Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

800 de arbori pentru 800 de ani de la prima atestare documentară a localității Sâncrai – Arieș

Administraţie
Tools
Typography

Municipiul Câmpia Turzii își are rădăcinile adânc înfipte în istoria românilor, fapt demonstrat de documentele lăsate în urmă, de povești și de fapte.

În acest an se împlinesc opt secole de dăinuire românească certificată pe teritoriile dintre Arieș, Dealul Călărașului și Turda.

La 1219, într-un document redactat de cancelaria regală maghiară, și anume actul de donație al regelui Andrei ai II-lea, în favoarea Episcopiei catolice de Strigoniu, apare menționat numele localității SÂNCRAI, (Vila Sanctis Regis), sat regesc care era locuit de „udvornici” și care era donat voievodului Neuka.

Un lucru aparte cu privire la satul Sâncrai, este faptul că inclusiv în documentele maghiare stă scris că era locuit de udvornici (denumire slavo-românească dată țăranilor) și că a fost donat unui VOIEVOD (denumire slavo-românească dată principilor).

Nicolae Iorga spunea, în scrierile sale, „unde există voievod, există români”, rezultă prin deducție logică faptul că încă din 1219, pe teritoriul actual al Municipiului Câmpia Turzii au existat ROMÂNI, tradiție, folclor, obiceiuri, spirit românesc.

Denumirea „Sâncrai” provine de la latinescul „sanctis regis”, care maghiarizat a devenit „Szent Kiraly”, iar „Regele Sfânt” care, cel mai probabil, a dat naștere „Vilei Sanctis Regis”, pare a fi Ladislau I, rege maghiar care l-a precedat pe Ștefan cel Sfânt.

În anul 1921, prin unirea satului Sâncrai cu satul Ghiriș s-a născut orașul Câmpia Turzii, casa noastră de astăzi, o casă la primenirea căreia muncim încontinuu, fără a ne abate de la idealul de a crea un oraș modern, european, în care să-ți fie drag să locuiești.

Cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la prima atestare documentară a orașului nostru, administrația locală a Municipiului Câmpia Turzii organizează o campanie de împădurire.

Puieții folosiți, de salcâm și tei, au fost donați de către Vasile V. Câmpian, născut în Câmpia Turzii, dar care actualmente locuiește în municipiul Cluj Napoca.

Însăși din actul de donație al domnului Câmpian rezultă faptul că plantele donate sunt melifare și împiedică eroziunea solului.

Astfel, împădurirea va avea loc luni, 15 aprilie, cu începere de la orele 12:00, în Parcul Municipal (Berc) din municipiul nostru.

Toți cetățenii orașului care doresc să facă parte din acest demers istoric, menit să marcheze 8 secole de existență antropologică în teritoriile actualului nostru oraș, sunt invitați în Parcul Municipal (Berc) în ziua și la ora stabilită, pentru a planta 800 de arbori pentru 800 de ani de la atestarea documentară a localității Sâncrai-Arieș.

Direcția Relații cu Comunitatea

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS