Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Ce a spus profesor Eugenia Popa la împlinirea a 100 de ani. Cine a fost vedeta prezentă la petrecerea de a doua zi?

Eveniment
Tools
Typography

Biserica de pe strada Dacia din Turda, unde slujeşte părintele Călin Bungărdean a fost locul unui eveniment mai aparte, unic în felul său în special pentru sărbătorita Eugenia Popa, profesor, care a aniversat împlinirea a 100 de ani de viaţă.

Felicitată de toţi enoriaşii prezenţi la slujba de duminică din 24 martie, profesor Eugenia Popa a fost invitată să adreseze audienţei câteva cuvinte la ceas aniversar.

Fost cadru didactic, Eugenia Popa a impresionat prin cuvintele rostite, prin eleganţa unui discurs în cuvinte ce par simple, dar un discurs plin de sens.

Surprinzător este faptul că Eugenia Popa a preferat să se refere mai degrabă la profesia, la misiunea sa de dascăl decât să spună altceva, aşa ca, demonstrând modestie şi bun simţ, fostul cadru didactic s-a adresat celor prezenţi:

“În momentul acesta crucial pentru mine - pentru că nu se întâmplă adeseori ca 100 de ani să fie împliniţi în asemenea atmosferă solemnă de dăruire, de daruri numeroase sufleteşti pe care mi le oferiţi mie, persoanei mele foarte modeste - Dumnezeu a fost cel care mi-a prelungit existenţa pe care am încercat să o duc în bunăcuviinţă, cu demnitate, cred, cu demnitate profesională.
Am iubit profesiunea. N-a fost meserie, a fost profesiune, a fost dăruire. Oră de oră a fost comunicare umană. O profesiune excepţională nu că am parcurs-o eu ci fiindcă aceasta este realitatea. Aceea de a comunica de la om la om, de la matur la adolescent, la cel care se formează, pe care îl vezi crescând, la care puţin poate ai contribuit şi tu. Asta îmi dă personal o mulţumire excepţională, deosebită.
Şi aici sunt foşti elevi ai mei, cu bune sau cu rele din partea mea. Am făcut greşeli, am făcut nedreptăţi, dar nu poţi să pui în cântar niciodată. Nu cunosc ştiinţele sufletul adolescentului. Sufletul copilului e un univers excepţional pe care tu, ca simplu om, profesor, nu-l poţi cuprinde.
Vreau să vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră aici, care înseamnă că toţi cei care sunteţi aici mi-aţi acordat atenţia dumneavoastră pentru care vă mulţumesc şi fiindcă suntem în acest locaş sfânt nu pot să spun decât Dumnezeu să vă binecuvânteze, să vă dea o viaţă liniştită, uşoară şi demnă.”

Mulţumind preoţilor pentru cuvintele adresate “la modesta mea persoană”, dascălul Eugenia Popa a continuat:

“Faptul că sunt aici, că mai stau încă în picioare, că mintea încă mai funcţionează, nu pot decât să-i mulţumesc lui Dumnezeu încă odată şi de sute de ori pentru că mi-a dat această viaţă.”

De asemenea, invitată de părintele Călin Bungărdean să adreseze câteva cuvinte şi enoriaşelor nonagenare care se apropie, la rândul lor, de aniversarea împlinirii a 100 de ani, fosta profesoară a spus:

“Vă urez tuturor în primul rând sănătate, Dumnezeu să vă ajute să aveţi zile senine, să aveţi bucuria familiilor dumneavoastră, a copiilor, a nepoţilor, să vă bucuraţi în fiecare zi de existenţă. Faptul că suntem, că existăm, este un dar ceresc incomensurabil.
Vă mulţumesc că aţi avut răndare cu mine să mă însoţiţi în aceste momente solemne şi asta înseamnă, mai departe, puterea de a mai face un pas, doi paşi, cât va voi Cel de Sus.”

A doua zi, profesoara Eugenia Popa a fost prezentă alături de, cel mai probabil, foşti elevi, dar nu numai, la un moment aniversar într-un local din Turda.

După toate probabilităţile a fost vorba de foşti absolvenţi ai şcolii care azi poartă numele de Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Turda, momentul fiind unul propice ca să o sărbătorească şi să îi ureze la mulţi ani şi fostei profesoare Eugenia Popa.

Având în vedere că unul din foştii absolvenţi era o vedetă cunoscută în domeniul muzical nu doar la nivel naţional, foştii absolvenţi sărbătoreau nici mai mult nici mai puţin de 65 de ani de la terminarea liceului.

Dar cine era vedeta?!

Născut în Râmnicu Vîlcea dintr-o mamă de origine italiană şi un tată român, absolvent al Liceului de Băieţi de la Turda promoţia 1954 şi fost student la Facultatea de Mine din Petroşani, compozitorul şi interpretul Horia Moculescu a fost luni, 25 martie, aproape de profesoara care a aniversat împlinirea a 100 de ani.

Pianist, interpret vocal, compozitor şi mediator şi realizator de programe TV, Horia Moculescu a avut o activitate bogată remarcându-se prin diversele piese de muzică uşoară compuse (cum ar fi, de exemplu, melodia De-ai fi tu salcie la mal), prin muzica de film care îi poartă semnătura (muzica pentru filme precum “Pistruiatul”, “Primăvara bobocilor” sau “Miss Litoral”) sau prin rolul de realizator al emisiunii de televiziune “Atenţie, se cântă!” difuzată de TVR2 în perioada 2009-2013.

Compozitor a peste 500 de melodii şi deţinător a peste 200 de premii, Horia Moculescu i-a oferit, la plecare, braţul celei care a fost - şi, într-un fel a rămas - dascălul Eugenia Popa.

Mai multe imagini de la evenimentul de la biserică puteţi vedea cu un simplu CLICK AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS