Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Majoritatea membrilor AGA a AVA s-au intalnit pe 8 aprilie la Campia Turzii

Actualitate
Tools
Typography

Luni, 8 martie, de la orele 12.00, în sala mică a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" a avut loc o şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară "Apa Văii Arieşului".

Şedinţa a reunit 7 din cei 12 reprezentanţi ai consiliilor locale participante în ADI AVA - Dorin Lojigan (reprezentant al municipiului Câmpia Turzii), Nicolaie Giurgiu (reprezentant al municipiului Turda), Ioan Roman (reprezentant al comunei Viişoara), Laurenţiu Tör (reprezentant al comunei Luna), Ioan Zeng (reprezentant al comunei Mihai Viteazu), Valer Saşa (reprezentant al comunei Tritenii de Jos) şi Augustin Duca (reprezentant al comunei Sănduleşti) - şedinţa fiind convocată de patru din cei 12 reprezentanţi (1/3 din reprezentanţi): Dorin Lojigan, Nicolaie Giurgiu, Laurenţiu Tör şi Ioan Roman.
Deoarece la prima convocare era nevoie de un cvorum format din 9 din cei 12 reprezentanţi (adică trei sferturi din reprezentanţi), şedinţa nu a fost statutar constituită motiv pentru care s-a recurs la o a doua convocare, pentru a doua zi în acelaşi loc la aceeaşi oră.
Ulterior, reprezentanţii prezenţi au participat la o conferinţă de presă prin care s-a dorit prezentarea situaţiilor existente la şedinţele de joi şi vineri - 4, respectiv 5 aprilie 2013 - la sediul AVA din Turda, strada Bogata nr. 1.
Spunând că Augustin Duca "a fost scos pe braţe din dispoziţia directorului Alexandru Sabău (director Compania de Apă Arieş - n.r.)", Dorin Lojigan consideră că nu e normal ca operatorul (CAA) să facă reguli în prezenţa acţionarilor, cu atât mai mult cu cât s-a prezentat o adresă prin care hotărârea Consiliului Local Sănduleşti de desemnare a viceprimarului Florin Pădurean în AGA a AVA ar fi fost atacată în contencios administrativ.
"Alexandru Sabău a dat dispoziţie în faţa noastră ca domnul Duca să fie scos afară din sală. Ne-am ridicat şi am părăsit sala. Au rămas primarii comunelor Ploscoş, Petreştii de Jos, Ciurila, şi Călăraşi şi delegatul primarului Tudor Ştefănie (administratorul public Radu Crişan - n.r.)", adăuga Dorin Lojigan.
Având în vedere că pe 4 aprilie nu a fost cvorum, o nouă şedinţă a fost convocată pentru a doua zi, 5 aprilie când reprezentanţii firmei de pază ar fi comunicat celor care doreau să intre la şedinţa programată pentru ora 12.00 că accesul este permis între 11.55 şi 12.00, lucru care a părut ciudat în opinia celor care stăteau la poartă cu atât mai mult cu cât deja în sala în care urma să se desfăşoare şedinţa erau prezenţi primarii PD-L ai comunelor amintite mai sus, inclusiv primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie.
Menţionând că pe 5 aprilie - prin hotărâre a Consiliului Local Turda - primarul Tudor Ştefănie a fost revocat din funcţia de reprezentant al municipiului Turda în AGA a AVA şi a fost desemnat ca reprezentant Nicolaie Giurgiu, viceprimarul Câmpiei Turzii menţiona că "paza a arătat că accesul în instituţie se interzice din dispoziţia directorului Alexandru Sabău; cel care a obstrucţionat intrarea în instituţie a fost directorul Companiei de Apă".
Revenind la primarul municipiului Turda şi la faptul că Tudor Ştefănie consideră nelegală revocarea sa invocând alineatul 2 al articolului 14 din statutul AVA potrivit căruia primarul ales ar fi reprezentantul de drept al autorităţii locale pe perioada mandatului, Dorin Lojigan l-a somat public pe Tudor Ştefănie "să pună la dispoziţie statutul în care se regăseşte un astfel de text, articol care să fi fost aprobat de consiliile locale ale membrilor AVA, singura autoritate competentă să aprobe modificările de statut fiind consiliul local". "Să pună la dispoziţie statutul modificat conform unei hotărâri de Consiliu local, hotărârea de Consiliu Local şi încheierea judecătorului delegat de la Judecătoria Turda din care să rezulte că o astfel de modificare a fost încuviinţată de către onorata instanţă", adăuga Dorin Lojigan.
În plus, viceprimarul Câmpiei Turzii susţine că în statutul AVA la articolul 14 se precizează că "AG este organ de conducere a asociaţiei format din toţi reprezentanţii desemnaţi de autorităţile locale. Fiecare autoritate locală va desemna un reprezentant ca membru în AG a asociaţiei. Mandatul reprezentanţilor este valabil de la data numirii acestora până la data revocării/înlocuirii lor prin hotărâre a autorităţii locale competente".
În ceea ce priveşte propria reprezentare, viceprimarul Câmpiei Turzii susţine că a încercat în două rânduri să înştiinţeze AVA de schimbarea reprezentantului Câmpiei Turzii în AGA. Primul plic a fost trimis pe data de 26 martie iar al doilea plic a fost trimis pe 1 aprilie. Prezentând plicurile, Dorin Lojigan a arătat că pe ambele era trecută menţiunea "Refuză primirea şi să semneze".
La rândul său, Augustin Duca susţine că a fost desemnat - printr-o hotărâre a Consiliului Local Sănduleşti aprobată pe 21 martie 2013 cu 11 voturi din 11 - să reprezinte comuna Sănduleşti în AGA a AVA. Apoi, pe 29 martie a fost o altă hotărâre a aceluiaşi Consiliu Local votată de 8 din cei 11 consilieri, în timp ce 3 s-au abţinut, hotărâre despre care Augustin Duca susţinea că e ilegală iar Dorin Lojigan spunea că a fost atacată în contencios administrativ.
În opinia lui Dorin Lojigan, adunarea legal constituită este cea care a avut loc la Câmpia Turzii, ea fiind convocată la 5 aprilie orele 14.00 şi că o altă adunare a fost convocată abia în după-amiaza zilei de vineri de către cei care au avut acces la şedinţa de vineri, 5 aprilie, de la sediul AVA.
Mai mult, primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, susţinea, cu referire la adunarea -convocată de "cei de la Turda" - următoarele: "nu am primit nici pe mail, nici pe fax, nici telefonic nici verbal invitaţia de la AVA de la Turda care se ţine la această oră".
Primarul Ioan Roman a fost chiar mai tranşant în momentul în care se referea la starea conflictuală creată: "eu consider că la cineva din zona aia îi era frică şi-i este frică. Noi n-am mers acolo cu otravă, cu sticle incendiare sau cu ierbicid să aruncăm în bazine. Am mers să ne facem o datorie faţă de comunităţile care ne-au trimis. Mi-a spus că să mă prezint la 12 fără cinci cu legitimaţia. Nu văd de ce s-a amestecat problema asociaţiei cu problema operatorului. Noi suntem o ADI legal constituită, noi am fost opriţi de operator, or operatorul e în slujba asociaţiei AVA. Totu-i cu tentă politică! Acuma se pare că deranjăm. Pe cine deranjăm?", primarul comunei Viişoara simţindu-se îndreptăţit să reprezinte comuna, fiind legitimat de cele 1.705 voturi pe care cetăţenii i le-au acordat.
În cadrul conferinţei de presă care a urmat întâlnirii, Dorin Lojigan a prezentat şi un comunicat care se doreşte "o mână întinsă spre înţelegere" pentru ca să nu fie pus în pericol proiectul în care comunităţile locale s-au angajat la momentul la care s-a înfiinţat ADI AVA. "Ar fi păcat de la bunul Dumnezeu să se piardă nişte finanţări pentru nişte ambiţii personale", spunea viceprimarul Câmpiei Turzii, făcând public comunicatul .  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS