Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

DSVSA Cluj impune măsuri de prevenție împotriva gripei aviare

Actualitate
Tools
Typography

Având în vedere contextul epidemiologic internațional, de confirmare a mai multor focare de gripă aviară și modificările climatice din ultima perioadă, DSV Cluj impune în scop preventiv intensificarea la nivel național a monitorizării stării de sănătate a efectivelor de păsări și respectarea cu strictețe a cerințelor de biosecuritate în fermele de păsări, cât și în gospodăriile populației.

În acest context, pentru prevenirea răspândirii epidemiei la nivelul păsărilor de curte din România, Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, a remis o adresă Primăriei Municipiului Câmpia Turzii, prin care informează populația asupra măsurilor suplimentare de biosecuritate, în vederea reducerii riscului contactului între păsările domestice și sălbatice.

Așadar, măsurile care se impun sunt următoarele:

-interzicerea accesului tuturor păsărilor domestice la luciuri de apă, lacuri, bălți și orice amenajare hidrologică naturală sau artificială, pentru prevenirea oricărui contact, direct sau indirect, între păsările sălbatice vii, în, special cele de apă și păsările domestice și alte păsări, în special rațele și gâștele;

-separarea, în cadrul gospodăriilor, a rațelor și gâștelor, de alte păsări domestice;

-evitarea creșterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ținute închise;

- se interzice adăparea păsărilor domestice cu apă din surse de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;

-accesul în zona de creștere a păsărilor domestice va fi limitat la o singură persoană (proprietarul);

-prevenirea contactului cu orice alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare și alte animale de companie;

- aplicarea unor măsuri suplimentare de evitare a introducerii/diseminării unei eventuale infecții prin folosirea unei încălțăminte diferită în spațiul de exploatare a păsărilor domestice sau dezinfecția încălțămintei după fiecare utilizare în zona de exploatare a păsărilor;

- se va acorda o atenție deosebită asupra riscurilor introducerii sau diseminării bolii de către vânători (transmiterea virusului gripei aviare de la sălbatic la domestic prin păsările vânate și prelucrate în gospodăria non profesională sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare, cât și în exploatațiile comerciale, inclusiv cele de tip A, care nu dețin măsuri stricte de biosecuritate.

Aplicarea acestor măsuri are rolul de a împiedica declanşarea unei epidemii de gripă aviară. Totodată, prin intermediul lor se are în vedere prevenirea și răspândirea unui eventual virus, prezent la păsările sălbatice.

Rugăm crescătorii de păsări să trateze cu maximă seriozitate aceste măsuri de prevenție.

Direcția Relații cu Comunitatea

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS