Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Cetatenii din Campia Turzii au acum un mod organizat de a-si prezenta opiniile

Social
Tools
Typography

Sala de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii a găzduit evenimentul de lansare a proiectului "Puterea democraţiei pentru cetăţeni".

Aşa cum am precizat deja, prin acest proiect se doreşte constituirea mai multor grupuri de iniţiativă locală la nivelul cartierelor muncipiului Câmpia Turzii, grupuri care să fie reprezentative pentru cartierele în care se constituie, grupuri care să poarte doleanţele cetăţenilor, mai departe, spre administraţia locală a municipiului.

Printre cei care au fost prezenţi la întâlnirea organizată de APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor) Câmpia Turzii s-au aflat Nicolae Ştefan (secretar al municipiului Câmpia Turzii), Patre Pop (administrator public la Câmpia turzii şi preşedinte PSD Câmpia Turzii), Gheorghe Rece (şeful filialei Câmpia Turzii a Companiei de Apă Arieş), Cristian Cîmpean (director Compania de Salubritate Câmpia Turzii), Paula Mircea (vicepreşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Românilor de Pretutindeni şi preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Spaniole) dar şi o parte din consilierii locali.

"Asociaţia noastră a luat fiinţă în anul 1998" şi-a început Aurel Ilea - preşedinte APC Câmpia Turzii - istoricul asociaţiei în cadrul căreia spunea că "am avut activităţi de consiliere şi consultanţă a cetăţenilor din municipiul Câmpia Turzii".

Din istoric nu a luipsit nici colaborarea cu ANBCC (Asociaţia Naţională a Birourilor pentru Cetăţeni), colaborare în urma căreia cetăţenii din cartierul Şarât au simţit pe propria piele că dacă se implică real în rezolvarea problemelor comunităţii în care trăiesc pot avea şansă de reuşită.

Atrăgând atenţia tuturor că nu absolut toate problemele ridicate de cetăţeni se pot rezolva pentru că nu sunt bani pentru absolut toate dorinţele cetăţenilor, aurel Ilea a sugerat că cetăţenii pot să prioritizeze proiectele care să vizeze cât mai mulţi cetăţeni.

Insulă, Sâncrai, Blocuri, Centru sunt doar parte din cartierele în care APC, prin acest proiect, doreşte înfiinţarea grupurilor de iniţiativă pentru cetăţeni.

Transmiţând mesajul federaţiei pe care o reprezenta la întâlnire, Paula Mircea spunea clar: "Puterea oraşului este în mâna cetăţenilor,a societăţii civile. Nu se rezolvă problemele dacă cetăţenii nu se implică", vorbitoarea menţionând că se pot face foarte multe prin atragerea fondurilor europene, dar important este ca innclusiv societatea civilă să se manifeste în acest sens.

Nu în ultimul rând Paula Mircea le spunea celor prezenţi că "Societatea civilă este cea care trebuie să sancţioneze orice trădare a aceluia pe care noi l-am votat şi am crezut că ne reprezintă interesele".

Când i-a venit rândul să prezinte proiectul care transformă locuitorii în cetăţeni, Nicolaie Dărăban a explicat că proiectul este finanţat prin fondul de inovare civică (CIF) şi are câţiva sponsori iar existenţa democraţiei presupune, neapărat, existenţa democraţilor.

"Din păcate, în loc de «reuşim împreună», în România de azi deviza e mai degrabă «toţi împotriva tuturor»" spunea coordonatorul proiectului care, astfel, dorea să arate că o atare opţiune nu e benefică nici pentru cetăţean nici pentru comunitate, o comunitate care trebuie să fie conştientă că, de fapt, democraţia se naşte în rândul cetăţenilor, în cadrul comunităţii.

Alături de referendum sau consultări publice, iniţiativa populară cetăţenească este cea mai accesibilă opţiune pentru o democraţie participativă.

Începând de la lipsa participării cetăţeneşti şi trecând prin implicarea cetăţenească până la luarea deciziilor importante doar după consultarea cetăţenilor, Nicolaie Dărăban a prezentat, de fapt, o ierarhizare a implicării cetăţeneşti.

Implicarea cetăţenească presupune ca oamenii să fie informaţi asupra drepturilor lor, asupra a ce şi cum trebuie să facă. Poate şi de aceea Nicolaie Dărăban a explicat că puterea în mâna cetăţenilor înseamnă să fii recunoscut ca partener al autorităţilor, autorităţile să delege cetăţenilor o parte din puterea pe care o au şi, în final, să se manifeste controlul cetăţenesc asupra tuturor activităţilor care implică comunitatea.

Apoi, coordonatorul proiectului a explicat că implicare dorită din partea cetăţenilor ar avea cel puţin două etape: identificarea problemelor, apoi implicarea în găsirea de soluţii pentru rezolvarea acestor probleme, după care Nicolaie Dărăban a făcut o scurtă trecere în revistă a pârgiilor pe care le au cetăţenii la dispoziţie în raport cu administraţia locală, aici fiind amintite mai ales pârghiile legislative care stau la dispoziţia cetăţenilor.

"Noi dorim să vă implicaţi, să fiţi activi, dar nu vrem ca această posibilitate să fie percepută ca centru de influenţă, ca ceva ce să fie speculat de unele pertide politice - pentru că se va întâmpla şi lucrul acesta - dar pasiunile, emoţiile acestea nu trebuie să umbrească raţionamentul, scopul, misiunea proiectului" spunea şi Petre Pop, administratorul public, care considera că este nevoie de implicare pentru că "este destul de periculos atunci când, deşi există o iniţiativă bună, datorită unor pasiuni, a unor lucruri personale, să se pună piedici. consiliul local nu trebuie să funcţioneze ca o instanţă pentru că nu este corect din partea unor consilieri locali ca numai din raţiuni electorale sau din diverse simpatii să pună administraţia într-o situaţie proastă dezinformând lumea".

După alocuţiunea administratorului public au mai fost invitaţi care au luat cuvântul pentru a-şi expune opiniile.

Oricum, ceea ce se aşteaptă acum ca pas următor în cadrul proiectului sunt întâlnirile cetăţeneşti şi constituirea grupourilor de iniţiativă pe cartiere.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS