Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

"Chemarea Muntilor" s-a auzit la Turda | FOTO-VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Cea de-a XI-a ediţie a festivalului internaţional de folclor "Chemarea Munţilor" a debutat sâmbătă, 3 octombrie 2015. După o paradă a portului popular începută cu o "mică" întârziere, parte din ansamblurile folclorice particpante au ajuns în Parcul Teilor, locul de desfăşurare a seriei de spectacole.

Organizat de Primăria Turda în colaborare cu Consiliul local Turda, Casa Municipală de Cultură Turda şi Asociaţia Comori Ardelene Turda, spectacolul - desfăşurat pe două zile: sâmbătă şi duminică, respectiv 3 şi 4 octombrie 2015 - l-a avut ca amfitrion/prezentator pe dascălul Emil Moldovan, cunoscut pasionat de folclor şi implicat în acest tip de activitate.

"Fiecare îşi prezintă zona din care a venit prin costumul naţional de mare calitate" spunea Emil Moldovan urândule tuturor ansamblurilor ca "de acum înainte să poarte cu cinste costumul naţional românesc".

Ansamblurile folclorice prezente la parada portului popular care s-a desfăşurat pe traseul strada Lotus, strada Macilor, Parcul Teilor au fost "Aitoneana" din Aiton (Cluj), "Balada" din Botoşani (Botoşani), "Ciuleandra" din Topoloveni (Argeş), "Comori Ardelene" din Turda (Cluj), "Cununa" din Jibou (Sălaj), "Datina", ansamblul Casei Municipale de Cultură Turda (Cluj), "Flori de măr" din Mereni (Constanţa) şi "Jucăuşii" din Ocoliş (Alba).

În afară de aceste ansambluri folclorice, în festival şi-au mai anunţat particparea şi "Tradiţii uiorene" din Ocna Mureş "Alba", "Fiii moţilor" din Mihai Viteazu (Cluj) şi "Crăişorii", ansamblul Şcolii Gimnaziale "Horea, Cloşca şi Crişan" din Turda (Cluj).

Chiar mai mult, cea de-a XI-a ediţie a festivalului "Chemarea Munţilor" a adus în faţa publicului spectator - potrivit programului anunţat de organizatori - şi solişti de muzică populară precum Cristina Chiper, Maria Laza, Oana Venţel, Nicoleta Hădărea, Lorena Hideg, Milena Bandits, Maria Borcea, Florin Turdean, Ionuţ Suciu sau solişti ai ansamblurilor participante în festival.

Fiecare din ansamblurile participante în festival au primit din partea organizatorilor câte o diplomă de participare, o cupă şi un program al celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor "Chemarea Munţilor".

Înainte de începerea spectacolului din prima zi a festivalului, Emil Moldovan a avut şi doi invitaţi pe scenă.

Primul dintre aceştia a fost Victor Pintea, coordonatorul ansamblului "Cununa" din Jibou, judeţul Sălaj. "Pe la noi o vorbă spune / Cetera cântă pe strune / Şi tot omului îi place / Să horească şi să joace / Dragu mi-i să joc să cânt / Cât oi fi pe-acest pământ / Dragu mi-i să cânt, să joc / Cu tot neamul la un loc" şi-a început, în versuri, discursul Victor Pintea care nu a pierdut ocazia să adreseze mulţumiri Consiliului Local Turda, Primăriei Turda, Asociaţiei "Comori Ardelene" sau chiar lui Aurel Feneşan - preşedinte al Asociaţiei "Comori Ardelene" - precum şi cuplului Felicia şi Ioan Cuc, implicaţi în istruirea micilor pasionaţi de folclor.

Victor Pintea nu a pierdut ocazia să îl salute şi pe amfitrionul Emil Moldovan, fost coleg de liceu şi, în cadrul unei sărbători a cântecului dansului şi portului popular, coordonatorul sălăjan a urat mult succes participanţilor şi "Dumnezeu să vă dea multă sănătate şi satisfacţii pe măsura imensei dumneavoastră dăruiri", mesaj adresat celor care s-au implicat în organizarea celei de-a XI-a ediţii a festivalului internaţional de folclor găzduit la Turda.

La rândul său, Aurel Feneşan atrăgea atenţia asupra rolului folclorului românesc pentru că "Noi în Europa cu aşa ceva mergem", preşedintele Asociaţiei "Comori Ardelene" adăugând: "am fost anul ăsta în Elveţia, în Germania... Folcorul românesc e deosebit de bine primit şi apreciat".

Ca lucrurile să fie clare, Aurel Feneşan a adăugat: "În numele domnului primar, care mi-a spus să vă mulţumesc, vreau să vă spun că dânsul încurajează folclorul, ne încurajează să facem activităţile astea deosebit de frumoase, n-a putut să vină, dar noi îl considerăm că e prezent aicea cu noi".

Dar, cum publicul spectator aştepta spectacolul, acesta a început cu ansamblul folcloric "Datina" al Casei Municipale de Cultură Turda, ansamblu înfiinţat în 1992 şi coordonat de instructorul Ioan Cuc şi a cărui ilustraţie muzicală e asigurată de maestrul Ioan Kersedi.

Pe rând, ansamblurile folclorice anunţate ca performând în prima zi a festivalului au urcat pe scena din Parcul Teilor în aplauzele publicului prezent la spectacol.



BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS