Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Variante de educatie culturala rasarite la sediul PNL Turda

Diverse
Tools
Typography
După ce – la vernisajul celei mai recente expoziţii organizate la sediul PNL Turda – aproape a certat lumea că e aşa de proastă încât nu ştie să guste arta şi cultura şi nu vine, la manifestările cultural-artistice, Rosemarie Leoveanu a venit cu o idee viabilă, parcă omisă în ultima perioadă de cadrele didactice.
Mai exact, Rosemarie Leoveanu se întreba, spre exemplu, dacă „e vreun profesor de desen, de limba română sau de muzică care să fi dus copiii în oraş, care să arate că aici este o piatră mică şi foarte ascunsă şi prost localizată, a unui mare sculptor care s-a făcut remarcat în Franţa după Brâncuşi”.
La fel Rosemarie Leoveanu s-a referit şi la faptul că nu a prea văzut profesori de istorie care să îi ducă pe copii să le arate statuia lui Ion Raţiu şi să le explice ce a făcut acesta pentru istoria română, în antiteză vorbitoarea amintind de o altă statuie care ar fi de-a dreptul jenantă şi care, cel mult, ar putea fi dată drept exemplu negativ.
Ideea a fost preluată, cumva, din zbor de medicul Vasile Grumaz, cel care amintea că, pe vremea mult hulitei epoci ceauşiste „mergeam de mânuţă la teatru de păpuşi, la teatru, la galerii... cu şcoala...”. În acele vremuri „ne plăcea cultura de mici” şi că totul ţine de creştere, de educaţie.
În plus, Vasile Grumaz vorbea de redescoperirea Turzii, întrebându-se, la rândul său, dacă au existat iniţiative, la Turda, prin care elevii să meargă la diverse locuri de importanţă istorică să le îngrijească, sau chiar în cimitire, unde sunt îngropate adevărate personalităţi sau oameni deosebiţi. „Cunoscându-ne trecutul şi personalităţile se creează modele”, adăuga Vasile Grumaz.
Reluând ideea potrivit căreia copiilor trebuie să li se facă educaţie de mici, Rosemarie Leoveanu a făcut apel chiar la viceprimarul Lucian Nemeş – care era prezent la vernisajul expoziţiei – „să adune directorii şi să le dea o astfel de sarcină” precum ce a de-a învăţa elevii să redescopere Turda şi locurile importante din oraşul nostru.
„Putem face o iniţiativă, sunt patru sau cinci societăţi culturale în acest oraş. Să ne întâlnim, preşedinţii, să vedem care ce îşi propune” a mai adăugat Rosemarie Leoveanu.
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS