Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
145 New Articles

Clujul, reprezentat de trei elevi la faza naţională a Olimpiadei "Meşteşuguri Artistice Tradiţionale"

Eveniment
Typography

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj şi Casa de Cultură a Studenţilor, a organizat, la finele săptămânii trecute, faza judeţeană a Olimpiadei ,,Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, competiţie educativă, care urmăreşte conştientizarea şcolarilor asupra valorilor civilizaţiei populare româneşti.

Astfel, timp de două ore, peste 50 de elevi din clasele I-XII din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj, şi-au arătat măiestria în cadrul secţiunilor prelucrare lemn, pictură icoane pe sticlă, realizare podoabe din mărgele, ţesut, cusut, încondeiat ouă, împletituri, ceramică şi artă naivă. Cele mai bune lucrări au fost selectate ulterior de către un juriu de specialitate format din insp. Beniamin Chira de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, conf. univ. dr. habilit Marcel Muntean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai, conf. univ. dr. Aurel Bodiu – etnolog şi Viorica Ciobanu, preşedinte al Asociaţiei Meşterilor Populari Clujeni.

În urma deciziei luate de membrii comisiei de concurs, cei trei participanţi, câştigători ai locurilor I, desemnaţi să reprezinte judeţul Cluj la Sibiu, în cadrul fazei naţionale a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, care se va desfăşura în perioada 25-30 iulie 2017, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului sunt: Gabriel Bucur de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, secţiunea ceramică, Lukacs Hilda de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, secţiunea ouă încondeiate şi Balázs Andor de la Clubul Copiilor din Huedin,  secţiunea prelucrare lemn.

 Ceilalţi premianţi vor fi înscrişi pe listele taberei de meşteşuguri organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj ce se va desfăşura în cursul verii acestui an, la Caps - Valea Ierii.    

,,Doresc să îi felicit pe tinerii artişti populari care au încântat juriul cu straiele lor populare  şi, mai ales, cu talentul care îi ajută să creeze aceste obiecte autentice, de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural românesc, dorindu-le în acelaşi timp mult succes celor ce ne vor reprezenta în etapa următoare a concursului. Totodată, nu trebuie să îi uităm pe dascălii care insuflă elevilor dragostea pentru artă şi tradiţie, sprijinindu-i în a-şi descoperi talentul şi chemarea pentru astfel de activităţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

La faza judeţeană a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale” fiecare şcoală înscrisă în competiţie a participat cu un număr de maxim 6 elevi, înscrişi la oricare din categoriile din cadrul atelierelor propuse. Conform regulamentului, elevii s-au prezentat în costum popular specific zonei etnografice pe care au reprezentat-o şi au adus şi câteva produse finite, dar şi semifinite, pe care le-au terminat de realizat pe loc, în faţa comisiei de jurizare.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS