Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Incidența tuberculozei în județul Cluj a scăzut cu peste 70% în ultimii 17 ani

Sănătate
Tools
Typography

Consiliul Județean Cluj a primit din partea Ministerului Sănătății acordul privind modificarea structurii organizatorice a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, în sensul reducerii cu 19 unități a numărului de paturi destinate strict bolnavilor diagnosticați cu tuberculoză.

Având la bază solicitarea formulată în acest sens de Consiliul Județean, decizia Ministerului Sănătății este motivată de o realitate extrem de îmbucurătoare în ceea ce privește județul Cluj. Astfel, potrivit statisticilor oficiale, între anii 2000 și 2017 incidența TBC în județul Cluj a scăzut de peste 3,5 ori, de la 120 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2000, la 33 de bolnavi la 100.000 de locuitori în anul 2017!

Această scădere a incidenței unei boli grave și respectiv, a numărului de paturi destinate tratării ei, e un motiv de maximă satisfacție pentru noi toți. Fără îndoială, la acest  rezultat extrem de pozitiv și-au adus contribuția atât porfesionalismul și dăruirea echipei Spitalului ,,Leon Daniello” cât și investițiile semnificative pe care le-am realizat în ultimii ani în dotarea cu aparatură medicală ultraperformantă și modernizarea secțiilor clinice”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.  

În urma reorganizării secțiilor de Pneumologie ale Spitalului, cele 29 de paturi TBC existente în prezent se vor reduce cu 19 poziții, urmând a fi menținute doar 10 paturi TBC în structura secției Pneumologie 1. În această structură pacienții vor fi investigați, diagnosticați și tratați cu testarea medicației pentru o perioadă de 7-10 zile, urmând ca aceștia să fie, ulterior, transferați la Sanatoriul TBC din Săvădisla pentru cotinuarea tratamentului. În acest fel, riscul de contagiune al bolii este unul cât mai redus.

Structura nou rezultată nu modifică numărul total de paturi aprobate Spitalului de Pneumoftiziologie, cele 19 paturi fiind redistribuite spre celelalte secții care tratează patologii pneumologice și a căror adresabilitate a sporit în ultimii ani ca urmare a creșterii numărului de pacienți afectați de boli nonTBC – bronhopneumonie obstriuctivă cronică (BPOC), cancer pulmonar, fibroză pulmonară, etc.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” numără în prezent 230 de paturi, din care Secția Clinică de Pneumologie I are alocate 44 de paturi - inclusiv cele 10 destinate Compartimentului TBC, Secția Clinică de Pneumologie II dispune de 50 de paturi, Secția Clinică de Pneumologie III reunește 46 de paturi, Secția Clinică de Chirurgie Toracică/Compartiment ATI are 30 de paturi, în timp ce Secției Pneumologie TBC Săvădisla îi sunt alocate 60 de paturi.

Reorganizarea unității sanitare aflate sub autoritatea Consiliului Județean nu implică reduceri de personal, modificări ale circuitelor funcționale sau cheltuieli bugetare suplimentare, aceasta fiind gândită pentru a adapta structura spitalului la evoluțiile în timp ale bolilor de plămâni. Totodată, se dorește asigurarea, în acest fel, la un nivel de eficiență și de eficacitate cât mai ridicat, a serviciilor medicale oferite celor peste 10.000 de bolnavi cu patologii pneumologice care sunt investigați, tratați și externați aici anual, atât pe partea de spitalizare continuă cât și pe secțiile clinice.

Biroul de presă
1 februarie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS