Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Refabricare humanum est - finalul proiectului “Poveşti de fabrică”, la “Fabrica de timp liber” din Turda

Eveniment
Tools
Typography

Evenimentul “Refabricat” a constituit punctul final al proiectului “Poveşti de fabrică” derulat la Turda în perioada acestui an.

Cu începere de la orele 14:30, la “Fabrica de timp liber” - centrul comunitar de la fosta fabrică de bere din Turda - au avut loc evenimentele care au pus capăt proiectului prin care s-a dorit ca tinerii turdeni să se familiarizeze cu viaţa din fostele întreprinderi turdene care funcţionau cu preponderenţă în perioada comunistă la Turda.

Prima parte din “Refabricat” a fost dedicată unei piese de teatru ai cărei actanţi principali au fost elevi de la trei din liceele turdene.

Chiar dacă ne-a impresionat scenografia care ne sugera cum că - cine-ar fi crezut?! - în perioada comunistă fabricile din Turda erau doldora de sticle de Coca-Cola, băutură capitalistă care atârna alături de un alt simbol al capitalismului “decandent” - blugii, din piesa de teatru (despre care am aflat că ar fi fost regizată de fiica marelui Aureliu Manea - Muriel Jakab Manea) am remarcat deopotrivă entuziasmul şi stângăcia (că nu-i putem spune nepregătire) tinerilor interpreţi care s-au afişat în faţa unui public relativ numeros - aproximativ 100 de persoane.

Piesa, care îşi propunea să marcheze simbolic momentele cruciale din viaţa fabricilor turdene - vânzarea către diverşi investitori total dezinteresaţi, s-a constituit, de fapt, din trei poveşti de fabrică, acestea fiind culese şi oarecum adaptate pentru a putea fi prezentate întzr-o formă dramatică.

Cei care au dat viaţă personajelor din piesă au fost, cum spuneam, elevi de la instituţii de învăţământ preuniversitar turdene precum Liceul Teoretic “Liviu Rebreanu” Turda (Dan Cservenecz), Colegiul Tehnic Turda (Dragoș Pleșa) şi Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” Turda (Denisa Avram, Paula Ciucalău, Adriana Cuc, Cristina Ioana Dan, Nimrod Falamon, Rareș Liscan, David Mereșan, Denisa Poară, Raluca Precup şi Răzvan Zăhan).

Pentru efortul depus, fiecare dintre interpeţi a fost răsplătit cu câte o diplomă.

De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect, peste 20 de elevi au trimis texte pentru concursul “Culegătorii de poveşti de fabrică”, un concurs în care trebuiau să povestească o întâmplare - de preferinţă cu iz hazliu - petrecută într-una din fabricile turdene.

Premianţii la acest concurs au fost:

  • Premiul I - Vera Verneş (CNMV)
  • Premiul II - Alexandru Bobiş (CNMV)
  • Premiul III - Alessandro Passtochi (cls a VII-a la Şcoala “Mihai Vodă” din Mihai Viteazu)

Diplome în cadrul aceluiaşi concurs au primit: Kinga Nagy, Samira Macinga, Andrei Balmoş, Iulia Cirebea, Octavian Mureşan, Denisa Băldean, Roxana Miron, Cristina Şomlea, Denisa Kelemen, Gabriela Pop, Beatrice Roşca.

În plus, premii speciale au primit două lucrări realizate de două eleve din clasa a VII-a a Şcolii Gimnaziale “Horea, Cloşca şi Crişan”, coordonate de profesor Simona Ciotlăuş. Elevele au realizat două machete care reprezintă harta industrială a Turzii, machete presărate cu diverse povestioare de fabrică.

Nu în ultimul rând, un număr de 25 de elevi au participat la un tur al fabricilor turdene - sau a ce a mai rămas din ele - în ideea realizării unor fotografii pentru concursul de fotografie, element al aceluiaşi proiect.

Cele 70 de fotografii au fost analizate de un juriu format din Marta Deleanu (pictor, membru UAP), Ovidiu Cosac (regizor), Nicuşor Ţigănilă (medic), cei din urmă pasionaţi de fotografia artistică şi cu lucrări de fotografie în diverse expoziţii personale sau de grup atât în Turda cât şi în alte localităţi din ţară.

Ghid în turul fabricilor, jurnalistul Emil Hălăştuan a fost, de asemenea, prezent la jurizarea fotografiilor.

“Fotografiile au fost numerotate, deci nu se cunoştea numele autorilor lor. Iar juriul a fost exigent, deşi participanţii nu au fost pregătiţi cu elemente de bază ale fotografiei artistice. Juriul a apreciat fotografiile cu mesaj şi fotografii bune nu au fost premiate deoarece fie conţineau denumiri de întreprinderi fie nu se încadrau în tema concursului” spunea Emil Hălăştuan, asigurând: “Alegerea câştigătorilor a fost făcută cu obiectivitate maximă”.

Astfel, cei premiaţi pentru fotografiile lor în cadrul celui de-al treilea moment al “Refabricat” au fost:

  • Premiul I - Denisa Moldovan
  • Premiul II - Bogdan Varga
  • Premiul III - Paula Ciucalău

Pentru că au fost multe fotografii bune, juriul a decis să acorde, pe lângă cele trei premii, şi trei menţiuni:

  • Menţiune 1 - Denisa Surdu
  • Menţiune 2 - Catinca Miclea
  • Menţiune 3 - Paula Ciucalău

Printre cei care s-au bucurat de diplome de participare la concursul de fotografie se numără: Alexandra Anton, Dalia Băldean, Diana Boboia, Simona Cocian, Dan Cservenecz, Marcela Deac, Cristina Gheţa, Martin Horna, Camelia Mihăşan, Călin Miheşan, Alexandra Moldovan, Denisa Moldovan, Timea Nagyosi, Cristina Pritocel, Nicoleta Şchiop, Bianca Vana şi Bogdan Varga.

Potrivit profesorului Florin Stan - coordonatorul proiectului - premiile valorice acordate la cele două concursuri - cel de poveşti şi cel de fotografie - au fost de 160 de lei (premiul I), 130 de lei (premiul II) şi 100 de lei (premiul III), însă premiile nu au fost în bani, ci în produse de birotică şi cărţi.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS