Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Parcul fotovoltaic din comuna Luna ar putea prinde contur

Administraţie
Tools
Typography

Pe 17 aprilie 2013 Primăria Luna a primit o adresă sosită din partea societăţii Greenlight Park din Cluj-Napoca, adresă prin care societatea solicita concesionarea unei suprafeţe de teren pentru construirea unui parc cu panouri fotovoltaice.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Luna din data de 25 aprilie s-a aflat, aşadar, şi un proiect de hotărâre privind "aprobarea concesiunii, a studiului tehnico-economic de fundamentare şi de oportunitate şi a caietului de sarcini pentru concesionarea unei suprafeţe de 50.000 mp teren situat în păşunea satului Luncani în vederea construirii unui parc fotovoltaic de producere a energiei electrice, precum şi desemnarea membrilor comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul licitaţiei publice deschise".
Aşa cum reiese din informaţiile oferite de societate în adresa trimisă administraţiei locale de la Luna, valoarea investiţiei este în jurul sumei de 3 milioane de euro, investiţia constând în amenajarea unui parc fotovoltaic cu putere instalată de 2MW.
Justificarea necesităţii proiectului ar fi dată, susţine Greenlight Park, de obiective care sunt în conformitate cu prevederile legislaţiei europene, obiective precum reducerea dependenţei faţă de importurile de energie, protecţia mediului sau diversificarea surselor de producere a energiei.
Poitrivit informaţiilor oferite de aceeaşi societate, parcul va fi format din panouri fotovoltaice policristaline cu dimensiuni de 1966 x 1000 x 50 mm proiectate pentru montajul pe structură metalică, curentul continuu produs de panouri fiind preluat prin cabluri către un invertor care îl va transforma în curent alternativ.
De aceea, pe terenul concesionat sunt necesare construcţii noi precum parcul de panouri în sine, un container metalic cu invertoare şi transformator, un container auxiliar, o fosă septică ecologică, stâlpi de lumină, împrejmuire şi poartă, reţele şi căi de circulaţie în incintă, un rezervor de apă şi un grup Diesel, construcţii care necesită existenţa unui certificat de urbanism, dar construcţii necesare la implementarea proiectului.
Investiţia într-un astfel de proiect prezintă şi avantaje pentru comunitatea locală, avantaje enumerate şi în adresa SC Greenlight Park şi printre care se enumeră crearea de noi locuri de muncă, având în vedere ca după realizarea investiţiei de către o firmă specializată va fi nevoie de angajarea de personal care să asigure paza obiectivului de investiţie, contribuţia semnificativă la bugetul local în primul rând prin redevenţa anuală care se va plăti pentru terenul concesionat, precum şi prin taxele şi impozitele locale pe care societatea le va achita dar şi creşterea gradului de atractivitate pentru alte investiţii, având în vedere că realizarea unei asemenea investiţii va da încredere şi altor investitori să vină în zonă, aceştia putând vedea că există deschidere şi colaborare din partea autorităţilor locale.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS