Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Directorul Salina Turda, Simona Baciu, încă nu ştie în ce condiţii şi când ar putea fi reangajat Ioan Mureşan

Simona Baciu

Actualitate
Tools
Typography

Cunoscut combatant al fostului primar al Turzii, fost angajat al SC Turda Salina Durgău SA, cel care a pus bazele sindicatului salariaţilor de la Salina Turda, Ioan Mureşan a avut, în aceste zile, parte de veşti bune venite tocmai din partea curţii de Apel Cluj, care a dat o soluţie în dosarul în care Ioan Mureşan reclamase SC TSD SA pentru un conflict de muncă.

În urma soluţiei date de Curtea de Apel Cluj, Ioan Mureşan consideră că i s-a făcut dreptate:

  • SC TSD SA trebuie să înlocuiască sancţiunea desfacerii contractului de muncă cu o sancţiune disciplinară prin care lui Mureşan să îi redus salariul de bază cu 10% pe o durată de trei luni.
  • SC TSD SA trebuie să îl reîncadreze în muncă pe Ioan Mureşan în acelaşi post
  • SC TSD SA trebuie să îi plătească acestuia despăgubiri egale cu salarii indexate, majorate şi reactualizate precum şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat ca salariat al societăţii, începând cu data de 25.06.2015 până la reangajarea efectivă pe post (aici ţinându-se cont şi de acea diminuare de 10% amintită anterior)

În aceste condiţii am luat legătura cu directorul SC TSD SA, Simona Baciu, cea care a şi semnat decizia de desfacere a contractului de muncă a lui Ioan Mureşan, pentru a afla în ce condiţii va fi pusă în aplicare decizia Curţii de Apel Cluj.

Simona Baciu a spus că nu are ce informaţii să transmită la acest moment şi că aşteaptă motivarea sentinţei, moment până la care nu face nimic.

Încercând să obţinem de la Simona Baciu confirmarea că Ioan Mureşan va fi reangajat şi că i se vor plăti inclusiv despăgubiri financiare, Simona Baciu s-a agăţat, în explicaţiile sale, de o expresie din soluţia dată de Curtea de Apel Cluj, precizându-ne, expres, că apelul lui Mureşan şi acţiunea formulată de acesta au fost admise în parte iar decizia de concediere este anulată în parte - astfel Simona Baciu lăsând să se înţeleagă că, poate, SC TSD SA nu este obligată la tot ce se prezintă în soluţia Curţţii de Apel Cluj - însă, totuşi, Simona Baciu spunea că aşteaptă motivarea şi va vedea la momentul respectiv ce este de făcut.

Cei care doresc să citească soluţia dată de Curtea de Apel Cluj aşa cum apare aceasta pe site-ul Curţii, iată care este soluţia în dosarul 3370/117/2015 în care apelant reclamant este Sindicatul Salina Turda în numele şi pentru membrul de sindicat Ioan Mureşan, iar intimat pârât este este SC Turda Salina Durgău SA, soluţie dată la 23 februarie anul curent:

Admite în parte apelul declarat de reclamantul SS Turda, în numele şi pentru membrul de sindicat MI, împotriva sentinţei civile nr. 2832 din 10 octombrie 2016 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosar nr. 3370/117/2015*, pe care o schimbă în parte, în sensul că: Admite în parte acţiunea formulată de reclamantul SS Turda, în numele membrului de sindicat MI, în contradictoriu cu pârâta SC TSD SA. Anulează în parte decizia nr. 118/24.06.2015 emisă de pârâta SC TSD SA. Dispune înlocuirea sancţiunii desfacerii disciplinare a contractului de muncă aplicată membrului de sindicat MI, reprezentat de sindicat, prin decizia mai sus menţionată cu sancţiunea disciplinară constând în „reducerea salariului de bază pe o durată de 3 luni, cu 10%”. Dispune reintegrarea reclamantului MI, în postul deţinut anterior emiterii deciziei de concediere şi obligarea societăţii pârâte să plătească acestuia despăgubiri egale cu salarii indexate, majorate şi reactualizate şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat ca angajat al societăţii, începând cu data de 25.06.2015 şi până la reintegrarea efectivă, cu luarea în considerare a sancţiunii disciplinare anterior menţionate. Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei apelate care nu contravin prezentei decizii. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 23.02.2017.

Concret, într-un scurt istoric, Ioan Mureşan fusese concediat în 2015 printr-o decizie a directorului Simona Baciu (118/24.06.2015), asta după ce cu două săptămâni înainte de decizia 118 anumite acţiuni atribuite lui Mureşan fuseseră analizate în comisia  “pentru cercetarea disciplinară prealabilă”.

Ulterior desfacerii contractului de muncă, Sindicatul Salina Turda, în numele lui Mureşan, s-a adresat instanţei - dosar 3370/117/2015 înregistrat la Tribunalul Cluj la 3 august 2015 - iar în 7.12.2015 cererea SST a fost respinsă (Hotărâre 3872/2015).

De asemenea, zece luni mai târziu (10.10.2016), cererea este respinsă din nou (Hotărârea 2832/2016).

Totuşi, pe 23 februarie 2017, Curtea de Apel Cluj dă soluţia de care am amintit aici.

Totuşi, rămâne de văzut ce va face SC TSD SA, prin director Simona Baciu. Soluţia Curţii de Apel, definitivă, îi dă dreptate lui Mureşan. Acum mingea este în curtea societăţii Turda Salina Durgău şi mutarea le aparţine, cu atât mai mult cu cât precizările soluţiei sunt cât se poate de clare.

Deci ce va face Simona Baciu, cea care a semnat acum un an şi opt luni decizia de concediere a lui Mureşan?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS