Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Monumentul eroilor sovietici, in asteptarea coroanelor

Agora
Tools
Typography

Printre comunicatele care tronează în partea superioară pe site-ul Primăriei Turda (mă rog, trebuie să mai daţi un click, două, să ajungeţi să îl citiţi) se află unul referitor la o acţiune care are loc mâine, 5 mai, cu începere de la orele 10.00.

"Ceremonial depunere de coroane în memoria ostaşilor sovietici" este titlul comunicatului din care aflăm cum că "în Cimitirul Central al Municipiului Turda se vor depune coroane în cinstea ostaşilor sovietici cu ocazia împlinirii, în aceste zile, a 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial" dar şi că "Membrii Ambasadei Federaţiei Ruse participă la evenimente de aceeaşi natură şi în alte localităţi din ţară, aceste manifestări fiind organizate în scopul de a reaminti populaţiei de însemnătatea istorică a celor petrecute la nivel modial în urmă cu şapte decenii".

Şi ca să fie cât se poate de clar, trebuie să fim oneşti şi să menţionăm că evenimentul de mâine este "organizat de către Primăria Municipiului Turda la iniţiativa Ambasadei Federaţiei Ruse în România cu prilejul mai sus menţionat".

Pentru că tocmai în comunicatul de pe site-ul Primăriei Turda scrie că membrii ambasadei participă la evenimente similare "şi în alte localităţi din ţară", am presupus, logic, că membrii ai ambasadei participă şi la evenimentul de la Turda, asta chiar dacă în acelaşi comunicat nu se preciza cu subiect şi predicat că la evenimentul de la Turda vor fi prezenţi reprezentanţi ai ambasadei, ci doar că "vor participa reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai Garnizoanei Turda, precum şi reprezentanţi ai presei şi instituţiilor publice locale".

Oricum, am zis - azi, 4 mai - că nu strică să facem o mică vizită până la cimitir măcar cât să vedem cum arată monumentul unde se vor depune coroane şi cât de pregătit este pentru evenimentul de mâine.

Pe scurt: frumos, curăţel, îngrijit, pregătit de eveniment. Ceea ce e bine cel puţin dacă ne gândim că şi nouă ne-ar plăcea ca monumente ale eroilor români ridicate în afara graniţelor României să fie la fel de îngrijite cu atât mai mult cu cât urmează un eveniment ca cel de mâine de la Turda.

Chiar dacă acest tip de atitudine - îngrijirea monumentului - i-ar putea face pe unii să minimalizeze ideea de respect ca argument minim şi necesar pentru această atitudine iar pe alţii să-şi amintească de vremurile în care "Stalin şi poporul rus libertate ne-a adus", noi vom trece mai departe. Adică mai jos...

Că la câţiva metri mai jos, în vecinătatea monumentului în discuţie, era un alt spaţiu: dedicat eroilor români.

Cel puţin crucile înclinate - unele aproape căzute de-a binelea - arată o lipsă de preocupare pentru zona dedicată eroilor români în comparaţie cu cea dedicată eroilor sovietici. Să fie lipsa de preocupare tradusă şi în lipsă de respect, sau e doar un caz particular iar zona dedicată erolilor sovietici arată mai bine în aşteptarea evenimentului de mâine, pe când zona dedicată eroilor români a fost lăsată de izbelişte din moment ce coroane se depun în altă parte (şi, cel mai probabil, toată lumea va sta cu spatele spre zona dedicată eroilor români)?.

Mai mult, luând în considerare diferenţa de aspect între cele două zone, noi am identificat cel puţin două variante posibile în funcţie de cine se îngrijeşte de zonele de odihnă veşnică: fie ruşii îngrijesc mai bine monumentele eroilor lor ridicate în ţări străine decât o facem noi cu monumentele noastre în propria ţară, fie pe unii de la noi îi preocupă mai mult eroii ruşi decât eroii români.

Cel puţin noi aceste două variante le-am identificat. Se poate să ne înşelăm şi dacă vedeţi şi alte variante posibile, vă invităm să le expuneţi şi să ne contraziceţi.

Oricum ar fi, până una-alta, diferenţa vizibilă cu ochiul liber nu ne face cinste.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS