Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Proiecte, intentii si perspectiva in turism | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

Primarul Turzii, Tudor Ştefănie, a fost de acord să arunce o privire în viitor peste anul 2013. Mai mult de atât, a fost de acord să ne spună şi nouă ce vede!

Reporter: În calitate de şef al administraţiei locale, cu ce gând porniţi în noul an?
Tudor Ştefănie: Sigur, în calitate de edil îmi propun ca 2013 să fie şi un an al rezolvărilor problemelor cu care se confruntă comunitatea turdeană cel puţin din punct de vedere al administraţiei şi găsirea soluţiilor necesare de finanţare a obiectivelor pe care noi ni le-am propus.
Firesc, cetăţenii aşteaptă să continuăm lucrările de modernizare a străzilor, aşteaptă să continuăm lucrările de infrastructură pe apă şi canal, aşteaptă să fie un oraş mai curat şi aşteaptă şi dezvoltările pe care noi le-am propus în strategia noastră turistică, atât în zonele centrale ale oraşului, cât şi în zonele cu destinaţie turistică pe care noi le avem şi, desigur, investiţiile pe care noi ni le-am pregătit din anii anteriori: finalizarea lucrărilor la complexul balnear din centrul localităţii, deschiderea noii săli de vizitare şi tratament la Salina Turda, bazinul de înot, finalizarea lucrărilor la Grădina Zoologică, la Colegiul "Mihai Viteazul" şi aşa mai departe.
Eu mi-aş dori să găsim soluţiile necesare astfel încât cetăţenii să fie mulţumiţi de o administraţie competentă şi, în acelaşi timp, pot să asigur pe toată lumea că voi fi un apropiat al tuturor iniţiativelor, indiferent din ce direcţie vin, care sunt în folosul comunităţii şi, de asemenea, mi-aş dori să colaborăm foarte bine, lucru pe care mi-l propun şi am să mă străduiesc să facem în aşa fel încât conflictele politice şi dezbaterile politice fără un temei foarte concret să nu mai aibă loc în conducerea administraţiei.
Rep.: Cum apreciaţi că va fi anul care urmează? Au fost atâtea frământări politice, sociale, economice... A fost 2012 un an eminamente electoral... anul 2013 este mai liber din punctul ăsta de vedere. Credeţi că vor regăsi politicienii şi liderii administraţiei locale de la Turda mai mult timp pentru a se ocupa efectiv de problemele comunităţii?
T.Ş.: Aceasta este obligaţia noastră, până la urmă. 2013 nu cred că va fi un an foarte uşor. Noi avem menirea aceasta şi obligaţia de a găsi aceste soluţii administrative şi nu a intra în discuţii politice care, până la urmă, nu fac decât să frâneze o anumită strategie administrativă a acestei localităţi. Eu vă asigur că din punctul nostru de vedere obligativitatea pe care o avem, o s-o ducem la bun sfârşit. Acum pregătim o strategie bugetară, de exemplu, până în 2016, astfel încât obiectivele care le începem în 2013 şi hotărârile de Consiliu Local să cuprindă şi obiective până în 2016, cu finanţări directe, astfel încât în fiecare an să avem o listă de investiţii pe bugetele anuale, cu obiective precise şi sigure şi, în acelaşi timp, obligatorii de a fi prinse în bugetele anilor viitori.
Pe de altă parte, pregătim o strategie de proiecte de finanţare astfel încât cererile de finanţare pe care le depunem la sfârşitul anului 2013 pentru finanţări europene pe 2014 să însemne o completare a lipsei de fonduri bugetare locale sau de la bugetul statului şi completarea lor cu finanţări din bugetul Comunităţii Europene. Şi, de asemenea, pregătesc o strategie de dezvoltare turistică a zonei Băilor Sărate, o dorinţă mai veche a noastră, a administraţiei şi a consiliilor locale, de a face o legătură directă şi permanentă a celor două zone ale Băilor Sărate, zona Salinei cu zona tradiţională din Băile Sărate Turda astfel încât dezvoltările pe care noi le preconizăm acolo să înceapă ca infrastructură turistică încă de la sfârşitul acestui an.
Şi eu sunt convins că anul acesta vom negocia un parteneriat în aşa fel încât acel complex balnear de care se vorbea să devină şi realitate, cu începerea construcţiei în anul acesta şi în maxim doi ani de zile să intre în funcţiune.
Toate aceste obiective trebuie să fie realizate pentru că altfel nu putem prefigura un viitor al acestei comunităţi. Nimeni nu se uită la tine dacă nu găseşti soluţii şi nu eşti într-o continuă dezvoltare atât pe infrastructura turistică, dar şi pe infrastructura în toate domeniile de activitate. Eu cred că toţi cei care sunt în Consiliul Local doresc să iasă în evidenţă cu obţinerea unor avantaje electorale pentru 2016, avantaje create, în primul rând, de realizarea acestor obiective strategice pentru dezvoltarea comunităţii şi care, sigur, sunt în folosul acestei localităţi şi a fiecărui cetăţean în parte.
Rep.: Să înţeleg că finanţările pe care le doriţi - fie că e vorba de fonduri de la Uniunea Europeană, fie de la bugetul naţional - se vor axa prioritar pe turism începând cu 2014?
T.Ş.: Se vor axa, cu prioritate pe domeniile pe care nu le putem acoperi ca finanţare din bugetul local sau bugetul statului. În special noi ne-am dus pe această strategie de dezvoltare turistică şi obligatoriu trebuie să continuăm ca prioritate strategia turistică pentru că inclusiv ceea ce creem acum, ca şi bază materială de dezvoltare a turismului atât în Hotelul Potaissa cât şi în zona Salinei, trebuie să continue şi cu dezvoltare de infrastructură atât pe orizontală cât şi pe verticală în celelalte două zone balneare ale municipiului Turda. Dar în acelaşi timp acest lucru ar încuraja şi o dezvoltare a activităţii private astfel încât, dacă reuşim să aducem cât mai mulţi doritori de a participa la activitatea noastră turistică şi în special la cea balneară, acest lucru să fie şi un mesaj pentru investitorii privaţi, de mai mică dimensiune, care pot să îşi construiască activităţi turistice în acest sens.
Sigur că nu neglijăm ofertele pe care le putem face pentru dezvoltări industriale, parcuri industriale, sau dezvoltări de altă natură - servicii - care să creeze locuri de muncă. Cea mai mare problemă acum la Turda este lipsa locurilor de muncă, inclusiv prin dispariţia combinatului metalurgic. Avem o mare problemă socială pe care trebuie să o aşezăm pe o strategie de dezvoltare în aşa fel încât locurile de muncă să devină o prioritate, indiferent că ele sunt în zona turistică, în zona altor servicii sau în zona de dezvoltări industriale.
Rep.: Două referiri v-aş ruga să mai faceţi - pentru că tot aminteaţi de dimensiunea turistică a Turzii - şi pe de-o parte vă refereaţi la zona tradiţională a Băilor Sărate şi pe de altă parte la dezvoltarea infrastructurii în virtutea dezvoltării turismului. Dacă aţi putea să punctaţi două aspecte: unul ar fi ce se mai ştie despre Grădina Zoologică şi al doilea despre lucrările de la Hotelul Potaissa... Domnul Mera, directorul Salinei Turda, prefigura, chiar într-un interviu pe care îl dăduse mediei locale, că s-ar termina lucrările la finele lui 2012.
T.Ş.: Nu ştiu ce prefigurează domnul Mera. Sigur că ei au obiectivele lor, noi avem, însă, obiective mult mai îndrăzneţe. Deci sfârşitul anului 2012 e prea mult. Eu cred că bazinul şi partea de centru SPA şi de tratament va intra în funcţiune până în aprilie - normal aşa ar trebui ca să putem prinde anul turistic de la începutul sezonului şi să putem să ne şi facem campania de publicitate necesară pentru a avea clientelă pe 12 luni din an - deci în cadrul hotelului sunt două investiţii separate. Este o investiţie care se face în partea de servicii de cazare şi de alimentaţie publică şi investiţia care funcţionează acum pe centrul de tratament şi centrul SPA. Aceasta se va termina - cu centrul SPA şi cu centrul de tratament - până în aprilie, din câte am discutat şi eu cu constructorul de acolo. Cealaltă probabil că va continua până în jumătatea anului, poate şi mai mult, pentru că în acest moment e pregătit doar proiectul, lucrările se vor face din sursele proprii ale Salinei şi în acelaşi timp lucrările vor avea ca şi activitate de construcţie echipe pe care şi le pregăteşte societatea Salina prin forţe proprii, deci nu vor mai fi alţi executanţi şi atunci sigur că nu putem prevedea exact ceea ce se întâmplă. Dar lucrările continuă şi acest lucru este important.
La Grădina Zoologică se lucrează şi acum pe interioarele imobilelor care au fost construite acolo şi eu sper să îi dăm drumul, tot aşa, până la începutul sezonului, în condiţiile în care vom găsi şi sursa de finanţare finală pentru acest obiectiv pentru că, singur, bugetul local nu va putea să suporte acest lucru.
La CNMV lucrările sunt executate circa 40%. Anul acesta, normal, ar trebui să se finalizeze integral.
Deci aceste investiţii care au fost pornite în anii anteriori, anul acesta se vor finaliza în totalitate. Intenţia mea - şi cred că toată lumea este de acord cu acest lucru - cu cât le dăm drumul mai repede la aceste obiective, cu atât avantajul este în favoarea noastră pentru că începem să încasăm venituri şi nu numai să facem cheltuieli. Vom insista să le terminăm cât mai repede posibil dar, sigur, şi la standardele prevăzute în proiecte.
Deci eu zic că ne aflăm cu o întârziere de 4-5 luni de zile, determinată şi de lipsa de sursă de finanţare, dar şi de factorul tehnic care a influenţat, de cele mai multe ori, aceste proiecte, dar cu aceste întârzieri, totuşi, anul 2013 este anul în care se vor da în funcţiune aceste obiective şi eu zic că este foarte important să menţionăm că în 2013 avem şi bazinul de înot, avem şi centrul SPA şi de tratament, avem şi Grădina Zoologică şi, sigur, şi celelalte obiective pe care le preconizăm să le pornim, în funcţie de ce vom creiona la bugetul local în momentul în care îl avem previzionat.
{youtube}QiSH84oGysc{/youtube}
Vezi şi pe vimeo şi dailymotion.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS