Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
106 New Articles

Şcoala HCC Turda - Ziua Internaţională a Francofoniei

HCC
Tools
Typography

Ca în fiecare an, prin grija profesoarei Anamaria Lupan şi cu susţinerea conducerii unităţii, Şcoala Gimnazială "Horea, Cloşca şi Crişan" din municipiul Turda a sărbătorit Ziua Francofoniei printr-o activitate inedită, printre invitaţi numărându-se Dr. Valentina Gîdea, responsabil de cooperări francofone la Centrul de Cooperări Internaționale al UBB şi în acelaşi timp, reprezentant al Institutului Francez din România.

Sala Festivă a Şcolii Gimnaziale "Horea, Cloşca şi Crişanu" Turda a fost locul de desfăşurare a evenimentului, participând atât elevi de gimnaziu, în special din clasele V-VI, cât şi o parte dintre cei mai mici şcolari.

Directorul unităţii şcolare, prof. Daniela Bulgarov, care a încurajează mereu astfel de activităţi destinate elevilor, a spus pentru AgoraMedia: „Sub forma unui picnic poetic «Haikunoi», elevii s-au unit în jurul creaţiei şi a limbii franceze.

Aflată la a patra ediţie - a continuat prof. Daniela Bulgarov - această activitate încurajează imaginaţia şi talentele artistice ale elevilor. Fiecare elev a fost pus în situaţia de a scrie un haiku - scurtă poezie japoneză - pe care apoi l-a ilustrat cât mai original. În cadrul picnicului poetic, elevii au descoporit creaţiile colegilor şi au împărtăşit păreri despre francofonie."

Prof. Anamaria Lupan, cea care a iniţiat această acţiune şi o coordonează an de an, a declarat pentru Agora Media: "Activitatea de celebrare a Zilei Internaţionale a Francofoniei, «picnicul poetic Haikunoi», a fost un moment de bucurie pentru elevi şi profesori. Cu toţii ne-am unit în jurul limbii franceze, savurând din bogăţiile gastronomice şi lingvistice ale acestei culturi şi civilizaţii".

Picnicurile poetice sunt organizate sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Republicii Franceze,  incluse in circuitul Grand Tour şi sunt prezente în multe ţări, între care Croaţia, Franţa, Republica Moldova, Serbia, Ungaria, Bulgaria etc., în România anuntându-şi participarea cca. 5000 de participanţi din peste 50 de localităţi.

Prof. pentru învământ primar Ancuţa Corla, îndrumătorul celor din clasa pregătitore a adăugat faptul că “Ziua francofoniei a fost sărbătorită si de către cei mai mici elevi ai HCC, cp A. Alături de elevii din clasele gimnaziale, ei au savurat produse specifice franțuzești și au luat contact, în mod interactiv, cu expresii uzuale din limba franceza.” 

Despre acest eveniment, Instututul Francez din România spune „Toate culorile lumii francofone în doar 17 silabe. Pentru al patrulea an consecutiv, cu ocazia Zilei Francofoniei, pe 20 martie, între orele 12.00 şi 14.00, Institutul Francez din România îi invită pe toţi francofonii şi francofilii români să sărbătorească frumuseţea şi diversitatea limbii franceze în şcoli sau la locurile lor de muncă, în cadrul unei noi ediţii a Picnicurilor poetice #Haikunoi2018.

Create în 2015, Picnicurilor poetice Haikunoi sunt organizate de Institutul Francez din România şi de către Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România (GADIF), împreună cu instituţii de învăţământ préuniversitar (şcoli, licee), universităţi şi societăţi comerciale de diferite profiluri. În 2018, evenimentul beneficiază şi de parteneriatul extraordinar cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei – Biroul pentru Europa Centrală şi de Est (OIF-BRECO). Această sărbătoare este plasată sub Înaltul Patronaj al Excelenţei Sale, Doamna Michaëlle Jean, Secretar General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, şi a Doamnei Leïla Slimani, reprezentant personal pentru francofonie al Preşedintelui Republicii Franceze, Domnul Emmanuel Macron. (...)".

Ce au mai spus cu acest prilej prof. Anamaria Lupan şi de asemenea, dr. Valentina Gîdea, Agora Media vă va prezenta în curând.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS