Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Cinci coruri prezente la evenimentul “Armonii de toamnă” de la Turda | FOTO/VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Ajuns la a treia ediţie, spectacolul “Armonii de toamnă” a fost o adevărată desfătare pentru iubitorii muzicii corale din Turda, dar nu numai.

Mai ales dacă avem în vedere motto-ul de pe caietul de sală al spectacolului - "Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, dăruieşte aripi minţii, luminează imaginaţia şi învăluie în farmec şi veselie lumea şi tot ce ne înconjoară" (Platon) - chiar am putea crede că sala plină a Teatrului “Aureliu Manea” din Turda a dat curaj dar şi emoţii nu doar celor care au urcat pe scenă în calitate de interpreţi, dar şi prezentatorilor spectacolului, Ana Sevan - director al Casei de Cultură Turda - şi părintele Sebastian Zăhan - dirijor al corului “Armonia” al Casei de cultură Turda.

“Pe umeri noştri apasă o mare responsabilitate: v-am promis că ori de câte ori veţi veni în această sală şi noi vă vom prezenta un spectacol, va fi la amre înălţime” spunea părintele Sebastian Zăhan.

Încă de la început prezentatorii nu au uitat să mulţumească unor oameni cu suflet mare, începând cu Primăria Turda reprezentată la spectacol de primarul Cristian Matei şi continuând cu Pavel Tothăzan - SC Marele Alb , Timea Gavrilescu, director al Colegiului “Emil Negruţiu” şi maicii stareţe Andreea de la Mănăstirea Mihai Vodă. La rândul său Ana Sevan a mulţumit colegilor de la Casa de cultură pentru efortul depus dar şi colegilor din teatru care asigurau partea tehnică a spectacolului.

Cea de-a treia ediţie a spectacolului “Armonii de toamnă” a reunit cinci coruri din cinci oraşe, prezentate în cele ce urmează în exact ordinea în care au urcat pe scenă: Corul ”Armonia" al Casei de Cultură Turda, Corul “Astra” al Palatului Cultural “Ionel Floaşiu”, Câmpia Turzii, Asociaţia Corală “Doruleţ”, Ocna Mureş, Corul de Cameră “Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca şi Corul “Pastorala” al Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia", Focşani.

Gazde bune, primii care urcat pe scena teatrului turdean în cadrul celei de-a treia ediţii a “Armonii de toamnă” au fost chiar corul Casei de Cultură Turda, Corul “Armonia” al Casei de Cultură Turda, dirijat de părintele Sebastian Zăhan. Spectacolul oferit de corul turdean nu a fost neapărat unul amplu, repertoriul cuprinzând doar “Mama” (loan D. Chirescu), un colaj folcloric şi “Mărita-m-aş, mărita” (Tudor Jarda).

Spectacolul de la Turda a fost un bun prilej pentru părintele Sebastian Zăhan să o prezinte public pe una din solistele corului, tânăra Alexia Şutei, în vârstă de doar 13 ani.

Următorii au fost vecinii noştri, Corul “Astra” al Palatului Cultural “Ionel Floaşiu”, Câmpia Turzii, sub bagheta dirijorului prof. Rodica Trandafir, corul încântând publicul prezent cu “Ţarina de la Turda” (C. Arion), “Mândruliţă, pui, pui, pui” (Augustin Bena), “Santa Lucia” (cântec popular napolitan), “Am drăguţ, mama nu ştie” (aranjament Ştefan Marcu) şi “I paradisi” şi “Syahamba” (cântece tradiţionale africane).

“Armonii de toamnă” a primit şi vizita Asociaţiei Corale “Doruleţ”, Ocna Mureş, care, sub bagheta dirijorului Eva Forika a oferit publicului prezent în sala teatrului turdean un buget de fragmente muzicale printre care s-au regăsit “Zorile aprind” (canon), “Bourée” (prelucrare după Leopold Mozart de Henry O. Millsby), “Doruleţ, doruleţule” (loan D. Chirescu), “Morarul” (D. G. Kiriac) şi “Foaie verde de măr” dulce (Tudor Jarda).

Mărturisind că este pentru prima dată când corul pe care îl conduce cânta pe scena Teatrului “Aureliu Manea” din Turda, preot profesor universitar doctor Vasile Stanciu - dirijor al Corului de Cameră “Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Cluj-Napoca - a recunoscut că este mai mult de jumătate turdean, mai exact “nu că m-aş fi născut aici, dar m-am însurat în Turda”.

Abordând un repertoriu preponderent religios, “Psalmodia Transylvanica” a încântat publicul cu un repertoriu în care se regăseau “Graiurile mele” (AI. Delcea), Cred, Doamne (Ştefan Andronic), Doina şi hora cu strigături (Nicolae Lungu), “Fata ardeleană” (Achim Stoia) şi 3 coruri populare (Tudor Jarda).

Cel mai de departe la a treia ediţie a evenimentului muzical “Armonii de toamnă” au venit Corul “Pastorala” al Ateneului Popular “Mr. Gh. Pastia", Focşani. Profesor doctor maestrul Dumitru Săndulachi - dirijorul Corului Pastorala - chiar a dorit să precizeze: “Este prima dată când păşim cu emoţie aici, la Turda, pe unde Mihai Viteazul şi-a purtat paşii şi pe unde şi-a înfruntat duşmanii şi ne gândim cu pioşenie la acest mare viteaz al românilor care pentru prima dată a realizat Marea Unire. Noi venim cu mare dragoste de la Milcov, de la apa care despărţea două provincii surori - Moldova şi Muntenia - la fel, pământ sfânt, pe unde şi-a purtat paşii Alexandru Ioan Cuza, care a luptat şi a pus bazele României moderne”.

În afară de discursul său, profesor Dumitru Săndulachi a oferit, prin corul pe care îl coordonează în calitate de dirijor, un moment muzical în care s-au regăsit melodii precum “Pre Tine Te lăudam” (G. Musicescu), “Misse aux Chapelles” (Ch. Gounod), “El Grillo” (Josquin des Pres), “Matona mia cara” (O. Lasso), “Păstoriţa” (Marţian Negrea), “Cântând plaiul mioriţei” (I. Odagescu), “Cântecul şi jocul miresei” (T. Jarda), “Zamfira” (Ghe. Danga), “la-mă-n braţe, dorule” (I. Croitoru), “Cuc, cuculeţ” (Nelu lonescu (solist Anca Rotaru) şi “Chindia” (A. Paşcanu).

La finalul spectacolului toate corurile participante au urcat pe scenă şi au cântat împreună şi toate corurile participante au primit cupe şi diplome, principalul actant al festivităţii de premiere fiind primarul municipiului Turda, Cristian Matei.

Înainte de-a viziona secvenţe de la eveniment, poate încercaţi să aruncaţi o privire şi peste galeria foto cu imagini de la eveniment.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS