Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Peneliştii de la Câmpia Turzii arată cum e lucrul bine făcut: cum le convine lor! | VIDEO

Administraţie
Tools
Typography

Majoritatea confortabilă pe care o au în Consiliul Local Câmpia Turzii le conferă liberalilor oportunitatea de a-şi trage focul sub oala lor ori de câte ori au chef. Propaganda cu “votăm pentru interesul cetăţeanului” mai poate aştepta, cel puţin dacă luăm în considerare cum au decurs lucrurile, comparativ, în cazul a nu mai puţin de patru proiecte de hotărâre.

Cele patru proiecte de hotărâre, în ordinea la care ne vom referi aici, sunt:

  1. Proiect de hotărâre privind deplasarea unei delegaţii a municipiului Câmpia Turzii la Kisber, Ungaria, în perioada 22-24 iulie 2016
  2. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului municipiului Câmpia Turzii în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei “CLUSTERUL AGRO-FOOD-IND NAPOCA”
  3. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului municipiului Câmpia Turzii în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei “POLUL AGRO-ZOOTEHNIC-INDUSTRIAL ARIEŞ-PAZIA”
  4. Proiect de hotărâre privind desemnarea reprezentantului municipiului Câmpia Turzii în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei “Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare şi Incluziune Socială”

La primul dintre ele, cel cu deplasarea delegaţiei la Kisber, primarul PNL Dorin Lojigan a propus un amendament: “articolul 2 se suplimentează cu un alineat care va avea următorul conţinut: «consilierii locali care se vor deplasa la Kisber au obligaţia, conform prevederilor legale, de a depune un raport, în termen de 30 de zile de la întoarcere sub sancţiunea recuperării de la ei a sumelor pe care le cheltuie municipalitatea cu această deplasare»”.

Primarul spunea că este o obligaţie legală pe care consilierii locali o au ca să depună, după fiecare deplasre, un raport.

Consilierul UDMR Vituş Ioan a întrebat dacă trebuie depuse rapoarte individuale ale fiecărui consilier sau doar un raport comun al delegaţiei, răspunsul fiind că e nevoie de rapoarte individuale.

Deci primarul le atrage atenţia celor care fac deplasarea să depună rapoarte de activitate pentru că altfel plătesc din buzunar deplasarea. Cu sau fără ameninţare, consilierii trebuie să informeze populaţia despre deplasările lor pentru ca cetăţenii să ştie ce face delegaţia pe banii lor. Poate şi de aceea amendamentul a fost votat de toţi consilierii, indiferent de apartenenţa politică.

Apoi s-a trecut la propunerea membrilor delegaţiei. Viceprimarul UDMR Szabo Robert la propus pe Vituş Ioan (UDMR), consilierul PSD Gheorghe Rece i-a propus pe Gabriel David (PSD) şi Vasile Tot (PPU-SL), consilierul PSD Gabriel David l-a propus pe Gheorghe Rece (PSD) iar consilierul PNL Sabin Ghemeş l-a propus pe Ioan Varodi (PNL). Vasile Tot (PPU-SL) chiar a mărturisit că, la rândul său, ar fi dorit să îl Propună pe liberalul Ioan Varodi, chiar dacă el fusese propus de pesedistul Gheorghe Rece (nu spunem că asta denotă pe cine simpatizează PPU-SL-iştii în consiliul local Câmpia Turzii).

Toţi cei propuşi au primit maxim de voturi - 17 - pentru a efectua deplasarea.

Lucrurile încep să ia o turnură interesantă la următoarele trei proiecte de hotărâre.

La al doilea proiect se revocă mandatul de reprezentant al lui Petre Pop şi se desemnează ca reprezentant primarul PNL Dorin Lojigan.

La al treilea proiect se revocă mandatul de reprezentant al lui Radu Hanga şi se desemnează ca reprezentant primarul PNL Dorin Lojigan.

La al patrulea proiect se revocă mandatul de reprezentant al Ioanei Lup şi se desemnează ca reprezentant primarul PNL Dorin Lojigan.

Când al doilea proiect - cel cu clusterul Agro-Food-Ind - a fost luat în dezbatere sunt demne de luat în considerare cel puţin două intervenţii: cea a consilierului PSD Ionel Tudorache Isac şi cea a consilierului PSD Gheorghe Rece.

Astfel, Ionel Tudorache Isac spunea: “eu nu am nimic împotrivă ca domnul primar să facă parte din consiliul primar de la această asociaţie, dar dacă vă veţi prezenta ca la AVA (n.r.: Asoiciaţia de Dezvoltare Intercomunitară «Apa Văii Arieşului») şi la CUA (n.r.: Comunitatea Urbană Arieş)... nu ştiu...” după care acelaşi Isac întreba care este dreptul de reprezentare, în sensul în care numai primarul poate să fie reprezentant sau nu, consilierul PSD chiar adresându-i-se secretarului Nicolae Ştefan.

Astfel, secretarul municipiului a intervenit şi a răspuns: “se obişnuieşte ca primarul să fie cel ce reprezintă unităţile administrativ teritoriale în aceste asociaţii”.

Păi dacă, astfel, secretarul susţinea desemnarea primarului, avem şi noi două întrebări pentru Nicolae Ştefan:

1. Dacă primarul reprezintă UAT-ul “în astfel de asociaţii”, atunci de ce i se retrăgea mandatul lui Petre Pop, pentru că nu Petre Pop a fost primar în mandatul trecut, ci Radu Hanga?

2. Dacă primarul reprezintă UAT-ul “în astfel de asociaţii”, atunci de ce la un proiect similar (cel cu PAZIA) i se retrăgea mandatul Ioanei Lup, pentru că nu Ioana Lup a fost primar în mandatul trecut, ci Radu Hanga?

Nu ne aşteptăm ca Nicolae Ştefan să ne răspundă - iar dacă, totuşi, o va face, mai mult ca sigur se va baricada după “se obişunieşte” - motiv pentru care trecem la cealaltă intervenţie: cea a lui Gheorghe Rece.

La dezbaterea celui de-al doilea proiect, în enumerarea noastră, Gheorghe Rece a avut un amendament: “deoarece din aceste asociaţii face parte municipiul Câmpia Turzii şi până acum noi, consiliul local, nu am ştiut ce se discută acolo, ce se hotărăşte, aş vrea să fac un amendament. Propun un articol nou care va avea următorul conţinut: «Mandatarul va prezenta mandantului, respectiv Consiliului Local al municipiului Câmpia Turzii, un raport trimestrial cu privire la îndeplinirea atribuţiilor mandatate precum şi a hotărârilor adoptate în cadrul şedinţelor asociaţiei»”.

Consilierul UDMR Vituş Ioan a propus ca rapoartele să fie semestriale, lucru cu care Gheorghe Rece nu a fost împotrivă.

Consilierul PNL Iosif Antal a întrebat că până acum cine a fost reprezentant şi de ce nu s-au prezentat astfel de rapoarte. “Păi trebuie să mergem din greşeală în greşeală spre vitoria finală?” a întrebat Rece.

“Mă bucur că recunoaşteţi că a fost o greşeală până acum şi s-a mers din greşeală în greşeală” spunea şi primarul Dorin Lojigan.

Când s-a supus la vot amendamentul lui Gheorghe Rece, udemeristul Vituş Ioan a ridicat din greşeală mâna dar a lăsat-o repede jos când şi-a dat seama ce face. Oricum, amendamentul lui gheorghe Rece a primit doar şase voturi, fiind, astfel, respins, proiectul fiind votat în forma iniţială.

Cu acelaşi amendament a venit Gheorghe Rece şi la celelalte două proiecte de hotărâre - cel cu PAZIA şi cel cu Pactul Regional Nord-Vest - şi, de asemene, şi în cele două cazuri amendamentul a picat.

Cu alte cuvinte, aşa cum primarul Dorin Lojigan propunea - şi colegii liberali au adoptat - ca cei care efectuează delegaţii să vină cu rapoarte de activitate, aşa şi consilierul PSD Gheorghe Rece propunea ca (de această dată) primarul să fie cel care prezintă rapoarte de activitate. Doar că în niciunul din cele trei cazuri primarul nu a fost “obligat” prin votul consilierilor locali să depună rapoarte. De ce? Pentru că are majoritate în forul deliberativ local: peneliştii plus udemeriştii (cărora “le-a dat” postul de vicepărimar) plu ceva PPU-SL-işti şi, iată, colorata mâine-i gata!

Aşadar primarul de la Câmpia Turzii este ceva mai norocos pentru că, iată, peneliştii şi udemeriştii plus restul pe dată fac zid în jurul primarului să-l “scoată” de la obligaţii, aşa că PNL Câmpia Turzii, cu Dorin Lojigan în frunte, merge înainte greşind.

De ce?

Păi tocmai primarul era de acord şi aprecia că neprezentarea rapoartelor de către foştii reprezentanţi este o greşeală - “mă bucur că recunoaşteţi că este o greşeală” - iar acum peneliştii ce fac? Cum spuneam: fac zid în jurul primarului ca acesta să continue o practică despre care însuşi susţinea că este o greşeală.

Aşa e când ai majoritate: faci ce vrei! Inclusiv le faci un semn alor tăi să voteze cum îţi e comod ţie, chiar dacă e o greşeală!

Asta e lucrul bine făcut: “facem cum vrem noi, că acum putem”!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS