Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Expoziţia "Nuanţe" prezentată într-un interviu nuanţat | VIDEO

Interviu
Tools
Typography

După vernisajul expoziţiei "Nuanţe" a artistului fotograf Nicuşor Ţigănilă, acesta a acceptat să ne acorde un interviu în exclusivitate despre cum a gândit expoziţia.

Ba chiar Nicuşor Ţigănilă a mărturisit că ideea de bază era ca odată intrat în spaţiul expoziţiei, fiecare privitor să îşi găsească propria cale spre fotografia care îi place.

Reporter: Domnule Ţigănilă, ne aflăm la o expoziţie personală de fotografie, o expoziţie care a fost cu o prezentare mai atipică, aşa cum chiar dumneavoastră aţi numit-o. De ce aţi optat pentru această variantă?

Nicuşor Ţigănilă: Pentru farmecul celui care intră să vadă ceea ce am pregătit să fie vizualizat. Nu se suprapune pe un clişeu clasic şi vreau ca omul să se bucure întâi el de expoziţie şi să îşi facă o părere, nu să discutăm şi apoi vizitatorul să fie surprins de cu totul altceva.

Rep.: La momentul la care invitaţii au fost prezenţi, au avut surpriza de-a fi închisă încăperea cea mare a Galeriei Municipale de Artă şi să aştepte pe hol până la deschidere. Aşadar, repetând, de ce aţi optat pentru această variantă de deschidere, chiar fără a invita pe cineva să vorbească despre expoziţie?

N.Ţ.: Fiind o expoziţie "monocromă" - că, practic, vorbim de 2.000 de nuanţe de griuri - expoziţia s-a dorit un cub în care vizitatorul să se plimbe prin faţa exponatelor şi atunci surpriza era ca prezentarea să se facă într-o încăpere, iar expoziţia, în sine, să fie vizualizată ca un circuit.

Rep.: Pentru un motiv anume s-a optat pentru alb-negru?

N.Ţ.: A fost plăcerea mea, am vrut foarte mult să fac o expoziţie în alb-negru. Părerea mea este că poza este cel mai expresiv realizată numai în alb-negru.

Rep.: Cum ar fi fost dacă pereţii expoziţiei erau negri şi nu albi?

N.Ţ.: Negativul a ceea ce vedeţi.

Rep.: Era negativul pereţilor, nu al fotografiilor...

N.Ţ.: Adică se transpuneau invers.

Rep.: Era o altă emoţie pe care o simţea privitorul?

N.Ţ.: Probabil că ar fi fost altă emoţie, dar nu cred că ar fi fost nimerit să fie invers, adică fundalul negru şi exponatele pe alb, pentru că atunci ar fi închis foarte mult atmosfera. Eu am vrut să degaj multă lumină.

Rep.: Poate e o întrebare care se înscrie într-o anumită serie de clişee, dar există o anume fotografie pe care aţi recomanda-o să fie vizualizată în cadrul expoziţiei?

N.Ţ.: Cel puţin una îi place fiecăruia.

Rep.: Aţi reuşit să culegeţi informaţii de la privitori să aflaţi care ce cale a ales spre fotografia lui?

N.Ţ.: Plăcerea a fost foarte mare în sensul că niciunul nu s-a decis asupra uneia singure. Au fost încântaţi de mult mai multe exponate din cele prezentate. Spre surprinderea mea, majoritatea au caracterizat expoziţia cu foarte multă dinamică.

E adevărat că dinamica e dată din contrastul din poze, de lumina care, practic, luminează griurile, dar eu am vrut să fac o expunere - de aceea i-am şi zis "Nuanţe" - din toate aspectele care pot apărea.

Rep.: Care va fi următorul termen pentru o expoziţie personală Nicuşor Ţigănilă?

N.Ţ.: Când voi avea inspiraţie şi material suficient pentru o nouă idee originală.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS