Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Wed, Feb
106 New Articles

Explicaţii detaliate: Cum se va realiza asfaltarea străzilor în Turda? Strategia de modernizare, pe înțelesul tuturor | VIDEO

Administraţie
Typography

Primăria Municipiului Turda a făcut tot posibilul pentru adoptarea celei mai bune strategii în ceea ce privește asfaltarea străzilor. Așa cum am spus în repetate rânduri, pentru a se putea moderniza cât mai multe străzi din municipiu, sunt absolut necesare finanțări externe.

Pentru asfaltarea și modernizarea tuturor străzilor din municipiu, este nevoie de 264.299.952,3 lei (57.456.511,3 euro), fără a fi luate în calcul sumele aferente lucrărilor curente de întreținere.

Asta ar înseamna bugetul dedicat investițiilor pe 26 de ani, în cea mai bună perspectivă, având în vedere că bugetul destinat reparației și modernizării străzilor este de maxim 10.000.000 de lei (2.173.913 euro) pe an.

Pentru ca populația să poată beneficia urgent de asfaltarea a cât mai multor străzi și să nu așteptăm 26 de ani pentru asta, am fost nevoiți să apelăm la fonduri europene și guvernamentale. Aceste solicitări presupun o muncă titanică, criteriile de finanțare fiind foarte stricte. Pentru fiecare proiect în parte a trebuit să trecem prin etapele enumerate mai jos (pag2) și cel mai important, a trebuit realizat Planul de Mobilitate Urbana Durabilă, un document pentru care s-a muncit 10 luni de zile și care a fost desemnat de Comisia Europeană drept cel mai bun plan de la nivelul întregii Uniuni Europene. (acesta constă în planificarea modernizării tuturor modalităților de deplasare a oamenilor și modernizarea infrastructurii orașului). Este foarte important ca populația să înțeleagă că pentru a aduce acești bani în Turda am fost obligați să trecem prin toate aceste etape, pe care le-am parcurs într-un timp record printr-un efort susținut al tuturor celor implicați. Practic, toate problemele orașului au fost preluate de la zero! După cum se poate observa, deja roadele acestor mari eforturi îndelungate se văd, fiind tot mai multe contracte de finanțare semnate.

În prezent se lucrează la licitații pentru toate proiectele de asfaltare ale municipalității, în paralel cu licitațiile demarate de Compania de Apă Arieș pentru implementarea proiectului de modernizare a infrastructurii apă - canal în tot municipiul. Până în acest moment, am obținut bani pentru modernizarea Cartierului Industrial, modernizarea a 20 de străzi în cartierul Băi și urmează semnarea finanțării pentru cele 4 coridoare de mobilitate urbană (străzile pe care circulă autobuzele, străzile principale). De asemenea, vor fi executate lucrări și cu bani de la bugetul local.

ETAPELE DE REALIZARE A UNUI PROIECT EUROPEAN

1. Se clarifică aspectele legate de proprietate, de întăbularea proprietăților și studiile solicitate în acest sens. (durata de finalizare: 1 lună) 

2. Se întocmește documentația tehnică, care constă în studii geotehnice, expertize tehnice, avize, acorduri, planuri topografice, planuri de intervenție pentru reabilitare/modernizare/extindere, documentație pentru reabilitare/modernizare, planuri de reabilitare/modernizare instalații (electrice, apă-canal, etc.), alte studii (studii de trafic, politica de parcări, etc.). (durata de finalizare: 2 luni)

3. Pe baza acestor documentații se solicită certificat de urbanism, iar la finalizarea documentației tehnice – DALI/SF - se aprobă indicatorii tehnico-economici. (durata de finalizare: 2-6 luni)

4. Se elaborează cererea de finanțare și anexele conform cerințelor finanțatorului și se depune pe platforma MYSMIS (durata de finalizare: 1 lună)

5. Ulterior depunerii proiectului, acesta se evaluează și trece prin două faze de verificări, una a conformității administrative și a eligibilității (3 luni) și cealaltă a verificării tehnico-economice (3 luni), timp în care se răspunde la solicitările de clarificări ale evaluatorilor. Dacă proiectul obține punctajul corespunzător pentru a fi admis, se trece la faza de pre-contractare (3 luni), când se răspunde la solicitările de clarificări ale finanțatorului. După parcurgerea acestor etape, proiectul intră în fază de contractare (1 lună). Prima etapă este cea eliminatorie, fiind cea mai importantă etapă. În mod normal, dacă proiectul a trecut de prima etapă se merge în linie dreaptă pentru finanțare. 

6. Ulterior semnării contractului cu finanțatorul se trece la punerea în practică a proiectului, începându-se cu elaborarea proiectului tehnic. (durata de finalizare: 3-6 luni)

7. După elaborarea acestuia, se contractează antreprenorul care va executa lucrarea, respectiv se face licitație.

Vă redăm mai jos lista tuturor străzilor care urmează să fie asfaltate, pe fiecare proiect în parte, și stadiul în care se află:

1. Modernizarea a 4 coridoare de Mobilitate Urbană (finanțare europeană)

Prin aceste proiecte vor fi asfaltate și modernizate străzile (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), se vor achiziționa 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de Bike Sharing.

Fază proiecte: a trecut de cea mai importantă etapă, cea de verificare a conformității administrative și eligibilității, aflându-se în etapa de verificare tehnico-economică.

Valoare: 31.997.726,91 Euro

Coridor Industrial

Str. 22 Decembrie 1989

Coridor  Est

Piața Romană

Str. Ștefan cel Mare

Calea Victoriei

Coridor  Vest

Str. Al. Ioan Cuza

Str. Clujului

Str.  Simion Bărnuțiu

 

 

 

 *enumerare în ordine alfabetică

Coridor  Central

Str. Libertății

Piața 1 Decembrie 1918

Str. Andrei Șaguna

Str. Gheorghe Lazăr

Str. Axente Sever

Str. Avram Iancu

Str. Andrei Mureșanu

2. Modernizarea a 20 de străzi în cartierul Băi (finanțare europeană)

Proiectul prevede modernizarea celor 20 de străzi din Cartierul Băi: asfaltarea străzilor și a trotuarelor, rigole, modernizarea utilităților, amenajarea spațiilor verzi.

Fază proiect: Se află în etapa finală, în faza de contractare. Licitație în desfășurare, demarată sub clauză suspensivă.

Valoare: 4.996.920,77 Euro

Proiect Băile Turda

Aleea Alexandru Borza, Aleea Bailor, Aleea Durgaului, Aleea Mures, Aleea Olt, Str. Alunisului, Str. Barbu Lautaru, Str. Caisului, Str. Campului, Str. Castanilor, Str. Ciresului, Str. Fragariste, Str. George Enescu, Str. Gheorghe Dima, Str. Marului, Str. Nucului, Str. Piersicului, Str. Prunului, Str. Sesului, Str. Visinului

 *enumerare în ordine alfabetică

3. Modernizarea Cartierului Industrial (finanțare guvernamentală, prin PNDL)

Proiectele prevăd modernizarea a 19 străzi în cartierul Industrial, dispuse pe două loturi. Vor fi asfaltate străzile și trotuarele, se vor reabilita rigolele de colectare a apei pluviale, amenajarea spațiilor verzi.

Fază proiecte: S-au semnat contractele de finanțare, licitație finalizată pentru execuție, licitație pentru proiectare în faza de evaluare a ofertelor.

Valoare: 24.762.120 Lei

Cartier Industrial LOT 2

Str. Horticulturii

Str. Putna

Str. Alecu Russo

Str. Arieșului

Str. Brebeneilor

Str. Bujorului

Str. Nicolae Teclu

Str. Cânepiști

Str. Ana Ipătescu

Str. Săndulești

 

 *enumerare în ordine alfabetică

Cartier Industrial LOT 3

Str. Ceferiștilor

Str. Cheii

Str. Depoului

Str. Fabricii

Str. Cosmin

Str. Gării

Str. Petru Rareș

Str. Moților

Str. Bogata

 

4. Străzi finanțate de la Bugetul Local (inclusiv credit) – 2018 - 2020

Numărul de străzi va fi suplimentat în funcție de posibilitățile de alocare de sume mai mari din bugetul local și din alte surse care vor fi atrase în perioada care urmează.

Valoarea totală estimată: 31.311.972 Lei

Străzi propuse la finanțare prin credit intern – LOT 1

Str. Agriculturii

Str. Alexandru Vlahuță

Str. Călărași

Str. Curcubeului

Str. Dorobanți

Str. Drumul Ploscoșului

Str. Gheorghe Lazăr

Str. Gheorghe Șincai

Str. Ion Moldovan

Str. Intrarea Bazinului

Str. Intrarea Grădiniței

Str. Intrarea Melcilor

Str. Malului

Str. Ica

Str. Nicolae Vlăduțiu

Str. Porumbeilor

Str. Răzoare

Str. Scărișoarei

Str. Sirenei

Str. Tribunul Corcheș

Str. Vânători

 

 *enumerare în ordine alfabetică

Străzi propuse la finanțare prin credit intern – LOT 2

Str. Amurgului

Str. Bucegi

Str. Bucovinei

Str. Cucului

Str. Frăsinet

Str. Gheorghe Barițiu

Str. Hațegului – până la Lotus

Str. Ioan Corvin

Str. Luptători

Str.Matei Basarab

Str. Miron Costin

Str. Panait Cerna

Str. Ponorel

Str. Racului

Str. Toamnei

Str. Valea Racosei

Str. Vasile Goldiș

 

 

 Str. Buvovinei - sens giratoriu

Străzi propuse la finanțare prin buget local

Str. Bistritei

(sector Pacii – Bercului)

 

Calea Victoriei

(in spate bl. E125)

 

Str. Facliei

(sector G-ral I. Taras – Pacii)

 

Str.Pacii

(sector Facliei – Bistritei)

!!! TOATE lucrările mai sus menționate urmează a fi corelate cu lucrările prevăzute în proiectul Companiei de Apă Arieș

!!! Acolo unde s-a pus deja asfalt, Compania de Apă va efectua lucrări prin forare orizontală dirijată, astfel încât să nu fie afectat covorul asfaltic realizat

 

APĂ ȘI CANALIZARE

Străzi incluse în Proiectul Companiei de Apă Arieș,  “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din regiunea  Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014 – 2020”

CL6 - Extindere si reabilitare sistem de alimentare cu apa si sistem de canalizare menajera in Municipiul Turda, Zona de Sud

Extindere retea de distributie apa

Str. Narciselor, Str. Lotus, Str. Univers, Str. M.Viteazu, Al. Obeliscului, Str. Bogata, Str. Fabricii, Str. Stefan cel Mare

Reabilitare retea de distributie apa

Str. Stefan cel Mare, Str. Petru Rares, Str. Bogata, Str. 22 Decembrie 1898, Str. Intrarea Armatei

Str. Fabricii, Str. Horticulturii, Str. Intrarea Ghioceilor, Str. Locomotivei, Str. Ceferistilor, Str. Intrarea Negru Voda, Str. Transbordarii, Str. Canepisti, Str. Calea Victoriei, Str. Baladei Bloc A5,

Str. Aviatorilor, Str. Constructorilor, Str. Aleea Plopilor, Str. Univers, Str. Frasinet, Str. Detunata,

Str. Macilor, Str. Tineretului, Str. Lacrimioarelor, Str. Ion Slavici, Str. Panselutelor, Str. Zambilelor, Str. Lotus, Str. Amurgului, Str. Intrarea Amurgului, Str. Toamnei, Str. Lianelor, Str. Nuferilor, Str. Narciselor, Str. Zorilor, Str. Hategului, Str. Caragiale

Extindere retea de canalizare menajera

Aleea Obeliscului, Str. Intrarea Armatei, Str. Intrarea Atelierului, Str. Intrarea Ghioceilor, Str. Intrarea Negru Voda, Str. Intrarea Strungarilor, Str. 22 Decembrie 1989, Str. Bogata, Str. Brebeneilor, Str. Campiei, Str. Canepisti, Str. Ceferistilor, Str. Cosmin, Str. Dimitrie Anghel, Str. Fabricii, Str. Florilor, Str. Frasinet, Str. George Bacovia, Str. Goerge Calinescu, Str. Ioan Slavici, Str. Ion Agarbiceanu, Str. Ion Luca Caragiale, Str. Lacramioarelor, Str. Lisca, Str. Liviu Rebreanu, Str. Locomotivei, Str. Lucian Blaga, Str. Marin Preda, Str. Mihail Sadoveanu, Str. Motilor, Str. Negru Voda, Str. Nicolae Labis, Str. Nicolae Rusu, Str. Octavian Goga, Str. Putna, Str. Stefan cel Mare, Str. Transbordarii, Str. Tudor Arghezi, Str. Unirii, Str. Univers

Reabilitare retea de canalizare menajera

Aleea Plopilor, Calea Victoriei, Str. Intrarea Amurgului, Str. Intrarea Depoului, Str. 22 Decembrie 1989, Str. Amurgului, Str. Armoniei, Str. Horticulturii, Str. Ion Opris, Str. Izvor, Str. Lacramioarelor, Str. Lianelor, Str. Liliacului, Str. Lotus, Str. Luptatorilor, Str. M.Viteazu, Str. Macilor, Str. Narciselor, Str. Negru Voda, Str. Nuferilor, Str. Panselutelor, Str. Parc Industrial, Logistic, Str. Ponorel, Str. Primaverii, Str. Stefan cel Mare, Str. Sticlarilor, Str. T.Vladimirescu, Str. Teilor, Str. Tineretului, Str. Trandafirilor, Str. Viorelelor, Str. Zambilelor, Str. Zavoiului, Str. Zimbrului, Str. Zorilor

 

CL5 - Extindere si reabilitare sistem de alimentare cu apa si sistem de canalizare menajera in Municipiul Turda, Zona de Nord

Extindere retea de distributie apa

Aleea Borsec, Aleea Dorna, Aleea Pietroasa, Aleea Sportului, Str. Campiei, Aleea Corbului, Str. Garofitei, Str. Gelu, Str. Ghindei, Str. Gutuiului, Str. I.I.Rusu, Str. Iasomiei, Intr.Gladiolei, Str. Lalelelor, Str. Petre Ispirescu, Piata Romana nr 13-14, P-ta 1 Decembrie 1918, Str. Rasaritului, Str. Sesului, Str. Potaissa, Str. Alba Iulia, Str. Caisiului, Str. Liviu Cigareanu,

Str. G-ral Dragalina, Str. Harcana, Str. Romana, Str. Sirenei, Str. St. cel Mare, Str. Traian, Str. Turturelelor, Str. Zizin

Reabilitare retea de distributie apa

Str. Agriculturii, Str. Alba Iulia, Str. Ana Ipatescu, Str. Av. Iancu nr.70-76, Str. Calarasi, Str. Campului, Str. Chimistilor, Str. Clujului, Str. C-tin Brancoveanu, Drum national DN1, Str. Dorobanti, Str. Duiliu Zamfirescu, Str. Gh.Sincai, Str. I.Corvin, Str. I.Moldovan, Intrarea Bazinului, Str. Malului. Str. Morii, Str. Nucului, Aleea Padurii, Str. Panait Cerna, Piata Romana nr 13, Piata Romana nr 13-14, Piata 1 Dec 1918, Str. Rosiori, Str. Salinelor, Str. Spiru Haret, Str. Romana, Str. Andrei Muresanu, Str. Aurel Vlaicu, Str. Campiei, Castru Roman, Str. Ciresoaia, Str. G-ral Dragalina, Str. Ion Neculce, Str. Libertatii, Str. Nicolae Teclu, Str. Oituz, Str. Pictor T.Aman, Str. V.Alecsandri, Cotita-derivatie, Str. Traian, Str. Vaii, Str. Vanatori, Str. Viilor, Str. Visinului, Str. Vulcan, Str. Zidarilor

Extindere retea de canalizare menajera

Aleea Borsec, Aleea Crestei, Aleea Dorna, Aleea Mures, Aleea Padurii, Aleea Zizin, Intr. Cetatea Coltesti, Intr. Gladiolei, Intr. Gradinitei, Intr. Ion Corvin, Intr. Melcilor, Intr. Papadiei, Intr. Stadionului, Piata 1Dec1918, Str. Alunisului, Str. Ariesului, Str. Aurel Vlaicu, Str. Bailor, Str. Brancoveanu, Str. Bucovinei, Str. Caisului, Str. Calarasi, Str. Castrul Roman, Str. Cheii, Str. Chimistilor, Str. Clujului, Str. Coastei, Str. Cocosului, Str. Corbului, Str. Curcubeului, Str. Dorobanti, Str. Duliu Zamfirescu, Str. Durgaului, Str. Ecoului, Str. Fragariste, Str. Funicularului, Str. G.Dima, Str. G.Enescu, Str. Garofitei, Str. Gheorghe Baritiu, Str. Ghindei, Str. Gradinilor, Str. Gutuiului, Str. Iasomiei, Str. Iazurilor, Str. Ioan Neculce, Str. Ion I Russu, Str. Lalelelor, Str. Liviu Cigareanu, Str. Luceafarului, Str. Mandolinei, Str. Mesteru Manole, Str. Mica, Str. N.Teclu, Str. Nucului, Str. Oituz, Str. Petre Ispirescu, Str. Potaissa, Str. Romana, Str. Rosiori, Str. Salinelor, Str. Sandulesti, Str. Sesului, Str. Sirenei, Str. Spiru Haret, Str. Trib.Corches, Str. Turturelelor, Str. Vaii, Str. Vanatori, Str. Vasile Goldis, Str. Zidarilor

Reabilitare retea de canalizare menajera

Intrarea Soimilor, Str. Agriculturii, Str. Albinei, Str. Aurel Vlaicu, Str. Barbu Lautaru, Str. Baritiu, Str. Campului, Str. Castanilor, Str. Closca, Str. Clujului, Str. Cocosului, Str. Crisan, Str. Cucului, Str. Dealului, Str. Durgaului, Str. Gelu, Str. Horea, Str. Hotarului, Str. Ioan Corvin, Str. Libertatii, Str. Malului, Str. Ogorului, Str. Piata Romana, Str. Pictor Aman, Str. Potaissa, Str. Randunicii, Str. Salcamilor, Str. Spiru Haret, Str. St. Furtuna, Str. St.O Iosif, Str. Teclu, Str. Traian, Str. Turturelelor, Str. Vasile Alecsandri, Str. Viilor

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS