Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

APAH-RO - campanii de constientizare in randul elevilor | VIDEO

Diverse
Tools
Typography

Asociaţia Persoanelor cu Afecţiuni Hepatice din România, filiala Turda, se află în plină campanie de conştientizare, în rândul elevilor, a ceea ce înseană afecţiunile hepatice şi cum pot fi ele prevenite.

Joi, 29 noimebrie, Şcoala "Horea Cloşca şi Crişan" a găzduit mai multe întâlniri ai reprezentanţilor APAH-RO cu elevii, întâlniri la care, din partea APAH-RO au participat Stelian Mărginean (preşedinte APAH-RO Transilvania), Corina Călugăr (director, public relations APAH-RO Cluj) şi Liviu Botezan (director APAH-RO Turda).
În cadrul întâlnirilor, elevilor li s-a vorbit despre ficat, bacterii, virusuri, anticorpi şi despre tipurile de afecţiuni hepatice - A, B şi C.
Pe scurt, spunea Stelian Mărginean, dacă virusurile intră în ficat şi îl acaparează, se instalează boala hepatică.
Pentru evitarea îmbolnăvirii cu virusul hepatic de tip A, trebuie să se consume doar apă de la robinet (sau îmbuteliată) ori chiar să se fiarbă apa dacă este nevoie, să se spele fructele şi legumele înainte de a fi consumate, să nu se consume alimente posibil alterate şi, ce e cel mai important, spălatul pe mâini înainte de masă. Chiar dacă începând cu 1995 toţi copiii sunt vaccinaţi împotriva virusului hepatitei de tip A, tot poate exista riscul îmbolnăvirii.
Spre deosebire de hepatita de tip A, care este contagioasă, dar vindecabilă, hepatita de tip B nu este contagioasă, dar este nevindecabilă, virusul rămânând în organism pentru totdeauna. Totuşi există riscul îmbolnăvirii cu hepatita de tip B în cazul transfuziilor de sânge, prin utilizarea periuţei de dinţi a cuiva infectat, prin folosirea trusei de manichiură a cuiva infectat sau prin ace de seringă dacă acestea au fost folosite în prealabil de cineva care este infectat cu virusul hepatic de tip B.
Stelian Mărginean a mai atras atenţia asupra faptului că virusul hepatic de tip B nu îşi face simţită prezenţa în organism decât atunci când e prea târziu, când, deja, se ajunge la ciroza hepatică, la cancerul hepatic, unul dintre factorii care agravează boala, potrivit lui Stelian Mărginean, fiind şi stress-ul.
Preşedintele APAH-RO Transilvania mai spunea că programul de conştientizare în rândul elevilor a afecţiunilor hepatice va continua. {dailymotion}xvhfxc_conytientizarea-afecyiunilor-hepatice-la-nivelul-elevilor{/dailymotion}

Vezi şi pe youtube sau vimeo.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS