Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Elevii si dascalii au vorbit despre educatie

Diverse
Tools
Typography

Dezbaterea "Educaţia - trecut prezent şi viitor" a avut loc miercuri, 21 noiembrie la Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Raţiu" din Turda, fiind organizată de conducerea instituţiei de învăţământ.

Evenimentul - spune Doina Floriganţă, unul din cadrele didactice care s-a implicat în organizarea evenimentului alături de directorul Marioara Piper şi directorul adjunct Anca Retegan - se înscrie într-o serie de acţiuni derulate la instituţia de învăţământ în acest an, 2012 fiind anul european al îmbătrânirii active şi al schimbului între generaţii.
Astfel, la dezbaterea de la Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Raţiu" din Turda au fost prezente foste cadre didactice ale şcolii, cadre didactice active, elevi, dar şi reprezentanţi ai părinţilor sau ai consiliului de administraţie al şcolii.
Denisa Moldovan şi Iulia Vincovici - eleve în clasele a X-a, respectiv a XII-a la Colegiul Tehnic "Dr. Ioan Raţiu" - au citit câte o compunere, lucrările fiind pregătite şi prezentate cu ocazia Zilei Educaţiei şi având ca temă portretul dascălului ideal, aşa cum este el văzut de elevi.
De asemenea, profesor Cristina Buzilă a prezentat un chestionar care a fost aplicat elevilor din liceu cu aceeaşi ocazia a Zilei Educaţiei. Elevii trebuiau să definească termenul de educaţie, să prezinte trei trăsături ale unui dascăl bun, să prezinte trei puncte tari şi trei puncte slabe ale sistemului de învăţământ, sau să scrie un proverb legat de educaţie sau de şcoală.
Astfel, din perspectiva elevilor, educaţia înseamnă dobândirea unui comportament bun, civilizat, manifestarea respectului faţă de oameni sau acumularea de cunoştinţe noi, în timp ce un dascăl bun trebuie să fie înţelegător (dar nu lipsit de severitate), să nu evalueze elevii prin note mici, să fie un bun îndrumător şi să reprezinte un model demn de urmat.
Dacă printre punctele "forte" ale sistemului de învăţământ elevii au numit gratuitatea învăţământului, existenţa camerelor de supraveghere la intrarea în incinta şcolii şi existenţa disciplinei, printre punctele slabe elevii au identificat programul încărcat, alocaţiile prea mici, exigenţa ridicată sau chiar "incapacitatea liderilor din sistemul de învăţământ de a lua decizii coerente şi pe termen lung" ori "lipsa de consecvenţă la nivel general".
Eleva Denisa Moldovan a făcut o prezentare a programului Impact, un program al Fundaţiei Noi Orizonturi, fundaţie înfiinţată de Dana şi Brandi Bates în Lupeni, judeţul Hunedoara. Impact este, aşadar, o reţea de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri. "Impact combină distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii pentru a ajuta tinerii să se dezvolte atât pe sine cât şi societatea şi să se dezvolte activ", se preciza în prezentarea programului Impact, program în coordonarea căruia, la nivelul Colegiului Tehnic "Dr. Ioan Raţiu", o implicare importantă are profesor Raluca Rotar.
Balog Andras reprezenta Fundaţia Raţiu la dezbatere în calitate de coordonator al Centrului de Voluntariat din cadrul fundaţiei, un centru care implică tinerii în diverse activităţi promovând educaţia non-formală.
În rest, dezbaterea s-a constituit într-un dialog între generaţii, cu schimb de impresii despre ce înseamnă educaţia pentru fiecare, cum se făcea educaţie în trecut şi cum se face acum, sau cum se raportau cadrele didactice la educaţie şi cum se raportează acum. Iar dacă elevii au putut afla de la cadrele didactice retrase din activitate lucruri interesante despre educaţie, cadrele didactice au putut afla de la elevi cum e educaţia în ziua de azi şi care sunt valorile în care cred elevii de azi ori cum îşi văd ei viitorul prin prisma educaţiei.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS