Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Picto-sculpturi sau sculpto-picturi... Dar si picturi | VIDEO

Diverse
Tools
Typography

Bun, dacă nu aţi înţeles din prima despre ce este vorba, înseamnă că trebuie să mai parcurgeţi câteva rânduri. Asta în cazul în care vreţi să aflaţi...

Ideea e că doi artişti plastici turdeni au pus lucrare de la lucrare pentru a veni cu ceva deosebuit în faţa iubitorilor de artă (în general) plastică din Turda în cadrul unei noi expoziţii a Societăţii Culturale "Filarmonia" Turda.

Concret, Vasile Taşcă a venit cu pictură în ulei pe partea de "Simfonia culorilor", în timp ce Dumitru Popa s-a prezentat cu "Vibraţia sufletului" în sensul că a propus pictură în acrilic, pictură pe ferestre sau artă din materiale recuperabile.

La vernisajul care a avut loc pe 22 mai 2015 cu începere de la orele 18.00 la Galeria Municipală de Artă au putut fi vizionate un număr de aproximativ 50 de lucrări diverse care aveau menirea de a bucura ochiul privitorului, lucru remarcat inclusiv de amfitrionii filarmoniştilor turdeni, Iosif Stegaru şi Felicia Răcean.

Fiecare din cei doi artişti expozanţi au reuşit să impresioneze cu câte ceva.

Dacă Iosif Stegaru a remarcat tehnica lui Vasile Taşcă, Felicia Răcean îndrăznea chiar să vorbească despre un adevărat stil Taşcă deja.

"Este vorba de pictură în ulei pe pânză într-o manieră expresionistă, dar într-o nuanţă personală. Are şi o lucrare de mari dimensiuni în care se vede talentul dânsului, pensulaţia deosebită şi jocul de culori", spunea Iosif Stegaru, în timp ce Felicia Răcean preciza în legătură cu lucrările expuse de acelaşi Vasile Taşcă: "Temele sunt profund existenţiale. E vorba de frământarea cu facerea lumii, a Universului. Avem, iată, zborul de păsări, ieşirea din Hades, renaşterea din culorile umbrei, ale cenuşei, cu scântei albe, adevărate izbucuri de speranţă în culoarea întunecată".

Aşa cum observa şi Iosif Stegaru, la Dumitru Popa apar trei planuri de lucrări. În pictura lui Dumitru Popa, Iosif Stegaru observa trecerea de la nuanţele reci, "folosite până acum", la culori calde, la portocaliuri, la roşu, toate astea alături de ritmurile verticale şi orizontale, fapt ce l-a făcut pe sculptorul turdean să manţioneze apariţia unei naturi optimiste în lucrările lui Dumitru Popa, lucrări în care Felicia Răcean observa, la rândul său, ritmurile rupte, ascendente, valorice.

Un al doilea plan al lucrărilor lui Dumitru Popa - aşa cum menţiona Iosif Stegaru - ar fi, de fapt, surpriza cu care Dumitru Popa s-a prezentat în expoziţie: pictura pe ferestre vechi, lucrări realizate "într-o manieră cu totul personală", inedit pe care l-a obsercvat şi Felicia Răcean.

Nu în ultimul rând, al treilea plan al lucrărilor este cel al "picto-sculpturilor sau sculpto-picturilor - cum vreţi să le spuneţi - în care apare ludicul", lucrări din care, continua Iosif Stegaru, "umorul de cea mai bună calitate răzbate", lucrări despre care Felicia Răcean spunea că sunt "concepute într-un stil de ironie rasată".

Mai mult, în legătură cu autorul lucrărilor din materiale recuperabile, Felicia Răcean spunea că "trebuie să ai mare imaginaţie, mare talent şi forţă să aduni din nimicuri pentru a face impresie oamenilor", cu atât mai mult cu cât "modul de exprimare a gândurilor este extraordinar" la cel la care "dacă ar fi să concentrez într-un cuvânt, aş rosti cuvântul «labirint»".

Lucrările celor doi artişti pot fi vizionate la Galeria Municipală de Artă Turda până pe 11 iunie 2015 într-o expoziţie la vernisajul căreia Felicia Răcean vorbea despre puterea artei în termeni gen: "arta te influenţează şi poţi să o interpretezi în funcţie de ceea ce simţi tu".

Ce spune Felicia Răcean despre lucrările celor doi artişti expozanţi puteţi viziona AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS