajuns ciolanul la os

Actualitate
Tools
Typography

Un număr relativ mic de muncitori (în comparaţie cu numărul celor concediaţi în ultima perioadă) de la Mechel Câmpia Turzii au ieşit să protesteze împotriva modului în care combinatul de la Câmpia Turzii a fost condus de către patronii ruşi.

Adunaţi la poarta 1 a întreprinderii cu pancarte, şi bannere, muncitorii au fost susţinuţi de către colegi protestatari de la Zalău, Hunedoara, Brăila sau Galaţi, lor alăturându-li-se şi deputatul independent Mircia Giurgiu, liderul Cartel Alfa - Bogdan Hossu - sau senatorul PSD Alexandru Cordoş.
Încă de la poarta combinatului, Ioan Pascu - liderul sindicatului ISCT - observa, la portavoce, scăderea dramatică a numărului de angajaţi la combinatul Mechel, prezentând chiar intenţia de a trimite o petiţie grupului Mechel pentru a le atrage atenţia că "nu pot face ce vor ei" şi "că şi-au luat angajamente la privatizare dar acum au jefuit şi, probabil, vor să îşi încheie activitatea la Câmpia Turzii".
Ioan Pascu nu a uitat nici de politicieni nici de guvernanţi, despre care spunea că au nişte responsabilităţi pe care trebuie să şi le asume iar protestatarii, la rândul lor, şi-au adus aminte de momentul privatizării, aşa că nu s-au sfiit să strige "Guşă trădătorul!" sau "Năstase vânzătorul!".
Mai mult, liderul de sindicat spunea că patronatul rus a refuzat o întâlnire cu reprezentanţi ai muncitorilor, la care să participe şi reprezentanţi ai administraţie locale, dar şi senatorul Alexandru cordoş sau ministrul delegat pentru dialogul social, Liviu Pop.
Mulţimea adunată la poarta combinatului a pornit spre centrul oraşului, cu intenţia de a ajunge în faţa casei de cultură "Ionel Floaşiu", locul de desfăşurare a mitingului-protest de la Câmpia Turzii. După ce au trecut de pasajul care subtraversează calea ferată, protestatarii au fost îndemnaţi de organele de ordine care-i însoţeau să părăsească şoseaua principală şi să se deplaseze spre Casa de Cultură pe străzi lăturalnice, ceea ce a stârnit un val de huiduieli la adresa organelor de ordine.
În faţa casei de cultură, protestatarii erau aşteptaţi de către alţi cetăţeni, iar mitingul a început cu intonarea imnului de stat. Pe lângă invitaţii din spectrul politic sau sindical, din partea administraţiei locale alături de manifestanţi erau primarul Radu Hanga, viceprimarul Dorin Lojigan şi consilierii USL Petre Pop şi Florin Popescu, alături de care se mai afla prezent şi primarul comunei Viişoara, Ioan Roman.
Printre cei care au luat cuvântul la mitingul-protest de la Câmpia Turzii au fost Ioan Pascu (preşedinte sindicat ISCT), Marius Cornenco (vicepreşedinte sindicatul metalurgiştilor din România), Mircea Scânteie (preşedinte Metarom), Alexandru Cordoş (senator PSD), Mircia Giurgiu (deputat independent), Bogdan Hossu (lider Cartel Alfa) Nicolae Coman (secretar general Metarom) şi Anton Sălăgean (cel care a dat citire Proclamaţiei de la Câmpia Turzii).
Dacă Ioan Pascu a vorbit de o Românie reală în care se moare de foame, reprezentanţii sindicali sosiţi la Câmpia Turzii arătau că înţeleg care este situaţia în metalurgia românească şi că sunt întru totul de partea oamenilor. Ba mai mult, vorbitorii care reprezentau sindicatele nu menajau factorul politic, oamenii politici, care au un rol foarte important în deciziile care se iau la nivel naţional şi care afectează mase largi de oameni.
În timp ce Mircia Giurgiu spunea că ştie care este situaţia de la combinatul din Câmpia turzii, senatorul Alexandru cordoş a promis că va interveni pe lângă primul ministru să se trimită o comisie la combinatul de la Câmpia Turzii care să verifice dacă într-adevăr patronatul rus a decis dezmembrarea combinatului.
Mai mult, explicând celor prezenţi că "legea este făcută de oameni iar acei oameni trebuie să răspundă cererilor cetăţenilor", Bogdan Hossu era convins că lucrurile se pot schimba, venind chiar cu o propunere: în cazul în care se constată că cei care au cumpărat o întreprindere nu sunt în stare să o administreze, fie să se găsească un alt cumpărărtor, fie statul să răscumpere - aşa cum se procedează în Germania - întreprinderea la preţul la care a fost vândută.
De asemenea, liderul Cartel Alfa incrimina şi existenţa intermediarilor şi bişniţarilor care îşi iau comisioane pentru că revând ce nu este al lor, exemplul dat fiind energia electrică.
Nu în ultimul rând, juristul Anton Sălăgean a venit în faţa protestatarilor cu "Proclamaţia de la Câmpia Turzii", potrivit căreia "Mechel Câmpia Turzii trebuie ajutată acum să repornească la întreaga ei capacitate pentru ca municipiul Câmpia Turzii, zonă monoindustrială, să supravieţuiască".  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS