Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Sunt rromii de la Campia Turzii folositi politic?

Agora
Tools
Typography

Întrebarea devine cu atât mai plauzibilă cu cât, pe 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Rromilor, această problemă a fost abordată - de unii mai voalat, de alţii mai pe faţă - în cadrul mesei rotunde organizate în sala mică a palatului Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii.

Alături de puţinii reprezentanţi ai etniei rrome şi pe lângă reprezentanţi ai societăţii civile - asociaţii, organizaţii etc. - la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai partidelor politice, unii dintre aceştia reprezentând, totodată, şi Consiliul Local Câmpia Turzii.

Concret, din partea PSD au fost prezenţi Simina Şipoş (preşedinte al organizaţiei de femei a filialei Câmpia Turzii) şi Monica Uiorean şi Gheorghe Rece (consilieri locali din partea PSD) în timp ce din partea PNL au fost prezenţi Dorin Lojigan (copreşedinte al filialei locale a PNL şi consilier local din partea PNL), Dumitru Drăghici (secretar general al PNL Câmpia Turzii) şi Dan Bradu în calitate de membru al acestei formaţiuni politice.

Cu alte cuvinte, la întâlnirea prilejuită de sărbătorirea Zilei Internaţionale a Rromilor au fost reprezentate atât dreapta cât şi stânga politică însă, înainte a de a ne întreba - fie şi retoric - ce pot face rromii cu dreapta sau ce pot face cu stânga, ne vom rezuma la o concluzie parţială: cu câte trei reprezentanţi la întâlnire fiecare, stânga avea doi consilieri locali şi doar al treilea reprezentant era prezent politic, în timp ce dreapta avea un consilier local iar ceilalţi doi erau prezenţi politic.

Chiar mai mult de atât, inclusiv discursurile reprezentanţilor politici puteau demonstra, în sine, câte ceva.

Aşadar Dorin Lojigan a ţinut să precizeze că e prezent atât în calitate de preşedinte de filială de partid cât şi în calitate de consilier local "şi spun asta că pentru că sunt convins că am primit votul şi din partea etniei rromilor şi Alex (n.r.: Alexandru Lacatoş, preşedintele filialei Câmpia Turzii a Partidei Rromilor Pro Europa) ştie bine la ce mă refer la momentul la care am ajuns consilier local". Adică? Adică să fi fost, în campania pentru localele din 2012 Dorin Lojigan (de mânuţă cu pesedeul, normal, în cadrul useleului!) în comunităţile de rromi să le ceară votul ca să ceva?

Discursul lui Dorin Lojigan a continuat cu: "sunt dezamăgit de prezenţa mică, pentru că sunt atât de puţini reprezentanţi ai etniei dumneavoastră însă eu înţeleg care sunt motivele şi eu cred că şi domnul preşedinte le înţelege prea bine chiar dacă nu trebuie discutate aici". Dar de ce să fie ţinute sub preş? Noi le voiam aici, de faţă cu toată lumea, dacă nu sunt de ascuns!

Exprimându-şi dezamăgirea că reprezentanţii administraţiei locale nu au fost prezenţi la întâlnire şi considerând că "cel puţin unul din cei trei reprezentanţi ai administraţiei publice locale trebuia să vină astăzi şi să fie alături de dumneavoastră la acest moment festiv", Dorin Lojigan se apropia de finalul alocuţiunii sale cu o frazare interesantă nu din punct de vedere al topicii cât mai degrabă ţinând cont de conţinutul acesteia.

"În numele Partidului Naţional Liberal vreau să vă urez un sincer «La mulţi ani!», să sper, în acelaşi timp, că între noi va exista aceeaşi colaborare şi să vă spun că vă puteţi baza pe noi în continuare aşa cum şi noi ne-am bazat pe dumneavoastră de atât de multe ori. La mulţi ani şi Dumnezeu să ajute!".

Imediat după intervenţia sa, Dorin Lojigan a plecat pentru a fi prezent la un alt eveniment, plecare pentru care şi-a cerut scuze încă de la începutul alocuţiuni sale.

Aşadar, pe principiul "venit, votat, plecat"... pardon... pe principiul "venit, vorbit, plecat", preşedintele PNL pare să-şi fi făcut treaba pentru care fusese prezent. Nu, nu treaba aia de a fi de faţă la un moment aniversar şi de a adresa felicitări, ci cea la care ne gândim noi, de a da de înţeles cum stau lucrurile. Adică a venit, a mai bătut nişte cuie cât să mai ancoreze coşmelia, a mai amestecat puţin cu lingura aia mare, de lemn, în brainstorming şi-apoi a plecat.

Mai exact, ca să traducem mai pe româna concretă ce-a spus Dorin Lojigan în româna subînţeleasă, discursul dezvelit de plapuma aparenţelor ar fi cam aşa: "Deci eu vreau să vă mulţumesc că m-aţi ajutat şi voi să ajung consilier local şi ştie şi Alex la ce mă refer, nu mai intrăm în detalii aici. Da, puteaţi fi mai mulţi, dar noi ştim cu toţii de ce nu au venit şi alţii şi, din nou, hai să nu vorbim public despre asta. Plus că, uite, nici Radu Hanga, primarul de la PSD, nici Avram Gal, viceprimarul pe care pesedeul l-a pus în locul meu, şi nici Petre Pop, tot pesedist şi el, n-au venit aici să vă felicite şi să vă zică un «La mulţi ani!», un ceva... Dar eu am venit, eu de la PNL. Noi suntem PNL! Şi eu, în numele PNL, eu vă urez «La mulţi ani!». Şi ştiţi bine că noi am colaborat, nu? Ştiţi voi bine la ce mă refer. Şi să ştiţi şi că vă puteţi baza pe noi în continuare. Adică ne puteţi vota pe noi în continuare. Şi să vă bazaţi (adică să ne votaţi) aşa cum şi noi ne-am bazat pe voi (adică am venit să vă cerem voturile dar şi cu alte ocazii). Cum? În 2016 sunt alegerile, adică la anu'. Da' de ce întrebaţi?...".

Evident, asta am înţeles noi din discursul preşedintelui PNL Câmpia Turzii. Poate veţi spune că nu avem dreptate, dar ideea e că nu ne prea înşelăm când în spaţiul public sunt împrăştiate subliminale, cu atât mai mult cu cât acestea se apropie vertiginos de graniţa cu evidenţa.

Dacă Dan Bradu a avut un discurs lipsit de conotaţii politice iar Dumitru Drăghici a fost insesizabil ca discurs, de cealaltă parte Monica Uiorean s-a limitat la a le dori etnicilor rromi să fie mai uniţi pentru a-şi putea atinge scopurile, lăsând conotaţiile politice în seama unui bărbat: Gheorghe Rece.

Pe scurt, Gheorghe Rece şi-a cerut scuze în numele lui Petre Pop pentru absenţa celui de-al doila care "este plecat la Braşov unde se ocupă de implementarea unui proiect foarte important pentru tinerii antreprenori".

Pe de altă parte, însă, Gheorghe Rece a trebuit să puncteze, cumva, şi cu stânga - după ce Dorin Lojigan a tot dat cu dreapta - aşa că reprezentantul PSD a spus că Petre Pop, cel care lipsea "va sprijini în continuare toate demersurile pe care comunitatea rromilor din Câmpia Turzii le va iniţia".

Aşadar -cu excepţia faptului că a venit cu "discursul" pregătit de dinainte - fiind pus în posibila situaţie în care şefu' politic să-l fi apostrofat ulterior gen "păi bine, măi Gicule, d-apăi tu chiar n-ai zis nimica la întâlnirea aia şi vedeai că Lojigan ne suflă bazinul de votanţi de sub nas chiar acuma, în an preelectoral?", Gheorghe Rece s-a văzut nevoit să asigure, la rândul lui că (tradus în româna concretă) "hai, măi oameni, nu fiţi naivi că, uite, şi domnul Pop, preşedintele nostru, se implică. Mai ales acuma, că suntem la putere, haideţi şi voi cu ceva ca să vă ajutăm, că dacă nu veniţi chiar cu nimica noi ce să facem? Hai, să rezolvăm ceva, să fie proaspăt în memorie că la anu' sunt alegeri şi - cine ştie? - poate-poate tot o dăm cumva să cadă bine...".

Chiar în replică la cele două poziţii politice exprimate, discursul lui Alexandru Lacatoş a fost demn de reţinut.

Explicând că a oferit 70 de invitaţii, că nici măcar etnicii rromi n-au catadicsit să vină la momentul aniversar, Alexandru Lacatoş observa că "nu suntem sprijiniţi" şi, considerând că "doar dacă erau cu prezenţa făceau foarte mult pentru noi", preşedintele filialei Câmpia Turzii a Partidei Rromilor Pro Europa previziona: "dar vine anul 2016 când, vă spun sincer, ne vor pupa toată lumea. Şi nu mai vreau să accept! Nu ai fost lângă noi când a trebuit, te rog frumos să mă laşi deoparte! Nu mă pupa doar din patru în patru ani!".
Nemulţumirea lui Lacatoş părea cât se poate de evidentă şi de serioasă.

Pentru cei care consideră că Alexandru Lacatoş s-a referit doar la etnicii rromi care "îi pupă" pe cei din comunitate, propun să demontăm această preudo-credinţă tocmai prin vorbele aceluiaşi lider de la Câmpia Turzii: "La fel şi pentru etnia rromă: sunt oameni cu bani care vin doar din patru în patru ani către noi". Clar: iniţial nu se referea la cei din etnia rromă!

În rest, cei care au nelămuriri, se pot adresa tuturor celor pe care i-am citat aici să îi întrebe ce au vrut să spună de fapt.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS