Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

De ce au intarziat lucrarile la podul de peste Aries

Actualitate
Tools
Typography

Te-ai săturat să ţi se prindă mereu mâncarea de tigaie? Nu mai faci faţă microbilor din vasul de toaletă? Vrei să scapi de scuturatul neigienic al sacului aspiratorului cel vechi? Nu mai suporţi să te strângă pantalonii? Te-ai gândit să faci sport, dar când te apleci te doare în fund de programul de la sală? Toate întrebările de mai sus au un răspuns: articolul care urmează NU E PENTRU TINE!

Pardon... Întrebările de mai sus par rupte din reclame, sau nu?

Iar cum de multe ori lumea pare sătulă de reclame, noi venim cu ceva inedit: posibile întrebări dintr-o antireclamă. Şi nu una oarecare, ci una referitoare la oraşul turistic Turda.

Deci...

Te doare măseaua dar nu ajungi la timp la dentist *****? Vrei să îţi faci cumpărăturile din diverse zone ale oraşului dar mereu eşti descurajat *****? Eşti pur şi simplu în trecere prin Turda dar îţi creşte tensiunea *****? Ai aflat că te înşeală partenerul/partenera dar nu poţi să-l/s-o prinzi *****?

Ei bine, toate acestea pot avea o explicaţie! Dar în primul rând, pentru a înţelege mai corect ce ţi se întâmplă, încearcă să înlocuieşti "*****" cu "pentru că eşti prins în ambuteiajul creat la traversarea podului peste Arieş din cauză că - la dracu'! - e în construcţie de atât de mult timp încât au murit generaţii de fluturi iar ţie încep să îţi iasă peri albi".

Iar apoi gândeşte-te că decalarea finalizării construcţiei are, aşa cum spuneam, o explicaţie. Cel puţin aşa ne-a lăsat să înţelegem primarul Tudor Ştefănie spre finalul şedinţei Consiliului Local Turda de marţi, 26 mai 2015.

Iată explicaţiile primarului Turzii în acest sens:


Tudor Ştefănie

 

Da, într-adevăr, eram dator cu un răspuns cu privire la desfăşurarea activităţii investiţionale privind podul care traversează râul Arieş.

După cum ştiţi, programul şi contractul a prevăzut finalizarea în martie 2015. S-a decalat cu trei luni termenul de finalizare pur şi simplu din motive obiective. Întârzierile în execuţie au fost datorate perioadei de toamnă-iarnă-primăvară, care a perturbat foarte mult graficul de execuţie a lucrărilor datorită unor situaţii meteo neprevăzute, ceea ce înseamnă că în perioada decembrie 2014-martie 2015 nu au putut fi executate lucrările de consolidare a podului şi aici ne referim în special, datorită nivelului ridicat al apei, ne referim ceea ce înseamnă consolidarea podului în interiorul albiei Arieşului.

După cum ştiţi podul are două pile de susţinere, deci cele două picioare de susţinere, care erau într-o stare avansată de degradare, ceea ce însemna consolidarea lor până la o adâncime minimă de doi metri jumate în jurul acestor pile de susţinere şi în acelaşi timp îmbrăcarea acestor pile de susţinere în beton, lucruri care au putut fi executate numai în perioada anului în care nivelul apei a fost foarte scăzut.

De asemenea, am avut probleme datorită faptului că de la barajul de la Câmpeni au fost deversate periodic, fără să fim încunoştiinţaţi, surplusul de ape care s-au acumulat în bazinul mare, ceea ce de multe ori a deranjat pregătirea pe care a făcut-o constructorul pentru operaţiunile de construcţie şi reabilitare a acestui pod.

De asemenea, tot în interiorul albiei Arieşului au fost găsite două conducte de canalizare care au trebuit schimbate integral urmare a săpăturilor care au fost executate aici şi, ceea ce a fost iar neprevăzut, în jurul stâlpilor de susţinere, datorită cursului permanent al apei Arieşului în diferite anotimpuri ale anului, s-au întâlnit gropi de peste 8 metri adâncime pentru care trebuiau luate măsurile tehnice de rigoare, umplerea lor şi consolidarea zonelor respective.

Ce înseamnă în acest moment consolidarea de mare importanţă? noi am putea să dăm drumul mâine circulaţiei, însă nu avem avizul consultantului, a dirigintelui de şantier, datorită faptului că în adâncime, după cum vă spuneam, pe lângă pilele respective se lucrează la circa doi metri jumate, trei metri, pentru consolidare. Aici aproape sunt terminate lucrările. Dar după cum aţi văzut, în amonte şi în avalul podului respectiv se consolidează o cuvă de beton care are o lungime în amonte de 150 de metri şi o lungime în aval de 50 de metri. Deci va fi o platformă de beton cu o grosime între 20 şi 30 de centimetri care va prelua toată presiunea viitoare pentru acest pod astfel încât să nu mai fie probleme de consolidare a podului foarte mult timp de aici înainte.

Gândiţi-vă, la o platformă de beton cu lărgimea pe care o are Arieşul şi cu o adâncime de peste 200 de metri (n.r.: ?!?!)... Şi lucrul acesta a fost împiedicat datorită, mă rog, perioadelor anului care nu au fost prea prielnice pentru turnarea betonului.

Ce preconizăm noi? Rezultatul maxim de finalizare 30 de zile, ceea ce înseamnă că vom finaliza cel târziu până în 10-15 luna viitoare, iar podul al doilea nu va fi închis pe termen lung pentru că pentru podul al doilea vor fi doar consolidate sau, mă rog, se va interveni pe rosturile podului şi turnarea unui strat de asfalt pentru refacere.

Preconizăm că, aşa cum vă spuneam, se poate face în paralel acest lucru în condiţiile în care reuşim să dăm drumul la circulaţie în maxim două săptămâni.

În aceste condiţii, în luna iunie va fi deschis acest pod, cu scuzele de rigoare pentru cetăţenii nemulţumiţi.

După cum v-am explicat, consolidările n-au fost la nivelul suprafeţei, ceea ce se vede, pe unde circulăm noi, ci consolidările de amploare au fost în adâncime pentru cele două pile, cei doi stâlpi de susţinere şi acea cuvă de foarte mare dimensiune care se construieşte aici.

Mulţumesc!

 

Bun! Acuma râsu-i râs şi gluma-i glumă. Primarul n-a răspuns întrebărilor din posibila antireclamă, ci a răspuns la o interpelare în acest sens a consilierului Nicolae Roş care voia să ştie "care este stadiul lucrărilor şi data finalizării obiectivului de investiţii podul de peste Arieş, deoarece se circulă destul de greu, sunt dificultăţi în trafic, se creează un anumit disconfort datorită faptului că conducătorii auto se confruntă cu o serie de restricţii de circulaţie. Deci dacă lucrările sunt în grafic şi dacă se respectă acesta...".

Dacă Nicolae Roş a trăit sau nu vreun moment de satisfacţie în urma explicaţiilor primite, nu ştim. Voi aţi trăit?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS