Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Vesti bune la Turda: Niciun roman nu pare sa fi murit in preajma Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Actualitate
Tools
Typography

Dacă, cel mai probabil, majoritatea cunoaşteţi că 15 martie este data la care se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, totuşi, titlul de mai sus s-ar putea să vă dea puţină bătaie de cap. Haideţi să explicăm, deci!

În oraşul Turda se ştie că în unele momente, când cetăţenii sărbătoreau în mod festiv câte un eveniment istoric, în turnul bisericii reformate mai apărea, câteodată, arborat în bernă un drapel negru, de doliu. Chiar şi noi am scris despre un astfel de moment care s-a întâmplat nu mai departe de anul trecut.

Evident, astfel de momente pot foarte lesne da curs speculaţiilor gen maghiarii ar dori să transmită un mesaj în acest fel.

Pe de altă parte, etnicii maghiari susţineau că drapelul negru, de doliu, a fost arborat pentru că acesta este modul tradiţional de a arăta că un etnic maghiar a trecut în lumea celor drepţi.

În ceea ce ne priveşte, nu avem nicio dovadă concretă că speculaţiile sunt întemeiate, nici că, într-adevăr, vreun etnic maghiar ar fi decedat în preajma sărbătorii româneşti în timpul căreia drapelul negru, de doliu, era arborat.

Pentru că ieri, 15 martie, a fost Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, am tras şi noi o raită prin Turda să vedem dacă nu cumva coincidenţele se întorc, adică să vedem dacă nu cumva, din întâmplare, vreun român să fi trecut la cele sfinte în preajma Zilei Maghiarilor.

Şi cum puteam vedea acest lucru, dacă nu privind turnurile bisericilor din Turda (o parte din ele) să vedem dacă apare vreun drapel negru, de doliu, arborat taman de Ziua Maghiarilor.

Dacă în fotografia de mai sus puteţi vedea turnul bisericii din parcul din Turda Nouă, mai jos aveţi câteva imagini cu biserici din Turda, dar dar câteva din cele aflate mai "la şosea", cum s-ar zice.


Biserica de pe strada Salinelor

 


Biserica de pe strada Avram Iancu

 


Biserica de pe strada Dacia

 


Catedrala Ortodoxă din Turda

 


Biserica de pe Calea Victoriei ("biserica albastră")

 


Biserica din zona Materna

 


Biserica parohiei Ortodoxe Oprişani II

Revenind la simbolistica drapelului negru de doliu - arborat în bernă anul trecut pe 9 mai în turnul bisericii reformate şi care nu s-a regăsit anul acesta pe 15 martie în turnurile bisericilor din Turda (cel puţin cele pe care le-am văzut noi) - se pare că oricum o dai tot bine ieşim.

Adică dacă arborarea drapelului negru ar însemna un gest ostentativ, acest lucru nu e frumos iar românii se pot bucura că nu au recurs la acest gest. Însă dacă e vorba doar de anunţarea unui eveniment trist, încă odată condoleanţe rudelor îndurerate şi să ne bucurăm că la Turda nu a fost un astfel de eveniment nefericit în aceste zile.

Şalom! (pardon... asta nu e în maghiară, aşa-i?).

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS