Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Tineri turdeni valoroşi (2) - Alexia Ştirb

T. Murăşanu
Tools
Typography

Adolescenta Alexia Ştirb face parte dintre tinerii turdeni performanţi, prin activităţile şcolare în care s-a implicat şi mai cu seamă prin rezultatele obţinute în anii de studiu. Tânăra, este din această toamnă boboc al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din municipiul Turda, specializarea Matematică-Informatică, având a treia medie de admitere în ordine descrescătoare, prin notele înregistrate la Examenle de Evaluare Naţională 2016, dar şi prin cele din timpul gimnaziului.

I-am întrebat pe o parte dintre foştii profesori despre parcursul ei din anii de gimnaziu, o parte dintre cei contactaţi de noi răspunzând pozitiv demersului nostru şi considerând că este esenţial să-şi exprime aprecierile proprii vis-à-vis de elevii ce au adus prin rezultatele lor, un plus de imagine consistent instituţiei.

Primul profesor care a reacţionat a fost directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Teodor Murăşanu”, prof. Carmen Szekely, ce s-a bucurat sincer pentru rezultatele obţinute, lucru pe care l-am observat din modul în care a vorbit despre ele şi despre generaţia lor, transmitându-le succes.

Absolventă a Şcolii Gimnaziale „Teodor Murăşanu” – promoţia 2016. a obţinut a treia medie ca valoare la nivelul tuturor unităţilor şcolare din Turda, Câmpia Turzii şi localităţile învecinate şi a şasea medie – ca valoare – la nivel judeţean. Prin prisma rezultatelor – Alexia de altfel, conform datelor, a fost permanent în vârf, pe parcursul anilor de gimnaziu –  prof. Mihaela Hădărean menţiona că „Alexia a fost una dintre cele două şefe de promotie cu media gegerală 10.00 şi a obţinut cel mai bun rezultat  de la şcoala noastră (n.r. – Teodor Murăşanu) la evaluarea naională, fiind în top şi la nivel judeţean”. Dacă ar trebui să o caracterizeze prin câteva cuvinte pe tânăra Alexia Ştirb, prof. Mihaela Hădărean spune despre fosta ei elevă că este o persoană rafinată, extrem de inteligentă, dar în acelaşă timp modestă. „Deşi performanţa cere sacrificii – ne mai mărturisea prof. Mihaela Dădărean – bucuria dascălului este imensă când reuşeşte să-şi atragă elevii spre această ştiinţă compexă, interesantă şi frumoasă numită chimie.”

Prof. Mariana Dărăban, întrebată de noi despre acestă absolventă, ne-a răspuns imediat că „Alexia îmi este tare dragă, fiind o elevă sufletistă şi comunicativa” şi a continuat apoi, spunându-ne că “deşi am fost profesor la clasă doar în acest an şcolar, 2015-2016, iar materia predată nu e una de examen, mi-am făcut o părere foarte bună despre cele trei eleve (nr.r. – Alexia Ştirb, Iulia Mucea, Bianca Buzan) care s-au manifestat foarte responsabil faţă ideea de şcoală. Au avut o atitudine serioasă faţă de lecţiile predate, implicându-se în conversaţii pe temele abordate la ore, spunându-şi punctele de vedere şi făcând astfel lecţiile deosebite. Sunt eleve inteligente cu o mare putere de muncă. Le place să se implice îşi doresc să li se dea această posibilitate, participând activ la ore.” „Cele 3 fete   – a adăugat prof. Mihaela Hădărean – sunt «chimistele» generatiei lor.”, prin reuşitele lor.  La concursul şcolar „Noi şi Chimia”, adolescenta a obţinut menţiune – faza judeţeană.

Alexia Ştirb este o adolescentă cât se poate de obişnuită, intersectându-se acum cu problemele şi bucuriile acestei noi etape frumoase de vârstă, dar având o calitate umană ce nouă ne-a atras atenţia. Un scurt interviu realizat cu ea, veti putea citi foarte curând, aici în Agora Media.

Dincolo de şcoală, printre preocupările ei se numără pictura, iar acum se întrevede ceva nou: pianul, preferinţă pe care a ţinut-o secretă până la finalul gimnaziului, însă acum se gândeşte tot mai serios la el. 

Revenind la pictură, prof. Alin Bîlcu remarca faptul că Alexia este un „talent deosebit şi în domeniul artelor plastice”, având „înclinaţii excelente pentru lumea culorilor şi pentru compunerea expresivă a spaţiului plastic”. Ca persoană, este sensibilă şi graţioasă – spune Alin Bîlcu – „deosebit de respectuoasă, deschisă spre dialog şi spre cunoaştere”. Tot la acest capitol, respectiv pictură, prof. Alexandru Picovici ne mărurisea că „începând din clasa a V-a, a venit în taberele de creaţie şi a dat dovadă de seriozitate, apoi dorinţă de a afla lucruri noi şi am observat o plăcere de a studia natura” pe care o reprezenta apoi plastic. Prof. Alexandru Picovici spune despre Alexia Ştirb că a avut „o maturizare frumoasă pe parcursul acestor patru ani. În primul rând aş pune accentul pe seriozitate şi apoi aş spune modestie. Deşi sunt plină de calităţi şi modestia o caracterizează.” Despre activitatea de creaţie, profesorul are doar cuvinte frumoase. „Lucrările pe care le-a facut , sunt printre cele mai frumoase. Orice profesor cred că şi-ar dori  astfel eleve”, atât la clasă, cât şi în activităţile extraşcolare. „Când stai de vorbă cu astfel de tineri te încarci cu energie pozitivă.”, spune Alexandru Picovici.

Alexia Ştirb, ascultă cu plăcere piesa „7 Years” interpretată de Lukas Graham, iar „The eternal shining of a spotless mind” (2004) este filmul ce ocupă primul loc în preferinţele ei. Dacă ar fi să aleagă între un meci de folbal şi o reprezentaţie de operă, cu siguranţă – ne spunea ea – ar merge într-o sală de operă. Vara este anotimpul cel mai aproape de inima ei, iar muntele ar fi locul perfect pentru o vacanţă. Seria Harry Potter i-au fost lecturile cele mai dragi, iar dispozitivele mobile de comunicaţie I se par mult mai utile decât un desktop. Dintre ciocolată şi vanilie, prima ar avea cel mai des câştig de cauză în preferinţele Alexiei. Meniurile de tip fast-food nu fac parte dintre opţiunile tinerei, preferând mai degrabă reţetele „gătite de mama”. 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS