Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Sedinta cu schimbarea presedintelui Ioan Racolta

Actualitate
Tools
Typography

În cea de-a doua şedinţă a Adunării Generale a Asociaţilor (AGA) Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Apa Văii Arieşului" (AVA), 7 din cei 12 membri reprezentanţi ai consiliilor locale în AGA au destituit preşedintele ales la Turda pe 5 aprilie 2013.

La întâlnirea care s-a desfăşurat pe 9 aprilie în sala mică a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii au participat reprezentanţii a şapte din cele douăsprezece administraţii locale partenere în ADI AVA: Dorin Lojigan (Câmpia Turzii), Nicolaie Giurgiu (Turda), Ioan Roman (Viişoara), Ioan Zeng (Mihai Viteazu), Augustin Duca (Sănduleşti), Valer Saşa (Tritenii de Jos) şi Laurenţiu Tör (Luna).
Potrivit ordinii de zi a şedinţei aşa cum era stabilit în convocatorul întâlnirii, reprezentanţii în AGA doreau să facă o analiză a stării conflictuale cauzate de refuzul directorului general al Companiei de Apă Arieş Turda de a permite accesul reprezentanţilor AVA la şedinţa Adunării Generale convocate pentru 4 aprilie 2013 respectiv 5 aprilie 2013 în sediul AVA din Turda, strada Bogata nr. 1-3 şi să adopte măsurile ce se impun pentru stingerea stării conflictuale.
Şedinţa a fost declarată statutară, s-a ales preşedintele de şedinţă în persoana lui Dorin Lojigan (propus de Ioan Roman şi votat de cei prezenţi) şi secretarul de şedinţă în persoana primarului Laurenţiu Tör.
La modul foarte concret, "adoptarea măsurilor ce se impun" însemna revocarea, în totalitate, a hotărârilor AGA din 5 aprilie 2013 menţionate în procesul verbal încheiat la data respectivă privitoare la alegerea preşedintelui, a membrilor consiliului director şi alegerea comisiei de cenzori.
Adoptarea măsurilor ce se impun s-a făcut printr-o hotărâre aprobată de cei 7 membri AGA prezenţi, hotărâre prin care s-a ales un nou preşedinte şi un nou consiliu director.
Pentru funcţia de preşedinte al AGA a AVA a fost propus Dorin Lojigan (de către Ioan Roman), iar pentru funcţiile de membri în consiliul director au fost propuşi Ioan Zeng (de către Valer Saşa) şi Ioan Roman (de către Laurenţiu Tör).
Cei patru au fost votaţi de către membrii prezenţi, interesant fiind, totuşi, că dacă Dorin Lojigan s-a abţinut de la votul privind desemnarea preşedintelui AGA, Ioan Roman şi Ioan Zeng nu s-au abţinut de la vot când a fost vorba de propriile persoane.
După ce s-a stabilit cine este preşedintele şi cine sunt membrii consiliului director s-a trecut la completarea proiectului de hotărâre cu numele celor aleşi, proiect de hotărâre care prevedea şi modificarea atât a actului constitutiv al ADI AVA (articolului 3 din capitolul VII subcapitolul "Administrarea Asociaţiei") cât şi a statutului asociaţiei (articolului 24).
Şedinţa din 9 aprilie prin care s-a modificat conducerea AGA a AVA avea, potrivit lui Dorin Lojigan, şi un alt scop: acela al aplanării situaţiei conflictuale create în ultima perioadă în cadrul Adunării Generale a AVA, obiectivul fiind derularea în continuare a proiectului "la care toţi ne-am angajat în urmă cu câţiva ani".
Cum aminteam anterior, la aceeaşi şedinţă de marţi, 9 aprilie, au mai luat cuvântul atât unii dintre membrii AGA, cât şi invitaţi.

Radu Hanga - primar al municipiului Câmpia Turzii
"Vinerea trecută era o şedinţă care privea o asociaţie. Opoziţia şi chiar agresiunea veneau de la o companie subordonată asociaţiei. În mod normal, Compania de Apă trebuia să fie neutră în raport cu ce se întâmplă la asociaţie".
"Când se întâmplă astfel de fenomene ar trebui să te gândeşti care ar fi motivul. Sunt două motive esenţiale pentru care cineva să se ţină de scaun: ori are nişte avantaje pe care ţine neapărat să le conserve, ori are ceva de ascuns şi trebuie neapărat să păstreze, în continuare, controlul. Eu nu ştiu despre ce e vorba... Ar mai fi o variantă: când ajungi să te crezi de neînlocuit. Dar eu vreau să vă spun o vorbă mai veche şi anume că cimitirele sunt pline de oameni de neînlocuit. Nimeni nu-i bătut în cuie".

Sorin Săveanu - participant la întocmirea actelor instituţionale la înfiinţarea AVA
"Când eram directorul operatorului (CAA - n.r.) am avut onoarea să particip la naşterea ADI AVA. Eram membru PNL şi am avut în asociaţie nouă primari, toţi erau de la alte partide şi niciodată nu am avut probleme de genul celor întâmplate săptămâna trecută, n-am avut niciun reproş politic, n-am făcut niciodată politică".
"Ce s-a întâmplat acum a fost, după mine, un abuz în care operatorul a încercat să subjuge asociaţia".

Ioan Zeng - primar al comunei Mihai Viteazu
"Eu sunt unul dintre fondatorii acestei asociaţii şi n-am înţeles de ce la oara asta nu suntem toţi laolaltă, fiindcă această asociaţie s-a înfiinţat, iniţial, cu nouă asociaţi. Între timp suntem doisprezece şi nimeni n-a spus la vremea aceea că municipiul Turda şi Câmpia Turzii are prioritate".
"Cred că această divergenţă ar trebui rezolvată amiabil, ca nu cumva să se întâmple să pierdem aceste fonduri fiindcă banii aceştia mulţi care au venit, 80 de milioane de euro, trebuie daţi înapoi şi comunităţile care au beneficiat de fonduri vor trebui să pună jos banii".
"Deci nu trebuie să existe acea ură - sau nici nu ştiu cum să spun - care se manifestă la nivelul politic la ora aceasta. Această asociaţie nu este nici a PDL-ului, nici a UDMR-ului nici a USL-ului, este asociaţia tuturor locuitorilor de pe valea Arieşului".

Ioan Roman - primar al comunei Viişoara
"De la înfiinţare, eu n-am simţit, până în acest an, că asociaţia «Apa Văii Arieşului» e politizată. Şi nu asociaţia e politizată. Cred că operatorul (Compania de Apă Arieş - n.r.) e politizat şi trebuie făcută o mare distincţie. Eu nu am nimic şi îmi pare rău de colegii care nu sunt prezenţi aici şi faptul că azi s-a ales consiliul director din reprezentanţii a trei partide ne deosebeşte de aşa-zisa asociaţie de la Bogata (cu sediul pe strada Bogata din Turda - n.r.) în care consiliul director e reprezentat doar de un singur partid. Măcar în acest sens ar trebui să vedem adevărata realitate".

Laurenţiu Tör - primar al comunei Luna
"Ceea ce s-a întâmplat în data de 5 a fost ceva ruşinos. Practic am fost umiliţi reprezentanţii ai aproape 100.000 de cetăţeni care au votat pentru noi. Sperăm că cu această dată şi cu aceste alegeri să intrăm într-o stare de normalitate, de fapt normalitate care, aşa cum spunea şi colegul Roman, este vizibilă şi presa este cea care trebuie să arate cetăţenilor că aici s-a desfăşurat, într-adevăr, o întâlnire, o adunare pentru cetăţeni".
"Trebuie să-i aducem aminte domnului Lojigan să facă în aşa fel încât să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat la Turda şi să fie un om pentru noi toţi cei care suntem aici prezenţi pentru că şi noi, la rândul nostru, reprezentăm comunităţi diferite şi nu ţinem cont că cei care ne-au votat sunt rromi, maghiari sau români".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS