Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Sinteza conferinței de presă susținute de Președintele Consiliului Județean Cluj | VIDEO

Administraţie
Tools
Typography

Din dorința unei corecte informări a publicului cu privire la situația reală a alunecărilor de teren produse la rampa neconformă de deșeuri de la Pata Rât, aflată în plin proces de închidere, și pentru a combate o serie de informații false vehiculate de prefectul județului Cluj în legătură cu acest subiect, Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe a susținut miercuri, 30 august a.c. o conferință de presă în cadrul căreia a clarificat respectivele subiecte.

În acest context, Președintele Consiliului Județean a precizat faptul că rampa neconformă de deșeuri de la Pata Rât, cea pe care au fost depozitate gunoaiele Clujului timp de peste 70 de ani, se află într-un stadiu extrem de avansat al procesului de închidere și ecologizare, proces care a ajuns deja la peste 90% grad de realizare. Acest aspect a fost, de altfel, demonstrat inclusiv prin filmările aeriene realizate zilele trecute și care au relevat faptul că fosta rampă de deșeuri de la Pata Rât se prezintă în momentul de față sub forma unui deal acoperit cu pământ și care în perioada imediat următoare va fi inclusiv înierbat.

În ceea ce privește afirmațiile halucinante și de natură a induce, inutil, panică la nivelul opiniei publice, ale prefectului județului Cluj, referitoare la dimensiunile poluării rezultate în urma alunecării de teren produse la Pata Rât, președintele Consiliului Județean a precizat faptul că nivelul real al acestei scurgeri de levigat, constatate oficial de Apele Române, e de doar 5 litri/secundă, infinit mai redus comparativ cu cifra vehiculată de prefect, de 108 litri/secundă!!!!!! De altfel, caracterul nereal al acestei cifre aberante este infirmat inclusiv de faptul că, în cazul în care poluarea ar fi avut, cu adevărat, aceste dimensiuni, Prefectul ar fi trebuit să declare starea de alertă, lucru care, în mod evident, nu s-a produs. Tot ca o dovadă a caracterului aberant al acestor cifre vehiculate de prefect, președintele Consiliului Județean a reamintit faptul că debitul râului Someșul Mic este, prin comparație, de 6 metri cubi/secundă comparativ cu pretinsa scurgere de levigat de 108 l/secundă!?!?!

În ceea ce privește faptul că există, într-adevăr, o anumită scurgere de levigat, infinit mai redusă, aceasta a existat în toată această perioadă de peste șapte decenii de depozitare și până în prezent, chiar dacă nu au existat motive de măsurare a acesteia. De altfel, prin chiar avizul de mediu eliberat pentru această lucrare se acceptă o poluare de maxim 38 de metri cubi/zi. Or, în acest context, singura noutate a reprezentat-o nu această scurgere care s-a produs constant pe parcursul anilor ci faptul că, din cauze ce nu sunt încă stabilite de experți, în procesul de închidere a rampei și acoperire cu pământ, straturile s-au mișcat rezultând o alunecare de teren.

În ceea ce privește afirmația aberantă potrivit căreia nu se face nimic, respectiv măsurile luate de Consiliul Județean, în calitate de beneficiar, acestea au fost imediate, instituția notificând acest incident încă din data de 22 iulie a.c. tuturor instituțiilor abilitate și care s-au și deplasat, de altfel, la fața locului unde au încheiat o notă de constatare: Agenția de Protecția Mediului, Garda de Mediu, Poliția, Apele Române, Prefectura etc. În același timp, s-a dispus imediat stoparea lucrărilor și luarea tuturor măsurilor decise de reprezentanții instituțiilor abilitate deplasate în teren în vederea limitării efectelor negative: realizarea de drenări, executarea de șanțuri, colmatarea fisurilor produse, degajarea albiei pârâului Zăpodie (pe unde, de altfel, nici nu mai curge apă tocmai datorită acestei intervenții de îndată), lucrări de stabilizare – dovadă că nu a mai existat nicio alunecare din acel moment, studii geotehnice etc. Toate aceste măsuri au fost luate imediat, în regim de maximă urgență, a doua zi după producerea incidentului!

De altfel, în data de 24 iulie constructorul a executat deja forajele necesare pentru expertiza geotehnică, singura în măsură să precizeze cauzele alunecării și să indice soluția tehnică cea mai indicată, expertiză ce va fi finalizată în maxim câteva zile. În funcție de rezultatele acesteia, dacă se va dovedi că a fost vina constructorului, acesta va suporta costurile. În același timp însă, dacă expertiza va dovedi că au fost cauze naturale, decurgând din depozitarea deșeurilor, aceste costuri vor fi suportate de autoritatea căreia îi revine obligația închiderii rampei neconforme, respectiv Consiliul Județean.

În ceea ce privește decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, aceasta nu a fost comunicată nici până acum în mod oficial Consiliului Județean!!! De altfel, abia în cursul zilei de ieri a fost transmisă forului administrativ județean o copie a cestui document!

Din păcate însă, întrucât această decizie s-a constatat a fi absolută eronată, Consiliul Județean va trimite în cursul zilei de azi o nouă solicitare de întrunire a Comitetului pentru Situații de Urgență. Motivul acestei solicitări e legat de faptul că, în mod absolut eronat și care dovedește completa neînțelegere de către prefect a problemei, acesta a dispus expertizarea proiectului tehnic după care se lucrează deși acesta a fost deja verificat, avizat și aprobat!!!Asta, în contextul în care obiectul expertizei ar trebui să-l reprezinte identificarea cauzelor și a celor mai potrivite modalități de rezolvare! În loc să existe această preocupare pentru rezolvarea situației, prin decizia adoptată în această formă Prefectul nu face decât să impună în mod inutil cheltuieli suplimentare Consiliului Județean, din banii contribuabililor, adică exact acel lucru pe care acesta îl reclamase inițial – cheltuieli suplimentare nejustificate. În acest context, e evident cazul că hotărârea a fost adoptată cu rea-credință pentru că nu contribuie în niciun fel la rezolvarea situației ci doar generează cheltuieli suplimentare inutile, prefectul provocând “o  furtună într-un pahar cu apă“ al cărei scop a fost acela de a panica populația !!!Or, chiar dacă e la început și nu cunoaște sau nu înțelege anumite aspecte, prefectul va trebui să se lămurească și să contribuie la rezolvarea problemei nu la provocarea unor cheltuieli inutile care să fie suportate de clujeni!

În ceea ce privește eliminarea efectelor alunecării, în funcție de concluziile studiului și ale expertizei geotehnice care sunt așteptate până la sfârșitul acestei săptămâni și care vor preciza cauza exactă a alunecării, se va stabili și dimensiunea stației de epurare ce va fi achiziționată și care va trata levigatul rezultat.

Legat de perspectivele rezolvării, în ansamblu, a problemei deșeurilor din județul Cluj, folosindu-se inclusiv de filmările ce ilustrează stadiul fizic al lucrărilor, Președintele Consiliului Județean a precizat că procesul de închidere și ecologizare a rampei de la Pata Rât este extrem de aproape de finalizare, urmând a mai dura maxim câteva luni. În același timp, și lucrările la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor se derulează alert, finalizarea acestora fiind prevăzută pentru anul viitor.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS