Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
109 New Articles

Urme de vraiste prin Consiliul Local Turda – neglijenta, nepasare sau pur si simplu indiferenta?

Administraţie
Tools
Typography

Ultimul an pare să fi fost relevant în ceea ce priveşte faptul că forul deliberativ local turdean face faţă cu greu uneori, regimului de du-te-vino, mai ales când aceste plecări-sosiri implică şi alte modificări în diverse comisii comitete şi comiţii (vai, Caragiale, de-ai ştii tu!...)

Cel mai proaspăt exemplu este plecarea consilierului PSD (sau să-i zicem USL) Cristian Matei din Consiliul Local Turda spre un loc mai călduţ de manager al Companiei de Apă Arieş, funcţie în care a fost desemnat – ce să vezi? – de Consiliul de Administraţie al companiei.
Pentru o mai simplă prezentare a celor ce urmează ne vom referi la hotărârile Consiliului Local Turda prin simpla prescurtare „HCL” urmată de numărul respectivei hotărâri.
Buuun!
Astfel, doar ca de exemplu, în şedinţa din 17 iulie 2013 a Consiliului Local Turda Cristian Matei anunţa că, la finalul întâlnirii, îşi va prezenta demisia din funcţia de consilier local pentru că – nu-i aşa? – de-acum era manager general la CAA şi nu putea fi ş-aşa ş-aşa.
În consecinţă, la următoarea şedinţă a forului deliberativ local turdean, pe 25 iulie 2013, prin HCL 164 s-a constatat încetarea de drept a mandatului de consilier al lui Cristian Matei, iar prin HCL 166 s-a validat mandatul de consilier al Dorinei Arion (colega de PSD a lui Cristian Matei, care i-a luat locul acestuia în forul deliberativ local turdean). O consecinţă a plecării lui Cristian Matei din Consiliul Local Turda a fost surprinsă prin HCL 165 (tocmai bine plasată) din aceeaşi dată de 25 iulie, însă la aceasta ne vom referi mai târziu puţin.
Deocamdată, însă, trecem la data de 31 iulie 2013 când, prin HCL 189 se modifică primul articol al HCL 92 din 11 iulie 2012, care se referea la componenţa comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Turda. Pentru cine nu ştie, foarte simplu, Consiliul Local Turda are cinci comisii de specialitate cu câte cinci membri fiecare: Comisia 1 (buget-finanţe, prognoze economice, investiţii), Comisia 2 (administraţie publică locală, servicii publice, regii, pieţe, comerţ, agricultură, asocieri, relaţii cu publicul, juridic, ordine publică şi apărare), Comisia 3 (urbanism şi amenajarea teritoriului, administrarea domeniului public şi privat, protecţia mediului, investiţii), Comisia 4 (munca şi protecţie socială, protecţia copilului, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, culte, minorităţi) şi Comisia 5 (învăţământ, cultură, sănătate, tineret, sport şi turism).
Revenind: având în vedere că, deja, fostul consilier Cristian Matei avea câte-un loc în două din cele cinci comisii (comisia 1 şi comisia 2), odată plecat, trebuiau constatate modificările survenite la nivelul comisiilor, acolo unde era cazul.
În consecinţă, pesedistul Emil Molnar s-a prezentat cu un proiect de hotărâre privind respectivele modificări. Cum componenţa comisiilor a fost stabilită printr-o hotărâre anterioară (HCL 92 din 11 iulie 2012), Molnar a venit cu ideea modificării primului articol al acelei hotărâri, adică articolul care se referea tocmai la componenţa comisiilor. Ca picanterie, în expunerea de motive Emil Molnar susţinea, sub proprie semnătură, că era vorba de HCL 62 din 11 iulie 2012, caz în care ne putem întreba la ce ne mai putem aştepta.
Dacă e să ne uităm la HCL 92 din 2012 al cărei articol tocmai urma a fi modificat, observăm cum comisiile de specialitate tocmai constituite după localele din 2012 arătau cam aşa:
Comisia 1 - Matei Cristian Octavian, Felezeu Cristian George, Nemeş Lucian Bogdan, Bichiş Sorin Viorel şi Tothăzan Pavel Eugen
Comisia 2 - Crişan Rozalia, Matei Cristian Octavian, Roş Nicolae, Irimie Mircea Vicenţiu şi Iurean Victoria
Comisia 3 - Micu Ovidiu Dorel, Molnar Emil, Varo Grigore Lucian, Irimie Mircea Vicenţiu şi Bugnar Florin Vasile
Comisia 4 - Molnar Emil, Felezeu Cristian George, Costişor Nicolae Vasile, Csep Leylla şi Băginean Elena
Comisia 5 - Corpodean Dorel, Dobra Mariana, Panait Radu Nicolae, Adamosy Margareta Clara şi Florea Daniela
Dacă, însă, e să ne uităm după cum ar vrea Molnar să le modifice - înţelegem în urma plecării lui Cristian Matei din Consiliul Local – noile comisii în viziunea lui Molnar ar avea următoarea componenţă:
Comisia 1 - Molnar Emil, Felezeu Cristian George, Nemeş Lucian Bogdan, Bichiş Sorin Viorel şi Tothăzan Pavel Eugen
Comisia 2 - Crişan Rozalia, Arion Dorina, Roş Nicolae, Florea Daniela şi Iurean Victoria
Comisia 3 - Micu Ovidiu Dorel, Molnar Emil, Varo Grigore Lucian, Bichiş Sorin şi Bugnar Florin Vasile
Comisia 4 - Arion Dorina, Felezeu Cristian George, Costişor Nicolae Vasile, Csep Leylla şi Băginean Elena
Comisia 5 - Corpodean Dorel, Dobra Mariana, Panait Radu Nicolae, Adamosy Margareta Clara şi Căţănaş Paul Aurel.
Cu alte cuvinte, deosebirile între componenţa comisiilor hotărâtă prin HCL 92 din 2012 şi cea propusă de Emil Molnar la fine de iulie 2013 ar fi:
Comisia 1 - Emil Molnar în locul lui Cristian Matei
Comisia 2 - Dorina Arion în locul lui Cristian Matei şi Daniela Florea în locul lui Mircea Irimie
Comisia 3 - Sorin Bichiş în locul lui Mircea Irimie
Comisia 4 - Dorina Arion în locul lui Emil Molnar (plecat de la Comisia 4 la Comisia 1 pentru a-l înlocui pe Cristian Matei)
Comisia 5 - Paul Căţănaş în locul Danielei Florea (plecată de la Comisia 5 la comisia 2 pentru a-l înlocui pe Mircea Irimie).
Să presupunem că ar fi în regulă. Însă cel puţin două aspecte atrag atenţia: în primul rând e vorba de apariţia, nominală, în comisii a lui Paul Căţănaş, care a intrat în Consiliul Local Turda după plecarea lui Mircea Irimie, iar în al doilea rând de intervenţia din şedinţa din 31 iulie 2013 a Danielei Florea.
Să le luăm pe rând!
La nivelul Consiliului Local Turda, plecarea lui Mircea Irimie din forul deliberativ local turdean şi „efectele” acestei plecări au fost consemnate în şedinţa din 31 ianuarie 2013 prin cel puţin trei hotărâri de consiliu: HCL 4 din 2013 privind încetarea mandatului de consilier local al lui Mircea Irimie şi declararea ca vacant a locului ocupat de acesta în Consiliul Local, HCL 5 din 2013 (la care ne vom referi puţin mai în avalul acestui text) şi HCL 6 din 2013 privind validarea mandatului de consilier local al lui Paul Căţănaş.
Revenind acum la intervenţia (nelămurirea) Danielei Florea din şedinţa din 31 iulie 2013, consilierul local PD-L spunea: „Având în vedere că am fost transferată de la Comisia 5 la Comisia 2, acum am fost transferată înapoi. E o greşeală?”. Adică Daniela Florea se întreba dacă e o greşeală faptul că a fost transferată de la Comisia 2 la Comisia 5, nu? Păi era o greşeală, fapt susţinut şi de preşedintele de şedinţă, Cristian Felezeu. Tocmai mai sus am arătat care sunt diferenţele între comisii aşa cum apăreau ele potrivit HCL 92 din 2012 şi potrivit propunerilor sugerate de Emil Molnar. Şi da: Daniela Florea părea a fi transferată de la Comisia 5 la Comisia 2, potrivit propunerilor lui Emil Molnar. Ceea ce a atras atenţia – din spusele Danielei Florea – a fost, însă, altceva: când a fost transferată Daniela Florea de la Comisia 5 la Comisia 2 pentru că potrivit HCL 92 din 2012 Daniela Florea era la Comisia 5 şi prezenţa la Comisia 2 apărea, cum ar veni, odată cu noile propuneri ale lui Emil Molnar. Dar, cum spunea Daniela Florea, transferul părea să se fi întâmplat după HCL 92 din 2012 (când apărea la Comisia 5) şi înainte de propunerile lui Emil Molnar (inclusiv confirmarea lui Cristian Felezeu fiind o dovadă că apariţia, din greşeală a Danielei Florea la Comisia 5 era o greşeală, cunoscut fiind că ea era membru în Comisia 2).
Cel puţin la data de 4 august 2013 (adică la 5 zile după ce a fost aprobată HCL 189 de modificare a comisiilor în urma plecării lui Cristian Matei), configuraţia celor 5 comisii este, potrivit site-ului oficial al Primăriei Turda, următoarea:
Comisia 1 - Matei Cristian Octavian, Felezeu Cristian George, Nemeş Lucian Bogdan, Bichiş Sorin Viorel şi Tothazan Pavel Eugen
Comisia 2 - Crişan Rozalia, Matei Cristian Octavian, Roş Nicolae, Florea Daniela şi Iurean Victoria
Comisia 3 - Micu Ovidiu Dorel, Molnar Emil, Varo Grigore Lucian, Bichiş Sorin Viorel şi Bugnar Florin
Comisia 4 - Molnar Emil, Felezeu Cristian George, Costişor Nicolae Vasile, Csep Leylla şi Băginean Elena
Comisia 5 - Corpodean Dorel, Dobra Mariana, Panait Radu Nicolae, Adamosy Margareta Clara şi Căţănaş Paul Aurel
Interesant, nu? Deci pe lângă că pe site-ul Primăriei Turda sunt informaţii neconforme cu realitatea (ca să nu le spunem chiar false) din moment ce se prezintă o componenţă falsă a comisiilor de specialitate având în vedere HCL 189 din 31 iulie 2013, componenţa comisiilor aşa cum apare ea pe site-ul Primăriei Turda nu este nici cea dată de HCL 92 din 2012, nici cea hotărâtă prin HCL 189 din 2013.
Astfel, spre deosebire de componenţa comisiilor aşa cum a fost ea hotărâtă prin HCL 92 în 2012 şi componenţa comisiilor aşa cum apare ea pe site, diferenţele sesizabile în componenţa comisiilor ar fi următoarele
Comisia 2 - Daniela Florea în locul lui Mircea Irimie
Comisia 3 - Sorin Bichiş în locul lui Mircea Irimie
Comisia 5 - Paul Căţănaş în locul Danielei Florea (plecată de la Comisia 5 la Comisia 2 pentru a-l înlocui pe Mircea Irimie)
Potrivit site-ului Primăriei Turda, în componenţa comisiilor de specialitate nu se mai regăseşte Mircea Irimie, dar apare Paul Căţănaş. Păi având în vedere că atât la constituirea noului Consiliu Local (după alegerile locale din 2012) cât şi la plecarea lui Cristian Matei şi sosirea Dorinei Arion (deci o altă modificare în componenţa Consiliului Local) a fost nevoie de hotărâri de consiliu privind componenţa comisiilor de specialitate, cum se face că la plecarea lui Mircea Irimie şi sosirea lui Paul Căţănaş Consiliul Local Turda nu a emis o astfel de hotărâre privind modificarea componenţei comisiilor de specialitate?. De ce pe site-ul primăriei apare o componenţă care îl exclude pe Mircea Irimie, dar include pe Paul Căţănaş fără să existe o hotărâre de Consiliu Local în acest sens.
Mai mult decât atât, „falsitatea” componenţei comisiilor aşa cum apare ea pe site este întărită de faptul că, în proiectul său Emil Molnar propunea modificarea HCL 92 din 2012, ceea ce înseamnă că acea HCL era ultima validă referitoare la componenţa comisiilor de specialitate şi faptul că Emil Molnar face referire la HCL 92 din 2012 este însăşi dovada că nu există altă HCL „intermediară” prin care să se fi modificat componenţa comisiilor de specialitate. Aşadar în baza cărui document emis de Consiliul local „dispare” Mircea Irimie din componenţa comisiilor de specialitate şi „apare” Paul Căţănaş, din moment ce – cum înşişi consilierii demonstrează – înţelegem că e nevoie de HCL-uri când componenţa comisiilor se modifică? Da, prin HCL 4 din 2013 se constată plecarea lui Mircea Irimie şi vacantarea locului acestuia din Consiliul Local iar prin HCL 6 din 2013 se validează Mandatul de consilier al lui Paul Căţănaş însă nu se spune în aceeaşi HCL că Paul Căţănaş va ocupa şi locul/locurile pe care le-a avut Mircea Irimie în comisiile de specialitate. Totuşi, iată că după plecarea lui Mircea Irimie componenţa comisiilor de specialitate s-a schimbat, nu există HCL prin care să se aprobe această schimbare iar pe site-ul primăriei nu apare componenţa hotărâtă prin HCL 92 din 2012 ci una diferită, pentru care nu există HCL. Cu toate acestea, Emil Molnar nu solicita modificarea componenţei comisiilor aşa cum apare ea pe site, ci solicită modificarea componenţei hotărâte prin HCL 92 din 2012. De ce, oare?
Revenind la Daniela Florea, aşa cum am arătat mai sus, nedumerirea acesteia era că deşi fusese transferată de la Comisia 2 la Comisia 5, mai nou apărea din nou la Comisia 2. I s-a confirmat că este o greşeală şi că va rămâne la Comisia 5. Noi, însă, ne întrebam mai sus când a fost transferată Daniela Florea, după cum însăşi susţine, de la Comisia 5 la Comisia 2?
Păi potrivit HCL 92 din 2012, Daniela Florea era membru în Comisia 5. Potrivit site-ului Primăriei Turda, Daniela Florea era membru în Comisia 2. Potrivit HCL 189, Daniela Florea e membru în Comisia 2. Deci iată: transferul s-a produs între HCL 92 din 2012 şi apariţia informaţiilor pe site-ul Primăriei Turda, adică după plecarea lui Mircea Irimie, transfer neînsoţit de o HCL, din moment ce, cum spuneam, Emil Molnar solicita modificarea HCL 92 din 2012.
Totuşi, există hotărâri ale Consiliului Local Turda care „au mers şnur”. Astfel, prin HCL 86 din 28 iunie 2012 s-a ales comisia de validare a mandatelor consilierilor locali, din comisie făcând parte trei din consilierii noului consiliu local constituit după localele din 2012: Cristian Matei, Nemeş Lucian şi Mircea Irimie. Plecarea din Consiliul Local a lui Mircea Irimie a dus, implicit, la „vacantarea” locului ocupat de acesta în comisia de validare a mandatelor consilierilor locali. Astfel, prin HCL 5 din 31 ianuarie 2013 (adică HCL la care promiteam anterior că ne vom referi), se modifică HCL 86 din 2012 prin aceea că în locul lui Mircea Irimie este desemnat membru în comisia de validare Florin Bugnar. Dar pentru că la nivelul comisiei de validare s-au produs modificări (au mai apărut doi membri), HCL 5 din 2013 a fost modificată, la rândul său, prin HCL 101 din 5 aprilie 2013, astfel că aceeaşi comisie de validare îi avea în componenţă pe Cristian Matei, Lucian Nemeş, Florin Bugnar, Pavel Tothăzan şi Radu Panait. Plecarea lui Cristian Matei din Consiliul Local Turda a dus, de asemenea, la „vacantarea” locului ocupat de acesta în comisia de validare, loc care trebuia completat. Cum altfel, decât printr-o HCL, care a şi apărut? E vorba de HCL 165 din 25 iulie 2013 (la care, de asemenea, am promis la începutul acestui text că ne vom referi) prin care s-a modificat HCL 101 din 2013, astfel că noua componenţă a comisiei de validare este: Emil Molnar, Lucian Nemeş, Florin Bugnar, Pavel Tothăzan şi Radu Panait. Deci iată că în acest caz s-a putut.
Totuşi, din anumite perspective, Consiliul Local Turda pare să se mai confrunte cu câteva „capete de aţă” rămase suspendate. Doar de dragul exemplului, o să luăm, pe rând, câteva hotărâri ale Consiliului Local Turda care duc cu gândul la coada de peşte.
În 27 septembrie 2012 Consiliul Local Turda adopta HCL 132 privind constituirea Comisiei de licitaţii pentru vânzarea de terenuri şi spaţii aparţinând domeniului privat al Consiliului Local Turda, concesionarea şi închirierea de terenuri şi spaţii aparţinând domeniului public şi privat al Consiliului Local Turda. Prin această HCL, în comisia de licitaţii Matei Cristian Octavian are calitatea de „membru” „din partea Consiliului Local al municipiului Turda”, asta în contextul în care există şi doi reprezentanţi din partea Primăriei municipiului Turda precum şi un reprezentant din partea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, comisia fiind completată, prin aceeaşi HCL, „cu trei membri supleanţi din partea Consiliului Local”. Dar Cristian Matei nu mai este consilier local, însă apare ca membru din partea Consiliului Local în comisia de licitaţii. Nu există nicio HCL prin care să se consemneze modificarea în cadrul comisiei de licitaţii, chiar dacă Matei Cristian Octavian nu mai este consilier local. Presupunând că pierderea calităţii de consilier local ar duce la „vacantarea” locului ocupat de Cristian Matei în comisia de licitaţii şi presupunând că acest loc ar fi ocupat imediat de unul din cei trei membri supleanţi care, la rândul lor, reprezintă Consiliul Local în comisia de licitaţii, ar rămâne doi membri supleanţi când prin HCL au fost numiţi trei şi modificarea oricum ar exista. Totuşi, nu există, cum spuneam, un document (HCL) prin care să se consemneze respectivele modificări şi fie să se numească un alt membru, fie un alt membru supleant.
În 29 noiembrie 2012 Consiliul Local Turda adopta HCL 204 privind componenţa Grupului de Lucru Local la nivelul Municipiului Turda. Prin această HCL, din Grupul de Lucru Local face parte şi Irimie Mircea Vicenţiu în calitate de membru şi de reprezentant al Consiliului Local Turda. Dar Mircea Irimie nu mai este consilier local ci deputat. În consecinţă este puţin probabil să mai poată fi reprezentant al Consiliului Local Turda în Grupul de Lucru Local. Cu toate acestea, nu există o HCL prin care lui Mircea Irimie fie să i se revoce calitatea de membru în Grupul de Lucru Local, fie să îi fie schimbată calitatea din cea de reprezentant al Consiliului Local în Grupul de Lucru Local.
În 28 martie 2013 Consiliul Local Turda adopta HCL 77 privind modificarea HCL nr. 106/27.06.2011 referitoare la constituirea Comisiei Locale de Ordine Publică a Poliţiei Locale. Prin această HCL, „dl. Matei Cristian Octavian – Consilier Local Municipal” este desemnat ca membru al Comisiei Locale de Ordine Publică a Municipiului Turda. Dar Cristian Matei nu mai este consilier local şi nici nu există vreo HCL emisă de forul deliberativ local turdean prin care să se consemneze vreo modificare la nivelul respectivei comisii.
În 25 aprilie 2013 Consiliul Local Turda adopta HCL 102 privind desemnarea reprezentantului Municipiului Turda în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei la Asociaţia Şoimu Arieş. Prin această HCL primarul Tudor Ştefănie a fost revocat din funcţia de reprezentant al municipiului Turda şi în aceeaşi funcţie a fost numit ca reprezentant „domnul consilier Matei Cristian Octavian”. Cum primarul nu este membru al consiliului Local şi cu toate acestea a reprezentat municipiul în Adunarea Generală de la Asociaţia Şoimu Arieş, înseamnă că nu e neapărat necesar ca reprezentantul să fie membru al Consiliului Local. Totuşi, prin documentul care este încă în vigoare (neexistând un alt document emis de Consiliul Local ca autoritate emiţătoare a documentului în discuţie), reprezentantul municipiului este „consilierul” Cristian Matei. Dar Cristian Matei nu mai este consilier local şi, cum spuneam, nu există un document prin care să se facă necesara corectură.
În 28 mai 2013 Consiliul Local Turda adopta HCL 134 privind actualizarea componenţei Comisiei de Aplicare a Legii nr. 15/2003, constituită la nivelul municipiului Turda. Prin această HCL consilierul local Cristian Matei a fost numit, la vremea respectivă preşedinte al acestei comisii. Cel mai probabil este în continuare preşedinte al respectivei comisii, întrucât nu există o HCL prin care „consilierul local Cristian Matei” să fie revocat din respectiva funcţie, deşi Cristian Matei nu mai este consilier local.
În 27 iunie 2013 Consiliul Local Turda adopta HCL 152 privind asocierea Municipiului Turda cu Asociaţia „Club Sportiv Potaissa Turda”, aprobarea Actului Adiţional la Actul constitutiv al asociaţiei, aprobarea Actului Adiţional la Statutul asociaţiei, numirea reprezentanţilor în Adunarea Generală şi Consiliul Director al Aasociaţiei şi aprobarea cotizaţiei anuale către asociaţie. Prin această HCL Cristian Matei a fost numit reprezentant al Consiliului Local în Adunarea Generală a Asociaţiei. A fost numit în calitate de persoană şi nu de consilier local. Şi cel mai probabil este încă reprezentant al Consiliului Local din moment ce nu există o HCL prin care Cristian Matei să fi fost schimbat din calitatea de reprezentant.
Deci, cum stăm?! E mişto prin Consiliul Local Turda, nu? Şi nu am făcut decât să „scanăm” puţin activitatea aleşilor locali din perspectiva documentelor pe care le adoptă sau nu.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS