Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
113 New Articles

Comunicat al CA al SC Turda Salina Durgau SA

Actualitate
Tools
Typography

Stimate d-le primar, vă informăm că, având în vedere mesajul dvs. informal transmis prin intermediul presei cu privire la revocarea întregului consiliu de administraţie, acesta s-a întâlnit într-o şedinţă de îndată în 11.11.2013 pentru analizarea situaţiei create de demersul dvs.

Analizând cele afirmate în scriptul dvs, suntem în măsură să vă transmitem următoarele:

1. Performanţa unei administraţii se stabileşte prin analiza rezultatelor acesteia. Concret, deşi nu menţionaţi nici un element economic şi nici nu faceţi vreo analiză comparativă cu prevederile bugetare aprobate de către acţionar sau cu rezultatele perioadei similare a anilor precedenţi, afirmaţi cu nonşalaţă, chiar de la început „managementul neperformant mă determină”. Ar fi corect şi în primul rând moral să faceţi precizările necesare.

2. Ar fi o premieră mondială faptul că, o presupusă lipsă de transparenţă să determine defecţiuni tehnice la un obiectiv de investiţii aflat în exploatare. Mai concret, „Bazinul de înot didactic”, obiectiv în garanţie, a fost oprit pentru remedieri în urma reclamaţiei făcute de către dvs. constructorului (bineînţeles că, deşi existau infiltraţii încă de la predarea acestuia în administrarea Salinei, reclamaţia dvs a fost făcută doar la somaţia noastră scrisă, înregistrată la dvs. sub nr.14510/01.08.2013). După cum bine cunoaşteţi, au existat patru tentative de repornire, dar, de fiecare dată, reapărea problema infiltraţiilor. Cunoaşteţi şi faptul că, în disperare de cauză, constructorul a efectuat în două locuri pâlnii (în limbaj uzual „tolcere”) de colectare a apei provenite din aceste infiltraţii, iar acestea au fost apoi legate la canalizare. Sunteţi la curent şi cu faptul că societatea a decis repornirea obiectivului urmând ca apoi să se decidă, împreună cu reprezentanţii dvs. bineînţeles, calea de urmat. Nu trebuie să fi mare specialist ca să cunoşti faptul că un beton impregnat cu apă nu are viaţă lungă. Adăugând şi informaţia, cunoscută şi ea, că nici cauza infiltraţiilor de la acoperiş nu a fost remediată, nu putem avea o viziune prea optimistă cu privire la viitor. În loc să analizăm împreună situaţia, aşa disperată cum e la acest moment, dvs. aţi ales calea unei diversiuni mediatice.

3. Tot consiliul de administraţie ar fi vinovat, în opinia dvs, de întârzierea finalizării obiectivului „Amenajare complex balnear Potaissa Turda” (numit deseori, pe scurt, „Centrul SPA”). Dacă studiem documentele, lucrările trebuiau finalizate în 12.12.2012, dată la care a fost semnat un act adiţional cu un nou termen pentru 31.03.2013. Ştiţi sigur că actuala conducere a fost instalată la 26.03.2013. La acel moment, lucrările erau realizate în proporţie de cca 50%. Considerăm că n-ar mai fi nimic de adăugat la acest subiect. Totuşi, cunoaşteţi şi faptul că, în 07.11.2013 (adică anterior cu o zi demersului dvs !), constructorul ne-a notificat faptul că a finalizat lucrările. Pe cale de consecinţă, ar urma reunirea comisiei de recepţie dacă dvs. aţi avea bunăvoinţa să rezolvaţi nominalizarea reprezentanţilor primăriei şi ai Consiliului Local (conf.art 7 din HGR 273/1994). Vă amintiţi desigur că noi am cerut în două rânduri să faceţi asta. Din nou, aţi ales o cale pe care noi nu o înţelegem.

4. Mai aduceţi o acuză gravă actualului CĂ şi anume faptul că „nu face altceva decât să cheltuie fără a reinvesti sumele rezultate din activitatea economică în susţinerea activităţilor complementare Salinei”. În opinia noastră, faceţi o confuzie voită, deoarece n-aţi avut cum uita faptul că sumele la care faceţi referire (în cuantum de 24 miliarde lei vechi), adică profitul net aferent anilor anteriori, au fost transferate în conturile primăriei de către fostul director în ultima să zi de lucru în acel post. Să ne aducem aminte că, pe vremea fostei conduceri, aceste sume fuseseră lăsate Salinei, din dispoziţia dvs, tocmai pentru a fi utilizate la investiţii (atunci s-a putut, acum nu se mai poate - oare de ce ?). De asemenea, actuala conducere a solicitat în mai multă rânduri reîntoarcerea acestor sume către societate pentru a fi utilizate în scopul iniţial. Dacă totuşi nu doriţi continuarea finanţării la Hotel Potaissa (nu putem avea altă constatare), atunci măcar nu faceţi afirmaţii gratuite cu privire la neutilizarea unor fonduri care, în acest moment, sunt de fapt la dispoziţia dvs. şi nicidecum a societăţii.

5. Referitor la plata dividendelor, e o confuzie voită. Trecem peste faptul că, nici una dintre societăţile din coordonarea dvs nu a vărsat dividendele similar cu cele solicitate nouă, dar nu putem să nu vă menţionăm că, deşi aţi citat corect art 1 alin 3 din OG 64/2001, aţi uitat de art 1 alin 1 lit f din acelaşi act care spune şi cuantumum acestui vărsământ, adică „minimum 50% vărsăminte la bugetul local”. Vă reamintim că societatea a iniţiat de două ori propunerea de HCL pentru aprobarea repartizării profitului. Mai pe şleau spus, deşi avem banii în cont, aşteptăm să ne comunicaţi oficial cuantumul. Ştiţi bine că, dacă am face altfel, am avea probleme la viitorul control al Curţii de Conturi.

6. Ne-aţi acuzat de lipsă de transparenţă, ba chiar s-a făcut o referire concretă că am publicat pe site-ul societăţii hotărârile AGA doar de la nr. 6. Păi cum altfel trebuia să procedăm, le-am publicat pe cele emise de la data mandatarii noastre ca administratori. Indirect, recunoaşteţi că nici nu v-a preocupat transparenţa conducerii anterioare, decum să mai şi vreţi să constataţi inexistenţa ei.

7. Noul CĂ a început activitatea cu un mare handicap, şi anume rezolvarea gravelor şi multelor probleme constatate de către Curtea de Conturi. Trecem peste faptul că analiza acestora nu a fost în preocuparea dvs , deşi, foarte transparent, raportul în cauza stă în sertarul dvs (e vorba de cel aferent Salinei, bineînţeles). Cu totul întâmplător, acest raport, care fusese predat fiecărui membru al CA, a ajuns în presă. Ulterior acelui moment, colega noastră, d-na Baciu (care fusese preşedinte al CĂ în perioada aferentă controlului Curţii de Conturi), a solicitat întocmirea unui regulament de funcţionare al CĂ cu prevederi exprese în domeniul comunicării, şi anume:
- art 8 alin 7: Conţinutul documentelor prezentate în CA nu va putea fi comunicat acţionarului sau terţilor decât cu acordul expres al CĂ, cu excepţia datelor şi informaţiilor ce trebuie puse la dispoziţia publicului”

În continuare, prevederile sunt şi mai stricte, şi anume:
- art 8 alin 8 Restricţii: Membrii CA au acces la orice date şi informaţii referitoare la activitatea societăţii, necesare pentru adoptarea deciziilor în cunoştinţă de cauză, prezentate în şedinţele la care aceştia participă. Este interzis oricăruia dintre membrii CA să solicite sau să dobândească spre a fi ridicate de la sediul societăţii sau spre a fi transmise în altă locaţie în afara sediului societăţii date sau informaţii în formă materializată, respectiv copii după documente sau înscrisuri de orice natură, pe suport de hârtie sau pe suport magnetic sau prin poşta electronică sau prin orice alt mijloc care permite stocarea şi/sau copierea acestora, cu excepţia materialelor transmise spre a fi studiate pentru dezbaterile şedinţelor CA şi care se restituie după şedinţă precum şi a documentelor, datelor şi informaţiilor destinate publicului prin lege şi prin regulamentele şi normele interne ale societăţii”.
Astfel, se naşte o întrebare firească cu privire la acest regulament: îl folosim doar când e în avantaj propriu, pentru protejarea imaginii, sau tot timpul. Bineînţeles că, dacă acţionarul doreşte, poate modifica oricând acest regulament, iar apoi poate verifica şi respectarea lui.
În final, va informăm d-le primar că respingem că nefondate toate acţiunile dvs şi ne declarăm întreaga disponibilitate de colaborare cu dvs. De fapt, asta aţi şi solicitat în intervenţia dvs. din plenul şedinţei de CL din 30.10.2013. Noi nu avem cunoştinţă să se fi întâmplat ceva de atunci în sensul unei schimbări aşa de radicale a poziţiei dvs.
Mai mult, ne amintim cu plăcere declaraţia dvs de pe prima pagină a unui săptămânal local aferent săptămânii 08-14 iulie 2013, şi anume:
„EU NU AM FOST NICIODATĂ ADEPTUL SCANDALURILOR POLITICE, EU SUNT ADEPTUL REALIZĂRILOR PROFESIONALE CARE AU ŞI EFECT POLITIC”

Apreciem afirmaţiile dvs şi vă solicităm să le aplicaţi şi în colaborarea cu SC Turda Salina Durgău.

Cu stimă,
Membrii Consiliului de Administraţie
prof.univ.dr. Călin Felezeu
ec.Vasile Nemeş
jr.Farcaş Traian
ec.Corina Făgădar
jr.Axente Husar
col(r) Costea Constantin
Niculescu Ioan
av.Cojan Robert Filip

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS