Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Cine raspunde pentru redeschiderea bazinului de inot de la Turda? | GALERIE FOTO

Administraţie
Tools
Typography

Aceasta este întrebarea pe care au adresat-o, retoric, doi reprezentanţi ai conducerii SC Turda Salina Durgău SA, societate căreia bazinul de înot didactic de la Turda i-a fost dat în administrare de către proprietarul bazinului respectiv Primăria Turda.

Vasile Nemeş - director general al SC Turda Salina Durgău SA - şi Sorin Săveanu - director tehnic al aceleiaşi societăţi - au invitat presa locală la bazinul de înot de la Turda în vederea unei conferinţe de presă şi a arăta, prin media locală, opiniei publice care este situaţia de la bazinul pe care cetăţenii - adevăraţii beneficiari ai bazinului - şi-l doresc deschis la Turda.
Cert este că pe 7 februarie anul curent, bazinul de înot didactic de la Turda a fost inaugurat cu tăieri de panglică, discursuri şi sobor de preoţi. Şi toată lumea era fericită, politicienii zâmbeau, anul electoral vine şi el, altul şi totul e bine.
Doar că totul a fost bine până când a fost rău.
Mai exact, în diverse zone s-au constatat infiltraţii de apă, fie că era vorba de apa de ploaie, fie că e vorba de apa din pardoseala bazinului care se infiltra spre zona vestiarelor şi a duşurilor. Aşa se face că la câteva luni de la inaugurare, bazinul tocmai ce a fost închis pentru reparaţii, adică un fel de reparaţii de care are nevoie o investiţie de 1,3 milioane de euro...
Societatea care are în administrare bazinul nu are cum să solicite constructorului să remedieze defecţiunile, aşa că s-au făcut notificări către Primărie care, în calitate de proprietar al obiectivului de investiţii, să ia legătura cu constructorul.
Ce e interesnat? E interesant un parcurs pe care, pe scurt, tocmai ce vi-l prezentăm în continuare, aşa cum a fost el prezentat de Sorin Săveanu. Deci pe 13.09.2013 constructorul a declarat că a finalizat lucrările de remediere. La umplerea bazinului, constructorul a solicitat o altă oprire pentru că - ce să vezi? - bazinul de compensare (prin care se făcea recircularea apei) era fisurat şi se pierdeau între 8 şi 10 metri cubi de apă zilnic.
A urmat anunţarea pornirii pe 14.10.2013. La pornire s-au constatat noile infiltraţii în zona vestiar femei.
S-a oprit din nou, pentru reparaţii.
Pe 19 octombrie a fost o nouă tentativă de pornire şi au apărut alte infiltraţii (zona duşuri femei). "Constructorul a venit, a făcut improvizaţiile şi ne-a spus că putem porni...".
În 7.11.2013 s-a început a patra acţiune de repornire. În 8.11.2013 a apărut un comunicat din partea Primăriei Turda. În 11.11.2013 s-a trimis apa pentru analize la Cluj... Pornirea are loc cât de curând, însă întrebarea iniţială rămâne.
Pe scurt, apa din pardoseala din zona bazinului se infiltrează în zona vestiar femei. constructorul a venit şi a pus o pâlnie de plastic cu care colectează apa din infiltraţii şi o conduce, prin tuburi, spre canalizare. În zona duşuri femei swituaţia e similară, doar că s-a optat pentru o ţeavă Henco din care apa se prelinge, printr-un grilaj de aerisire montat în tavanul zonei cu duşuri, peste cine face duş în acea zonă. "Constructorul a fost foarte drăguţ", spunea Vasile Nemeş precizând: "a spus «dom'le, s-a întâmplat, s-a întâmplat... hai să scriem la duş "Duş defect"»". "Nu o să scriu acolo «duş defect»", spunea, hotărât, Vasile Nemeş.
Iar dacă în zona grup sanitar femei mai este un grilaj de plastic prin care se scurge apă în apropierea unei doze electrice, la grupul sanitar bărbaţi situaţia pare şi mai frumoasă: din cauza umidităţii, uşile s-au umflat în partea inferioară. Şi ce s-a gândit constructorul? să taie uşile din partea de jos, să nu mai fie probleme cu umflăturile. Aşa că, dacă se insistă, cel puţin uşi de film western sunt la toaletele de la bazinul de 1,3 milioane de euro din Turda.
Ce e comun pentru zonele de duş atât de la femei cât şi de la bărbaţi este pardoseala. În ambele cazuri înclinaţia pardoselii a fost în aşa manieră realizată încât apa se scurge spre birouri, nu spre sifoanele de scurgere.
"Sunt metode moderne de reparaţii care izvorăsc din secolul XXI la un obiectiv de 1,3 milioane de euro", era de părere Vasile Nemeş, cel care, precizând că România este o ţară membră a Uniunii Europene, se întreba dacă în alte ţări din UE precum Ungaria, Austria sau Germania ar fi fost acceptate improvizaţii precum cele care s-au făcut la bazinul din Turda.
"Sunt improvizaţii, eu zic să dăm drumul la bazin, dar cine îşi va asuma răspunderea?" se întreba Sorin Săveanu în timp ce Vasile Nemeş spunea: "Dacă domnul primar ne dă ordin să dăm drumul şi îşi asumă şi domnia sa alături de noi, dăm drumul... dar atunci suntem în România, nu mai suntem în UE".
Din perspectiva constructorului, varianta provizorie (cea cu pâlnia, de exemplu) este doar "până la remedierea definitivă, după identificarea corectă a cauzei", constructorul fiind de părere că bazinul se poate deschide şi să se monitorizeze. Că venise vorba de recepţii, Sorin Săveanu pomenise două nume "Ginel călugăr a fost prezent din partea primăriei şi din partea Grup 4 Instalaţii afost domnul inginer Bota".
Pe de altă parte, din perspectiva Primăriei Turda apare precizarea că bazinul este în perioada de garanţie începând cu 28.11.2012 până pe 28.11.2014, perioadă în care constructorul este notificat de apariţia deficienţelor în vederea remedierii acestora. De asemenea, _Municipiul turda a avut doar calitate de finanţator, CNI fiind cea care răspunde din punct de vedere calitativ şi cantitativ de lucrările executate. Mai mult, administratorul obiectivului, respectiv SC Turda Salina Durgău SA răspunde de funcţionarea conform instrucţiunilor de exploatare aşa cum sunt acestea prevăzute în cartea tehnică a construcţiei, dar şi de efectuarea la timp a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere.
Una peste alta, conducerea societăţii care are în administrare bazinul de înot de la Turda este de acord cu redeschiderea bazinului, cu atât mai mult cu cât în caz contrar de pierdut au turdenii.
"Noi suntem deschişi de a găsi soluţii normale, nu de a ne bate cu comunicate" spunea Vasile Nemeş considerând că cel mai important lucru este comunicarea instituţională în interesul turdenilor. "Opinia publică ne presează să deschidem, domnul primar a dat comunicate că din vina noastră bazinul e închis. V-am chemat să vedeţi ce se întâmplă aici. Cine-şi asumă faptul că peste o lună-două apa nu va difuza?", încheia Vasile Nemeş.

{gallery}2013/131112bazinConf{/gallery}

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS