Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Sute de turdeni, prezenţi să-i pomenească pe cei care nu mai sunt

Eveniment
Tools
Typography

Ieri, 1 noiembrie, cimitirele din Turda s-au umplut de lumină şi de flori. Sute de turdeni au fost ieri în cimitirele din oraş pentru a aduce, fiecare în felul lor, un omagiu rudelor sau cunoscuţilor care nu mai sunt.

Majoritatea mormintelor - fie că erau mai simple sau mai impunătoare - au fost îngrijite şi au fost înfrumuseţate cu flori şi luminate de candele şi lumânări.

Drumurile către cimitire au fost pline de turdeni care mergeau, cu autoturismele sau pe jos, la mormintele celor care nu mai erau lângă ei.

Ba chiar acolo unde se aştepta un flux mai mare de persoane au fost prezenţi poliţişti locali pentru a asigura ordinea sau chiar pentru a dirija circulaţia.

Ziua morţilor, luminaţia sau pomenirea credincioşilor răposaţi este sărbătorită în calendarul romano-catolic în data de 2 noiembrie. Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici fac luminaţia în 1 noiembrie la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau seara aceleiaşi zile. Astfel, pe 1 noiembrie, după vecernie, creştinii (în special cei din lumea apuseană), cinstesc şi îngrijesc mormintele, merg la cimitir, unde curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori şi lumânări aprinse în amintirea celor care nu mai sunt.

De asemenea, în bisericile ortodoxă şi greco-catolică două din sâmbetele unui an sunt dedicate pomenirii morţilor (cunoscute în popor ca Moşii de Iarnă şi Moşii de vară): sâmbăta de dinainte Duminicii Lăsatei secului şi sâmbăta de dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt însă nu trebuie uitată nici sâmbăta de dinainte de Florii, adică Sâmbăta lui Lazăr.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS