Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Sperante nemtesti pentru mediul socio-economic de la Campia Turzii

Actualitate
Tools
Typography

Cea mai recentă încercare de a se oferi cetăţenilor de la Câmpia Turzii o gură de speranţă s-a constituit într-o discuţie care s-a desfăşurat în sala de protocol a Primăriei Municipiului.

Întâlnirea s-a dorit o extensie a unui eveniment care s-a desfăşurat în această toamnă la Cluj-Napoca. Intitulat "Festivalul de toamnă al economiei germane", evenimentul de la Cluj-Napoca a fost o modalitate de stabilire de relaţii între membri ai clubului oamenilor de afaceri vorbitori de limba germană şi posibilii lor clienţi sau colaboratori.
Potrivit lui Eugen Albu, preşedinte al Qual Media - grup care s-a ocupat de promovarea evenimentului şi "interfaţarea între mediul economic, administrativ şi media" - evenimentul de la Cluj-Napoca a fost un real succes, un eveniment în cadrul căruia mediul economic s-a îmbinat cu elemente ale culturii germane.
Pe de altă parte, din punctul de vedere al lui Ludger Thol - preşedinte al Clubului oamenilor de afaceri vorbitori de limbă germană - rolul festivaluluia fost acela de a deschide noi colaborări cu societăţi comerciale, cu administraţii publice sau chiar cu instituţii de învăţământ. De asemenea, reprezentantul german puncta că la Câmpia Turzii există mână de lucru calificată şi - mai important - mai ieftină cu 30-40% decât la Cluj-Napoca, oraş considerat scump din acest punct de vedere. De asemenea, invitatul german s-a poziţionat în zona celui care aduce investitori germani în România şi oferă proiectare şi construcţie la cheie, amintind de anul 2004 şi de zona industrială Reiff, unde a avut o implicare importantă.
Ideea unei forţe de muncă ce dispune de calificare şi disciplină industrială a fost menţionată şi de Radu Hanga, primarul Câmpiei Turzii chiar amintind că administraţia locală pe care o reprezenta la întâlnire a demarat elaborarea unui proiect, a unui studiu de soluţii şi a documentaţiei de prezentare a potenţialului Câmpiei Turzii şi a zonei învecinate. În plus, Radu Hanga a precizat disponibilitatea de a se deplasa - chiar cu Ludger Thol împreună - către investitorii străini, unde să se prezinte şi să-i atragă spre Câmpia Turzii.
Pe de altă parte, primarul Câmpiei Turzii nu s-a dat înapoi de la a atrage atenţia lui Ludger Thol că popularea parcului de care amintea reprezentantul german e cam lentă, cu toate că la Câmpia Turzii există mână de lucru calificată şi există şi teren dotat cu utilităţi.
În timp ce viceprimarul Dorin Lojigan menţiona eforturile administraţiei locale de a atrage investitori străini în zonă - amintind de prezenţa oamenilor de afaceri polonezi apoi de întâlnirea cu Ludger Thol - Petre Pop, cel numit de către Alexandru Cordoş "city manager", a precizat că administraţia locală de la Câmpia Turzii a luat legătura cu organisme politice şi administrative şi cu instituţii ale statului în vederea găsirii de soluţii la criza cauzată de închiderea Mechel, speranţa lui Petre Pop fiind că discuţia de la Câmpia Turzii va fi urmată şi de fapte concrete.
Eugen Albu a revenit însă la festivalul de la Cluj-Napoca, un festival care "de la anul va continua concret şi la Câmpia Turzii şi putem să aducem bere germană şi aici" reprezentantul Qual Media fiind convins că "vor exista firme care, poate, în acest interval de un an de zile să fie deja şi prezente la discuţii concrete cu dumneavoastră ca administraţie pentru a se instala aici". De asemenea, arătându-se încântat de gradul de realism al afirmaţiilor din cadrul discuţiei de la Câmpia Turzii, Eugen Albu observa că "discuţia aceasta este chiar foarte la subiect".
Dacă senatorul Alexandru Cordoş (chestor al Senatului României) acuza lipsa de viziune a politicienilor din zona Turda - Câmpia Turzii în ceea ce priveşte dezvoltarea de strategii care să asigure locuri de muncă, Petre Pop considera că la nivelul Câmpiei Turzii există o lipsă de încredere a populaţiei, o stare de apatie - motiv pentru care proiecte precum "Şi noi putem" sau "Sârma se întoarce acasă" sunt binevenite - consilierul local apreciind că starea existentă la Câmpia Turzii "este un eşec al tuturor partidelor politice şi al celor care au administrat oraşul, pentru că de foarte multe ori subiectul Mechel Câmpia Turzii a fost doar un subiect de campanie electorală".
În schimb, mult mai concret, primarul Radu Hanga l-a poftit pe invitatul german - Ludger Thol - să revină la Câmpia Turzii nu pentru o vizită festivă, ci pentru o vizită de lucru, la birou, în cadrul căreia să se studieze inclusiv perspectiva parcului Reiff şi să se şi întocmească un plan de măsuri, cu obiective şi responsabilităţi.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS