Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Corul Armonia a sarbatorit alaturi de invitati | VIDEO

Eveniment
Tools
Typography

Aniversarea a 10 ani de activitate a corului Armonia al Casei de cultură a municipiului Turda a avut loc pe 5 noiembrie în sala Teatrului "Aureliu Manea" din Turda.

Cu o sală plină, corul turdean a propus celor prezenţi un spectacol mai aparte, un spectacol la care au participat invitaţi ai coriştilor turdeni.

Încă de la început părintele Sebastian Zăhan a dorit să aducă mulţumiri celor care au făcut posibilă manifestarea aniversară: Primăria Turda, Teatrul "Aureliu Manea", Prografis (Daniel Oltean), Marele Alb (Pavel Tothăzan) sau Sticla Turda (Traian Rusan).

"Sărbătorim o poveste de dragoste care începe cu mai bine de 10 ani în urmă. Împreună cu părintele Dorin Sas ne-am propus să punem bazele unui cor al oraşului, văzând noi că Câmpia Turzii, Gherla, Dejul sau Clujul au astfel de formaţii. N-a fost greu, turdenii au multe calităţi, printre care şi darul de a cânta" spunea părintele Zăhan menţionând aici şi numele Feliciei Răcean - fost director al Casei de Cultură Turda - care s-a implicat pentru ca Armonia să ia fiinţă.

Pe parcursul activităţii sale, corul turdean a fost invitat să cânte nu doar în România, ci şi în afara graniţelor ţării, astfel Armonia susţinând spectacole în Grecia, Turcia, Franţa, Italia, Germania, Austria sau Republica Moldova unde "am reprezentat cu cinste şi măiestrie ţara noastră şi oraşul turda" completa părintele turdean mulţumind totodată colegilor preoţi care l-au susţinut în activitatea cu corul.

Încă dinainte de primul cântec părintele Sebastian Zăhan anunţa: "Începem cu o rugăciune de mulţumire pentru aceşti 10 ani frumoşi petrecuţi împreună, rugăciune pe care o putem înălţa şi pentru cei 32 de tineri care au murit la Bucureşti", aici vorbitorul completând: "Biserica este discretă, dar face mult, fiecare din preoţi, la altarul nostru, ne-am rugat pentru aceşti tineri şi seara când ne-am spus rugăciunile pentru noi, pentru familiile noastre, i-am pomenit şi pe ei. Nu facem spectacol din aceasta, dar în această seară, această rugăciune o înălţăm Cerului şi pentru aceşti tineri creştini".

Corul Astra din Câmpia Turzii, condus de dirijor Rodica Trandafir a fost, la rândul său prezent pentru a sărbători alături de turdenii de la Armonia, programul corului Astra începând chiar cu o dedicaţie "pentru colegii de la Turda", anume melodia "Ţarina de la Turda".

Nelipsiţi au fost de la evenimentul aniversar şi membrii grupului Ad Libitum Voices, care au mai încântat publcul turdean şi cu altă ocazie şi care, de această dată, în afara spectacolului pregătit, au avut un moment muzical şi împreună cu membrii corului turdean.

În afara faptului că a anunţat înscrieri la corul Armonia pentru cei care doresc să petreacă încă 10 ani fumoşi, părintele Sebastian Zăhan a mulţumit din nou celor pe care i-am amintit mai sus, după care i-a invitat în scenă pe membrii corului Voci Transilvane împreună cu dirijorul corului, profesorul Adrian Corojan.

"În urmă cu 10 ani eu am cântat în acest cor şi tot ce ştiu am furat de la domnul prof Adrian Corojan" spunea preotul turdean menţionând şi că "la corul Voci Transilvane am văzut cu adevărat ce înseamnă un cor şi ce înseamnă un dirijor de cor", un cor de la al cărui dirijor Sebastian Zăhan a învăţat toate secretele dirijoratului, cor care i-a oferit prilejul ca, într-una dintre deplasări, la o sfântă liturghie din Istanbul, să stea de-a dreapta patriarhului ecumenic Bartolomeu I.

Ajuns la vârsta de 70 de ani, corul Voci Transilvane a fost fondat de preotul Augustin Bena, cel care a fost, în 1945, primul rector la Academia de Muzică, cel care a înfiinţat prima facultate de muzică, de pedagogie muzicală în Ardeal după Marea Unire.

La finalul unui recital început cu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie", corul voci Transilvane a smuls aplauze furtunoase publicului prezent.

Chiar mai mult, după ce ultimele două melodii ale celor de la Voci Transilvane au fost interpretate în acompaniamentul Nataliei Constantin, pe scenă au urcat, din nou, atât corul Armonia cât şi corul Astra şi grupul Ad Libitum Voices cântând cu toţii, împreună.

Momentul aniversar s-a încheiat şi cu decernări de diplome şi cupe.

În acelaşi moment în care avea loc spectacolul, în foaierul Teatrului "Aureliu Manea" avea loc şi o expoziţie de artă plastică - Autumnalia - organizată de Societatea Culturală filarmonia, Şcoala Populară de Arte Tudor Jarda şi Casa Municipală de Cultură Turda, expoziţie în cadrul căreia puteau fi admirate lucrări ale artiştilor Anna Aruncutean, Albert Meyei, Manole Ciui, Maria Cristea, Vasile Taşcă, Larisa Oniş, Felicia Răcean, Laura Miron, Maria Ilişiu, Iosif Stegaru, Cornelia Vidraşcu, Dumitru Popa, Mihai Ferdean, Oleg Rusnac şi Theodor Romilă.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS