Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Marinela Debu: “Pacienţii români cu hepatita C au nevoie de continuitate în asigurarea tratamentului!”

Sănătate
Tools
Typography

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) urmăreşte schimbările de la nivelul principalelor instituţii cu atribuţii în gestionarea sistemului medical.

Din păcate, constatăm că la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) există schimbări frecvente care generează incertitudini cu privire la continuitatea politicilor în beneficiul pacienţilor.

Ne dorim ca aceste schimbări să nu se materializeze în probleme majore pentru pacienţii români. În ceea ce priveşte problematica hepatitei C, deşi mai sunt câteva luni până la încheierea actualului contract cost-volum-rezultat pentru tratamentul cu interferon free, vrem să atragem atenţia asupra nevoii de continuitate. În anii anteriori au existat perioade de pauză în asigurarea tratamentului, pauze cauzate tocmai de întârzierile înregistrare în aplicarea procedurilor de negociere a noilor contracte.

Având în vedere faptul că în luna septembrie a anului trecut a existat în cadrul CNAS iniţiativa de modificare a reglementărilor privind contractele cost-volum-rezultat (Proiectul de Ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 3/1/2015 privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere şi monitorizare a modului de implementare şi derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat), ar fi util să cunoaştem intenţiile autorităţilor pe acest subiect.

Folosim acest prilej pentru a reaminti punctul de vedere exprimat de către APAH-RO în cadrul dezbaterii publice organizate de către CNAS pe 13 septembrie 2017:

  • Este necesară implementarea unui sistem în care să existe mai mulţi câştigători astfel încât să nu mai fim în situaţia ca anumite categorii de pacienţi să nu aibă acces la terapiile inovatoare;
  • Contractele să fie încheiate pe perioade mai lungi (mai mult de un an) pentru a exista predictibilitate în ceea priveşte accesul la tratament;
  • Procedura de negociere să fie iniţiată în timp util, astfel încât să nu mai existe perioade în care pacienţii să nu aibă acces la terapiile inovatoare.

***

APAH-RO este o entitate neguvernamentală, înfiinţată în 2009, la initiaţiva unui grup de pacienţi din întreaga ţară. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!”, organizaţia militează pentru creşterea gradului de depistare şi accesul la tratament. Organizaţia militează pentru creşterea accesului la tratament a pacienţilor cu afecţiuni hepatice, desfăşurând activităţi de informare şi sprijin în rândul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveşte importanţa depistării cât mai rapide a hepatitelor cronice virale şi a importanţei tratamentului făcut la timp, ţinând cont strict de recomandările medicilor.www.hepato.ro

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS