Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

În ce constă proiectul de peste 650.000 de euro pentru reamenajarea zonei Materna | VIDEO

Actualitate
Tools
Typography

Sala mare a Primăriei Turda a găzduit prezentarea unei variante de proiect privind punerea în valoare a zonei complexului comercial Materna, în calcul fiind luate mai multe aspecte precum zona pietonală, amplasarea parcărilor, îmbunătăţirea comerţului stradal precum şi o nouă perspectivă asupra sistemului de afişaj sau asupra amplasării mobilierului stradal.

Prezentarea a fost făcută de către arhitectul Paul Moldovan, acesta precizând că realizarea proiectului a pornit de la identificarea unor elemente unde s-ar putea produce îmbunătăţiri: structura staţiei şi chioşcul aferent, afişajul  excesiv şi necontrolat (atât cel de informare cât şi cel comercial) pe faţada complexului comercial, amplasareea pubelelor destinate reciclării, parcarea care ocupă de două ori mai mult loc decât ar trebui să ocupe şi diminuează spaţiul pietonal.

Propunerea cu care vine proiectul constă în reamenajarea spaţiului în discuţie în aşa fel încât spaţiile destinate comerţului stradal să beneficieze de structuri de protecţie împotriva soarelui şi precipitaţiilor asta în urma unui studiu de însorire a zonei. De asemenea, dacă la momentul de faţă există  în total 27 de locuri de parcare (9 înainte de staţia de autobuz şi 18 după), propunerea e creşterea numărului acestor locuri la 32 (8 + 24), ceea ce presupune şi o creştere în suprafaţă a zonei pietonale, iar în zona cu mai multe locuri de parcare să fie amplasate şi trei staţii de alimentare cu energie pentru autovehiculele electrice.

Cât priveşte comerţul stradal, în acest sens se propune amplasarea a opt chioşcuri (patru mai mari şi patru mai mici, cu suprafeţe cuprinse între 15 şi 25 metri pătraţi) care să fie echipate cu energie electrică, apă curentă, soluţii de încălzire/răcire a aerului.

Pubelele ar urma să fie îngropate, zona ar putea beneficia de mai mult mobilier stradal destinat şederii, vegetaţia joasă din zonă să fie înlocuită cu vegetaţie medie iar afişajul să fie înlocuit cu unu modern, în zona staţiei de autobuz.

Reamenajarea zonei s-ar face, susţine Paul Moldovan, cu materiale naturale, cu lemn, piatră sau oţel.

Întrebat de consilierul PNL Cristian Felezeu dacă ieşirea din noile parcări direct în drumul european nu este o problemă, Paul Moldovan spunea că s-a discutat cu factorii responsabili în acest sens şi nu este problemă cu amenajarea în acest mod al parcărilor.

În opinia primarului Cristian Matei - prezent la întâlnirea de la Primărie Turda - se doreşte rebranduirea municipiului, astfel că trebuie pornit de la elemente arhitecturale.

De asemenea, primarul municipiului Turda a anunţat “o prezentare pentru partea pietonală din centru care să fie în ton cu centrul istoric al oraşului şi cu zona respectivă”, “trei variante de proiect pentru piaţa din Oprişani, pentru modernizare, fiindcă aşa cum este nu mai poate să continue” precum şi “un proiect pentru piaţa din centru”, referitor la zona centrală Cristian Matei spunând că este nevoie de mai multe schimbări, de parcări mai multe, parcări de autocare, este nevoie de spaţii de cazare şi parcare cu atât mai mult cu cât sunt în plan refacerea Castrului Roman, refacerea clădirii fostei judecătorii sau o nouă investiţie la Salina Turda.

Revenind la proiectul prezentat în sala mare a Primăriei Turda concluziile şi avantajele implementării acestuia ar fi mai mult spaţiu public, organizare optimizată, mai multe locuri de parcare, mai multe chioşcuri, gestiunea cablurilor şi pionierat în energie, gestiunea afişajului şi spaţiu protejat de intemperii.

Bugetul orientativ prezentat de autorii proiectului este în valoare de peste 650.000 de euro plus TVA, buget constând în:

  • Spaţiu public - valoare medie de investiţie cca 150 euro/pm x 2.450 mp = 36.7500 euro + TVA
  • Structură de protecţie la intemperii de tip pergolă - valoare medie de investiţie cca 200 euro/mp x 530 mp = 106.000 euro + TVA
  • Chioşcuri prefabricate/elemente de catalog, 2 modele: 4 buc chioşc mic x cca 20.000 euro = 80.000 euro / 4 buc chioşc mare x cca 25.000 euro = 100.000 euro, Total cca 180.000 euro + TVA
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS