24
Sun, Jun
139 New Articles

“Luna senioriului” - o serie de activităţi pentru vârstnicii din Turda

Adela Zai

Interviu
Typography

Pentru a afla mai multe detalii despre cea  aînsemnat şi cum s-a desfăşurat “Luna seniorului” la Turda am stat de vorbă cu coordonatorul Centrului de Zi de la Turda, Adela Zai, care ne-a explicat ce a însemnat, de fapt, această serie de activităţi şi care sunt planurile pentru viitor.

Reporter: Ce a însemnat, în ansamblu, seria de evenimente cuprinse în cadrul “Lunii seniorului” la Turda şi cui aparţine iniţiativa?

Adela Zai: În fiecare an, de întâi octombrie, de Ziua Persoanelor Vârstnice, am organizat evenimente, în special excursii am organizat în această zi. Pentru că mai există în oraş şi alte asociaţii ale pensionarilor care le organizează mese festive, eu de când coordonez acest centru, din 2015, am organizat excursii în diverse locaţii...

Rep.: Alese de excursionişti?

A.Z.: Unele propuse de ei, altele alese de mine... În acest an m-am gândit să fie ceva mai special. Pentru că în august am fost într-o excursie la Orşova pe trei zile, m-am gândit că era prea apropiat, în timp, iar să facem excursie. Şi m-am gândit să organizez o lună de evenimente.

Rep.: Unele au fost la Cluj-Napoca...

A.Z.: Nu multe... Mă gândeam ce teme să aleg şi mi-au venit în minte toţi partenerii noştri, în special Fundaţia Raţiu cu care am mai avut, mai multe activităţi şi m-am gândit să îi implic pe ei ca parteneri pe întregul eveniment.
Şi am invitat şi şcoli. Am avut o acţiune cu şcoala “Andrei Şaguna”, acţiune căreia i-am spus “Creem amintiri împreună”. Am avut patru echipe create din copii şi câte o persoană vârstnică, o doamnă şi ne-am fotografiat şi am înrămat fotografiile. A fost o acţiune foarte reuşită, atât copiii cât şi doamnele s-au bucurat de prezenţa noastră acolo.
Am avut şi o seară la Teatrul “Aureliu Manea” unde am negociat un preţ mai accesibil pentru vârstnici la spectacolul “La ordin, Fuhrer!”.

Rep.: Câte persoane au fost?

A.Z.: Aproximativ 40-50 de persoane. Apopi, în a doua săptămână, am organizat acţiunile la Cluj-Napoca unde am fost invitaţi de Centrul de Zi nr. 1 la Zilele Teatrului şi am prezentat, într-una din zile, două scenete la Centrul de Zi nr. 1 - “Varvara şi medicul” şi “Pygmalion 86” - scenete interpretate de beneficiari ai centrului nostru.
Iar a doua zi am participat, tot împreună cu Centrul de Zi nr. 1, la Casa de Cultură a Studenţilor pe scena căreia am prezentat un program realizat împreună cu părintele Sebastian Zăhan  - o şezătoare din Ardeal, cu obiceiuri de şezătoare din Ardeal - iar dânşii (n.r.: de la Centrul de Zi) au prezentat obiceiuri de nuntă.

Rep.: Scenetele cine le-a pregătit?

A.Z.: Scenetele au fost pregătite de Cornel Miron de la Centrul Raţiu pentru Democraţie în urmă cu câţiva ani.
În a treia săptămână am organizat o excursie în Ţara Făgăraşului. Am fost la Cetatea fgăraş, la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Rep.: Câte persoane au fost în excursie?

A.Z.: 53 de persoane...
De asemenea, împreună cu Fundaţia Raţiu am organizat, într-una din zile, Ceaiul de la ora 5. Activitatea a fost pe 11 octombrie când a fost şi vizionare de film - Amintiri din Epoca de Aur - şi am servit şi ceai şi fursecuri. Cei prezenţi au fost foarte încântaţi de acţiunea asta şi ne-am hotărât să o mai repetăm.

Rep.: Cu acelaşi film?

A.Z.: Nu, cu alt film!

Rep.: Mă gândeam că va fi acelaşi film pentru alţii, care nu au văzut filmul.

A.Z.: Cei de la centru sunt foarte împărţiţi pe activităţi: nu toţi îşi doresc să meargă în excursie, nu toţi îşi doresc să vizioneze un film... şi atunci ei s-au selectat singuri, fiecare pentru activitatea care le face plăcere.
Apoi, în săptămânile următoare, din 17 până în 28 octombrie, am iniţiat campania de strângere de alimente pentru bunici aflaţi în casă, imobilizaţi. Mai mult a fost ca o activitate de voluntariat a celor de la Centrul de Zi pentru cei de la Centrul de Îngrijiri.

Eu zic că au răspuns neaşteptat de bine apelului nostru pentru a aduna alimente pentru cei aflaţi în casă. În cele două săptămâni s-au adunat 35 de pachete pe care noi, împreună cu voluntari de la centrul de zi le distribuim duminică, în 30 octombrie. Campania s-a numit “Bunici de duminică”.

Rep.: Şi distribuirea de alimente este ultima acţiune din cadrul “Lunii seniorului”?

A.Z.: Duminică mai este un spectacol la Mihai Viteazu - “Voie bună la români” - unde vom participa cu părintele Sebastian Zăhan şi cu seniorii din ansamblul folcloric al Centrului.

Rep.: Am înţeles că în acest an aţi dorit să faceţi altceva. E ceva mai nou, ceva inedit că activităţile dedicate vârstnicilor s-au întins pe o lună de zile. Doriţi să faceţi o tradiţie din asta, să faceţi şi anul viitor activităţi tot pe parcursul unei luni?

A.Z.: Sincer, aş dori să se păstreze ideea. Deşi a fost puţin solicitant, aş dori să se păstreze. Oricum noi organizăm activităţi periodice la Centru şi încercăm să facem tot alte activităţi ca să îi atragem pe vârstnici, dar aş dori să se păstreze o tradiţie şi să venim şi anul viitor cu un program, poate chiar cu propuneri venite din partea lor, pentru că dacă la început mă gândeam să fac ceva ce mă gândeam eu că ar prinde, acum încerc să fac ceea ce îşi doresc ei, să ne pliem pe dorinţele lor.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS