Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Sun, May
111 New Articles

HEPAMED - un proiect cofinanţat prin POCU şi care îşi propune reducerea incidenţei şi prevalenţei hepatitlor cronice şi a complicaţiilor acestora

Sănătate
Typography

Prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene, a fost lansat un program numit HEPAMED, cofinanţat din Programul Operaţional "Capital Uman" 2014-2020.

Suma totală atrasă este de  9.763.300 lei.

- Doina Colcear şi Cerasela Libeg -

Programul a fost propus  de o echipa de la Cluj, iar managerul proiectului este dr. Doina Colcear. 

Scopul proiectului este reducerea riscului pentru infectia HVB si HVC, reducerea incidentei si prevalentei hepatitelor cronice si a complicatiilor acestora (de la ciroza hepatica pana la insuficienta hepatica cu coma şi insufucienta hepato-renala) prin cresterea competentei profesionistilor din domeniul sanitar din Romania.

Proiectul se adresează  medicilor specialiști în boli infecțioase, medicilor de familie și asistenților medicali din mai multe zone: zona nord-vest (având centrul de formare la Cluj-Napoca), zona de centru (având centrul de formare la Brasov), zona de sud-est (cu centrul de formare la Constanța și zona de sud (cu centrul de formare în București).

Cursurile au început din luna octombrie, prima serie de cursanți de la Cluj fiind medicii specialiști în boli infecțioase, dar continuă  la Braşov la începutul lunii decembrie, apoi la Constanţa şi Bucureşti.

Cea de-a doua serie va fi organizată pentru medicii de familie, iar cea de-a treia, în 2020, pentru asistenţii medicali.

Libeg Cerasela, expert formare în proiectul Hepamed declară: ”Pe  lângă abordarea laturii medicale a acestor afecțiuni există și un modul de Psihoterapie, pe care îl susțin alături de  Prof. Univ. Dr. Mircea Miclea, Dr. Doina Colcear și psiholog Domnița Georgescu. Acest modul  de formare are în vedere  creșterea calității vieții persoanelor cu hepatita cronică. Evaluarea variabilelor psihologice, înainte de începerea tratamentului, poate reprezenta un factor suplimentar de luare a deciziilor privind tratamentul, Iar incidența depresiei la bolnavii hepatici este un factor de risc care trebuie abordat încă din momentul diagnosticului. Cunoașterea mecanismelor psihologice implicate în boală pot influența modul de abordare corectă a pacienților,  alianța terapeutică, dar și complianța la tratament a acestora. Calitatea vieții e un factor important în boala cronică, iar latura psihologică e extrem de importantă pentru acest construct.”

Cursurile sunt gratuite și creditate de Colegiul Medicilor.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS