Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, Erasmus+!

Diverse
Tools
Typography

După cum știm, anul 2017 are o triplă semnificație pentru România.

În primul rând anul 2017 marchează împlinirea a 10 ani (1 ianuarie 2007) de când România a devenit stat membru al Uniunii Europene, în al doilea rând se împlinesc 20 de ani de când unitățile de învățământ din România participă la programele europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates, Leonardo da Vinci, LifelongLearningProgramme și Erasmus+). Totodată în 2017, Europa întreagă sărbătorește 30 de ani de la lansarea programelor europene din domeniul educației și formării profesionale și 60 de ani (25 martie 1957) de la semnarea Tratatului de la Roma prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și care a pus bazele Uniunii Europene.

Erasmus+ este programul Uniunii Europene care se adresează educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Istoria a început acum 30 de ani cu programul Erasmus, lansat în 1987, care era orientat pe schimbul de studenți, pentru a le permite acestora să-si facă o imagine despre viața și studiile în străinătate. Pe baza rezultatelor sale foarte bune, în anul 1995 s-au lansat programele Socrates și Leonardo da Vinci, diversificând oportunitățile de finanțare către sectoarele de educație preuniversitară, educația adulților, formare profesională și învățământ superior. Cum România s-a asociat la aceste programe în anul 1997, primele proiecte de cooperare în domeniile școlar și formare profesională au început un an mai târziu, în 1998.

Unitățile de învățământ din județul Cluj au fost în toată această perioadă deosebit de active, cadrele didactice clujene fiind adevărați ambasadori ai culturii, ai valorilor educaționale și profesionale. Cele 176 de proiecte Socrates, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Erasmus+ sunt dovada multitudinii de contacte europene pe care le-au derulat unitățile de învățământ din județul Cluj în toți acești ani. În fiecare an peste 350 de cadre didactice clujene colaborează cu cadre didactice din toată lumea  prin intermediul platformei eTwinning, platformă care oferă personalului didactic (profesori, directori, bibliotecari etc.) ce activează în şcolile din ţările europene participante o platformă de comunicare, colaborare, demarare proiecte şi schimb de informaţii, pe scurt, un spaţiu în care să simtă că fac parte din cea mai palpitantă comunitate educaţională din Europa. eTwinning promovează colaborarea şcolară în Europa prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei (TIC), oferind asistenţă, instrumente de lucru şi servicii şcolilor. De asemenea, eTwinning oferă profesorilor oportunităţi de dezvoltare profesională continuă, online şi gratuită.

Lansat în 2005 drept componenta fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul UE pentru Educație, Formare, Tineret și Sport, din 2014. Biroul Central de Asistenţă eTwinning este administrat de European Schoolnet, un parteneriat internaţional format din 31 ministere europene ale educaţiei, ce concepe instrumente de învăţare pentru şcolile, cadrele didactice şi elevii din Europa. La nivel naţional, eTwinning beneficiază şi de sprijinul a 37 de birouri naţionale de asistenţă.

De 13 ani, Ministerul Educației organizează competiția națională pentru obținerea certificatului „Școală Europeană” la care participă unitățile de învățământ preuniversitar care au derulat proiecte din cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale (Socrates 1996-2006, LifelongLearning 2007-2013 și Erasmus+ 2014-2020). 32 de unități de învățământ din județul Cluj au obținut de-a lungul timpului certificatul de școală europeană, 27 dintre acestea l-au reconfirmat și 11 încă dețin un certificat valabil, demonstrând calitatea și coerența managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și impactul semnificativ pe care activitățile derulate încadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Fie că vorbim despre implicarea unităților de învățământ  în proiecte Comenius, Leonardo da Vinci sau chiar Grundtvig, până în anul 2013, iar începând cu 2014 prin Erasmus+, brandul Erasmus a fost ales să reprezinte noua generație de programe.

Vă mulțumim pentru sprijinirea acestor inițiative,
La mulți ani, Europa! La mulți ani Erasmus+!
(Biroul de presă ISJ Cluj)

Credit foto: Manuel Bălaj

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS