Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Actorul Radu Botar a revenit

Diverse
Tools
Typography

Un eveniment care a adus bucurie pentru o parte a publicului iubitor de teatru din Turda - şi nu numai - s-a consumat vineri, 13 noiembrie, cu începere de la orele 18.00 într-un spaţiu situat pe strada Republicii din Turda, unde Asociaţia Tour D'Art îşi are sediul.

Cunoscut mai mult ca actor, Radu Botar a revenit în "luminile rampei" în primă fază ca autor de carte.

Chiar dacă el însuşi spunea despre sine că nu este poet, nu este scriitor, nu este prozator, prima propunere pe care a făcut-o actorul Radu Botar celor care îl cunosc a fost să citească. Să citească ceea ce el a scris în perioade de cumpănă, în perioade care, aşa cum însuşi spunea, l-au adus în momentul în care să mărturisească, sincer că nu credea să-nveţe a muri vrodată.

Amfitrion al evenimentului a fost jurnalistul Emil Hălăştuan iar undeva nu departe de măsuţa la care se aşezaseră cei doi se aflau mai multe exemplare din două volume care purtau semnătura lui Radu Botar: volumul de proză "Sub cuvinte sunt eu" (povestiri şi panarame, gânduri, stări şi un jurnal) şi volumul de versuri "Spovedanie în 69 de respirări" (album poetic de ieri, de azi şi de oricând).

Definită încă de la început atipică, lansare de carte i-a adus împreună nu doar pe cei doi, ci şi pe cei care îl cunosc şi - mai ales! - îl plac pe actorul turdean Radu Botar, oameni de vârste diferite, de profesii diferite, care activează în domenii diferite, dar care au cel puţin ceva în comun: omul pentru care au fost prezenţi vineri seara la lansarea de carte.

"În cele două volume se află zugrăvite gândurile unui om care printr-o întâmplare fericită - spune el - are o profesie nobilă ce-l obligă să ia atitudine. Artistul trebuie să fie un veritabil purtător de cuvânt al cetăţii şi să-şi asume adevărurile prin rostirea lor" spunea, în cuvântul său, Emil Hălăştuan despre cel care, asumându-şi rolul de purtător de cuvânt al cetăţii, a produs, la vremea respectivă, un oarecare deranj în oraşul său natal.

În aceeaşi alocuţiune jurnalistul turdean continua: "Dacă astăzi a publicat două cărţi, asta s-a întâmplat, spune Radu, din vrerea altora, a unor oameni care au crezut că şi alţi semeni de-ai lui Radu au nevoie să afle despre gândurile acestuia".

La rândul său, cel care era prezent la eveniment în calitate de autor de carte a preferat să vorbească prin cuvintele sale scrise va să rămână, cuvinte care să redea succint totul, cuvinte care se regăsesc şi pe coperta patru a volumului de proză: "Am murit - AM ÎNVIAT. Am căzut - M-AM RIDICAT. Am plecat - M-AM ÎNTOSR. Am uitat - MI-AM AMINTIT. A pierdut - AM CÂŞTIGAT. Am plâns - RÂD. Am tăcut - VORBESC. Am cerut - PRIMESC. Am urât - AM IERTAT. Am iubit - IUBESC. M-am temut - M-AM RUGAT. Restul e cuprins în veşnicie...".

Apoi, încet-încet Radu Botar a început să povestească istoria celor două volume şi povestea se împletea cu fragmente din cele două cărţi şi cu elemente de viaţă, cu amintiri, cu zâmbete dar şi cu lacrimi şi apoi iar cu zâmbete, pentru că viaţa merge mai departe chiar dacă trăirile rămân acolo unde ştiu ele că trebuie să rămână.

fiecare din cei prezenţi au putut să ia cuvântul, să spună câte ceva să povestească, să îşi amintească, să contribuie. printre cei a căror voce s-a făcut auzită s-au numărat, de exemplu, profesorul universitar Călin Felezeu sau regizorul tehnic Ovidiu Cosac.

Cei care au dorit să intre în posesia unei cărţi au putut să achiziţioneze unul sau ambele volume dar nu oricum, ci într-un mod atipic, aşa cum se anunţase.

Cum spunea chiar autorul, cărţile nu aveau un preţ anume. Cine dorea putea să meargă să lase o sumă, oricât, lângă teancul de cărţi şi să îşi ia o carte, sau două, sau mai multe.

Dincolo de lansarea de carte în sine evenimentul era unul caritabil. Debutată la Turda, seria de lansări de carte îşi propune evenimente similare în toate oraşele în care anul trecut s-au organizat activităţi sau evenimente în beneficiul actorului care a fost greu încercat de boală şi de aceea prin aceste evenimente actorul turdean doreşte să le mulţumească tuturor celor care i-au fost alături în lupta cu boala.

raduBotarLans3Chiar mai mult, fondurile strânse în fiecare oraş vor fi donate cuiva care se află în suferinţă în oraşul respectiv iar la Turda banii vor ajunge la o familie în care sunt trei fete - toate suferind de retard mintal, familie în care mama a fost nevoită să renunţe la cariera didactică pentru a fi alături de cpilele care au nevoie de îngrijire permanentă şi familie în care tatăl a rămas fără loc de muncă anul trecut.

Lansarea de carte, însă, este o latură a unei dualităţi din care mai face parte un eveniment: un specacol care are loc duminică, 22 noiembrie, la biserica "Învierea Domnului" din cartierul turdean Oprişani cu începere de la orele 18.00.

Un moment special al serii de vineri a fost acela când un prieten din tinereţe al actorului turdean - venit la lansare tocmai de la Arad - a oferit autorului de carte, dar şi publicului prezent, un moment muzical de dragul căruia Radu Botar a şi renunţat, pentru o clipă, la sesiunea de autografe.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS