Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

Ioana Mihaela Goron: "Nu e bine sa ne bazam pe ceea ce ne dau parintii, trebuie sa realizam ceva folosindu-ne creativitatea, inteligenta sau abilitatile"

Actualitate
Tools
Typography

Dintotdeauna am fost pasionată de tot ceea ce ne înconjoară, nu am realizat că sunt pasionată de flori atunci când eram mai tânără dar odată cu vârsta am realizat că îmi plac plantele și pe la 20 de ani am realizat că sunt atrasă de lucrul cu florile proaspete. În urmă cu doi ani am reușit să materializez această pasiune cu un mic magazin care se ocupă cu comercializarea de buchete, aranjamente florale cam tot ce e legat de flori. Magazinul meu este în Câmpia Turzii.

De meserie eu sunt economist, iar pentru un neavizat această trecere de la economie la flori poate părea o trecere mult prea bruscă însă ambele meserii se completează. În munca de florar e foarte mare nevoie să cunoști costul florilor, să știi ce îi poți oferi clientului, să știi până unde te poți întinde atunci când îi faci un aranjament. Întotdeauna mi se spune să calculez florile în funcție de un buget anume, să fac ceva frumos cu un buget mic și așa pot spune că mă ajută foarte mult meseria mea de bază. Nu am lăsat deoparte planurile mele în ceea ce privește munca de economist dar nu intenționez să profesez în cadrul unei firme ci în cadrul firmei mele.
Pot să spun că atunci când eram mică profesorii mei au observat că aveam o creativitate accentuată dar materializată doar la orele de desen. Nu eram talentată la orele de lucru manual unde era nevoie de dexteritate dar la desen eram foarte talentată. Aveam o imaginație destul de bogată și florile mi-au permis să-mi folosesc această imaginație
într-un mod creativ și profitabil. În această meserie eu spun că trebuie să fii pasionat de culori, să știi cum să aranjezi culorile, să potrivești formele, astfel ca rezultatul să fie ca un tot unitar, un ansamblu perfect.
Ca și culori eu prefer roz, mov, galben, verde, nu îmi plac culorile pale, dar în munca mea contează atât ce îmi place mie cât și ce le place clienților. Unii clienți îmi cer să fac un aranjament cum vreau eu și atunci le propun clienților mai multe modele și își aleagă ce vor ei. Pot spune că am clienți de la cele mai mici vârste până la persoane în vârstă, care încă se mai pot deplasa. Eu încerc să ofer ceva pentru fiecare client în parte, gama de clienți e foarte diversificată, de la clienți cu buget mare până la cei cu un buget mai mic, noi încercăm să îi satisfacem pe toți.
Eu lucrez cam 12 ore pe zi, dar au fost zile în care am stat și 18 ore, doar duminica programul e mai restrâns. La un aranjament, cel mai mult timp îl alocăm alegerii florilor, atât eu cât și clientul petrecem mult timp să alegem florile potrivite, realizarea aranjamentului în sine nu durează foarte mult, maxim o oră în funcție de detalii. Realizez atât aranjamente cu flori naturale cât și cu flori artificiale pe care le combin cu flori uscate ca aspectul să fie modern.
Cel mai adesea primesc comenzi pentru aranjamente florale pentru nunți, cred că toate persoanele care merg la o nuntă admiră buchetul miresei. Dar oferim aranjamente florale și pentru alte tipuri de evenimente. Nu au fost cazuri în care să refuzăm o comandă ci doar cazuri în care le-am cerut clienților mai mult răgaz pentru realizarea aranjamentelor și încerc să mulțumesc pe toată lumea indiferent de volumul de muncă. Eu lucrez singură la aranjamente dar când sunt prea multe apelez la familie și la prieteni.
Soțul meu mă ajută cel mai mult, chiar dacă la începutul afacerii nu era foarte încrezător, dar în ultimul an a început să aibă o plăcere atunci când realizează buchete. Îmi aduc aminte că primul buchet de flori l-am făcut pe clasa a III-a, un buchet de bujori pentru doamna învățătoare, dar de la acel buchet până la aranjamentele pe care le fac acum pot spune că am avansat enorm.
Dacă un client vine și spune că are nevoie de un buchet în 30 de minute eu îl pot realiza pentru că sunt obișnuită deja cu pașii de realizare. Dacă cererile pentru aranjamente nu sunt foarte fixe, îmi las imaginația să zburde și atunci realizez un buchet nemaipomenit. Îmi place să folosesc și flori de lemn, materiale textile, hârtie, carton, sticlă, pietricele, scoici, nisip natural sau colorat și materiale sintetice. Am încercat să nu mă las doborâtă de curentele internaționale legate de modă și culori, la mine în magazin încerc să nu folosesc culorile preferate de mine ci încerc să folosesc culori vii care scot în evidență și decorul. Culori care îi fac pe clienți să le placă și să-i facă să mai revină în magazin.
Au fost și foarte mulți clienți care le-au povestit prietenilor de aranjamentele mele și chiar dacă eu am magazinul în Câmpia Turzii au fost și foarte mulți clienți din Turda.
Un amănunt important despre mine este că eu m-am născut și am învățat în Turda, dar Câmpia Turzii m-a adoptat și m-a făcut să rămân acolo. Ambele orașe sunt frumoase, dar la Câmpia Turzii am găsit la persoanele pe lângă care locuiesc o căldură pe care nu am avut-o la Turda și de aceea am preferat să stau în Câmpia Turzii.
Am avut comenzi si de la persoane din Cluj-Napoca dar și din Târgu Mureș.
Mi-am promovat afacerea la început ”din gură în gură”, apoi am apelat la o reclamă la radio, fluturași, cărți de vizită împărțite clienților, cont pe facebook, cataloage și, până la urmă, reclama din gură în gură este cea mai bună și cea mai profitabilă, cu un cost scăzut.
În altă ordine de ideii, în termeni economici întreprinderea individuală este o entitate economică situată între un PFA și un SRL. Eu am ales întreprinderea individuală pentru că este o formă de organizare care mi-ar permite să am și angajați dar de contabilitate, din fericire, pot să mă ocup eu. E ceva care îți permite ceva mai mult decât poate face un PFA și ceva mai puțin decât un SRL.
Cei mai mulți clienți vin pentru că vă că eu am acea pasiune de a lucra cu florile, chiar îmi place ceea ce fac, nu o fac pentru profit. Eu la magazin sunt și femeie de serviciu si director pentru că totul merge pe pasiune.
Eu sunt mereu la curent cu tot ceea ce este existent pentru îngrijirea florilor dar și cu tot ceea ce apare pe piață. Peste 70% din clienții mei vin și îmi cer sfaturi referitoare la plantele care le au acasă. Am și clienți care fac comenzi speciale, acestea vin din partea unor cunoscători ale plantelor dar și din partea unor clienți care nu știu așa de multe despre plante. Nu toate plantele se pretează la clima noastră sau la spațiul din casele noastre.
Am încercat să aprofundez cunoștințele în acest domeniu dar e nevoie de foarte mult timp pentru a deprinde cunoștințele de bază și scoli nu prea sunt. Cel mai mult m-ar ajuta un curs în ceea ce privește buchetele de mireasă.
Eu nu am copii încă și afacerea pe care o am o consider ca pe un copil de-al meu și vreau să cresc afacerea cât de mult pot, vreau ca magazinul meu să devină foarte bun. Vreau să îmbogățesc gama de produse oferite, să dezvolt fiecare timp de subgamă în parte, să ofer prețuri foarte bune, calitate cât mai bună și cât mai multor clienți. Au existat și cereri din partea unor tineri de a le da sfaturi în domeniul pe care îl practic, eu le-am dat toate sfaturile necesare. Eu recomand oricărui tânăr care are o mică inițiativă să încerce să se descurce pe picioarele lui și folosindu-și propriile puteri. Nu e bine să ne bazăm pe ceea ce ne dau părinții, trebuie să realizăm ceva folosindu-ne creativitatea, inteligența sau abilitățile.
Eu în momentul în care am pornit afacerea, am subestimat capitalul care este nevoie pentru a demara afacerea. Am avut nevoie de o perioadă destul de lungă pentru realizarea unui stoc de marfă, apoi să facem profit. Fiecare tânăr poate să se lanseze în domeniul care îi place și îl poate face foarte bine. Recomand tuturor tinerilor care au un talent să îl folosească.
Eu vreau să rămân la această afacere și plăcere, nu vreau să merg spre alte afaceri, prefer să cresc această afacere și s-o perfecționez.
Eu nu prea mă gândesc la timpul pe care să îl aloc planului personal, în privința timpului pentru familie reușesc să fac față cu brio și la activități casnice. În ceea ce privește o vacanță pot spune ca am avut anul trecut șapte zile libere și am fost la mare. Anul acest sper să plec la Felix, în noiembrie. Timpul meu depinde și de timpul liber al soțului meu. Dar pot spune că de clienții mei obișnuiți trebuie să am grijă pe tot parcursul anului, indiferent că sunt sărbători sau nu. Cererile de flori cresc și în timpul unor sărbători cum ar fi Sfântul Valentin, 1 și 8 Martie, Sfânta Marie dar și în perioada Crăciunului.
Dacă ar fi să decid dacă să aleg altă vocație sau să rămân la cea legată de flori, aș rămâne la flori pentru că nu mă gândesc la altceva. Nici nu mă pot gândi la altceva. Familia mea, rudele mai în vârstă care și-au pus o speranță în mine atunci când am absolvit facultatea, probabil că au mici speranțe că o să renunț la activitatea mea business women independentă și o să trec la birou, dar nu o să trec la așa ceva.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS