Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

M

Editorial
Tools
Typography

Acuma, dacă vreţi neapărat să vă pierdeţi vremea întrebându-vă de la ce vine "M", vă spunem că şi noi am făcut-o, parţial, în zadar. Până una-alta daţi-ne voie ca, pe principiul "Bond... James Bond" să vă prezentăm: "10... M10".

Nu mai departe de sâmbătă, 3 octombrie, la Câmpia Turzii s-au pus bazele unei noi filiale de partid în oraş: M10. Printre invitaţii de seamă, Adrian Papahagi.

Nu, nu e vorba de Adrian Papahagi care l-a susţinut pe Traian Băsescu la referendumul din 2012, nu e vorba de Adrian Papahagi care a candidat din partea ARD pentru un post de deputat, nu e vorba de Adrian Papahagi care s-a alăturat aceloraşi Traian Băsescu şi Elena Udrea dar într-o construcţie nou[, PMP. Nu, Doamne fereşte!

E Adrian Papahagi cel suav nou, reinventat, care mână înainte caleaşca al cărei şasiu l-a pus la punct - ca să nu zicem că "l-a instrumentat", că unii poate cred că ne luăm de activitatea de procuror - nimeni altcineva decât Monica Macovei.

M10... De la ce vine M10? Întrebat direct la Câmpia Turzii de la ce vine M10, Adrian Papahagi - chiar nu ştim de ce!! - părea să evite să pronunţe insistent Macovei, Macovei... A asociat M-ul cu munca, meritul, mişcarea iar 10-le l-a asociat, până la urmă - că ce mai putea să facă? - cu decalogul Monicăi Macovei de la prezidenţialele din 2014, dar şi cu nota 10.

"M10 este ce vrem noi să fie" mai spunea Papahagi (nu ştim dacă în glumă sau în serios), la fel cum, spunea acelaşi Adrian, unii se întrebau dacă nu cumva M10 ar veni de la MI0, pronunţia fiind, vezi Doamne, în engleză. Tuşa de ridicol e că, interogativ, aşa cum a pronunţat cunoscătorul de limba engleză Adrian Papahagi (lector la catedra de engleză a Facultăţii de Litere din cadrul UBB Cluj), fonetic MI0 e similar cu "Am I zero?" (aproximativ "sunt un zero?" sau "eu sunt zero?")...

Acuma nu ştim dacă uşoara intenţie de evitare a numelui Macovei este deliberată sau doar involuntară, dar asta poate trezi suspiciuni în legătură cu fragmente din imaginea Monicăi Macovei în anumite zone din mediul online.

Ce ştim însă sigur este că izul fecaloid al unor elemente din discurs s-a simţit şi la Câmpia Turzii, fapt ce, sincer, ne îngrijorează mai ales când vine din partea cuiva care doreşte să impună un nou partid politic. Mai exact, după ce majoritatea opiniei publice îşi aminteşte de momentele lui Adrian Papahagi când spunea "Nu fiţi căcăcioşi!", iată că la Câmpia Turzii acelaşi Papahagi spunea că "M10 nu este nici partid balama, de pus la o uşă, eventual o uşă care dă înspre o hazna...". Înspre ce? Aha!... Păi asta ziceam şi noi... Oare să fi o conincidenţă, sau ocurenţa unor astfel de sugestionări trebuie percepută ca fiind de natură a ne îngrijora? Întrebăm doar...

Întâlnirea a fost una nu neapărat pestriţă, dar în care discursurile - în special ale celor de la prezidiu - se înecau undeva la limita dintre eclectism şi paradoxal. Da, e părerea noastră, dar toată lumea ştie că - da! - un editorial e un articol de opinie iar părerile se caractetizează prin diversitate.

În fine, hai să explicăm, pe scurt, cele susţinute în paragraful anterior.

Într-o sală în care erau prezenţi în special oameni care s-au săturat de toţi politicieni, tocmai se lansa un partid politic. Dar, cumva, un partid care ar vrea să se dezică de termenul "politic", să fie doar partid.

Vorbitorii insistau cu "noi venim cu ceva absolut nou". Serios? Păi despre Monica Macovei se vorbeşte în termeni de "fost procuror comunist" (noi nu spunem că e adevărat sau fals şi nu stăm acum să disecăm noţiuni ori să dăm cu semantica peste cap cuiva), Monica Macovei a candidat din partea PD-L. Însuşi Adrian Papahagi a fost diagnosticat cu un început de traseism politic prin zone "doctrinare" pe care o parte din populaţie le scuipa cu boltă la un moment dat - PDL, PMP - iar acum vine şi ne spune că "noi venim cu ceva absolut nou". Revenim: serios?

Vorbind despre statul minimalist, Adrian Papahagi spunea că M10 e avangarda în acest sens şi că peste 10 ani toţi vor vorbi despre statul minimalist, vorbitorul adăugând că "acum 10 ani vorbeam despre anticorupţi şi după revoluţie vorbeam de anticomunism". Dar cine e acel "noi", pentru că dacă acesta se referă strict la Adrian Papahagi sau cei extrem de tineri cooptaţi în noul M10, ridicolul ţâşneşte din nou. Potrivit wikipedia, Adrian Papahagi s-a născut la 20 martie 1976, ceea ce înseamnă că la 22 decembrie 1989 avea fix 13 ani, nouă luni şi două zile. Cum milita Adrian Papahagi imediat după revoluţie împotriva comunismului chiar copil precoce fiind? Cum ştiu tinerii de până în 30 de ani ce e acela comunism şi ce înseamnă cu adevărat să urăşti acel sistem din toţi rărunchii? Hm? Poate Monica Macovei ce mai ştie cum e cu comunismul... Zicem şi noi, că domnia sa avea o vârstă şi chiar a deţinut funcţii înainte de Revoluţie (procuror din 1983 şi până, hăt, în 1997, potrivit aceleiaşi enciclopedii online).

Mărşăluind înainte cu acelaşi stat minimalist ca cireaşă pe coliva politichiei româneşti, Adrian Papahagi - şi nu singur - ne spunea că viitorul este al micilor întreprinzători care pot duce economia mai departe şi că întreprinderile de anvergură sunt riscante, că dacă se închide o întreprindere moare un oraş întreg (rostită în centrul Câmpiei Turzii, asta era un fel de funie în casa spânzuratului). Iar: serios?

Păi dacă toţi politicienii de la alte partide sunt bandiţi, poate Adrian Papahagi ar trebui să ştie că, de exemplu, şi primarul pesedist Radu Hanga spunea, tot la Câmpia Turzii, dar înaintea lui Papahagi, că vremea marii industrii a trecut.

Şi dacă tot e să îi credem că viitorul e al micilor întreprinzători, poate nu era rău să ne fi explicat prezidiul M10 la Câmpia Turzii cum e cu utilajele grele, cu construcţiile de maşini, de avioane, de nave, de trenuri, cu construcţii de tuneluri, de autostrăzi. Tot aşa, mici întreprinzători se unesc câte doi trei şi fac o aripă de avion?

Sau, mai mult, să vorbeşti despre micii întreprinzători când despre unul dintre cei de la prezidiu se făcea un titlu de glorie că lucrează la o multinaţională? Sau, şi mai mult, să te declari îngrijorat de soarta ţării şi s-o vezi prosperă când unul din cei din prezidiu lucrează la o multinaţională şi face profit pentru străini?

Sau să militezi pentru cauza iniţiativei private susţinând totodată că te interesează binele fiecărui cetăţean în parte când cineva din prezidiu, angajat Tetarom, spune că investitorii străini vin aici că vor profit, nu că-i interesează de muncitorii români?

WTF?...

Şi continuăm!..

Potrivit teoriei cu acelaşi stat minimalist, statul trebuie să intervină foarte puţin în viaţa omului şi munca fiecăruia e importantă, spiritul întreprinzător al fiecăruia ne scoate din starea în care suntem. Anulând cumva aspectul social cum că pentru a da 100 de lei unui şomer sau pensionar trebuie să iei acei bani de la cel care munceşte şi că aşa ceva nu se poate, când a venit vorba de micii întreprinzători care să se asocieze se spunea că da, aceştia trebuie ajutaţi, că statul trebuie să-i încurajeze. Dar oare banii pe care îi oferă statul ca ajutor întreprinzătorilor - deci tot e nevoie de intervenţia statului! - nu sunt tot acea sută de lei pe care o suportă statul? Întrebăm, doar...

În afară de o atmosferă gen PP-DD (toţi ceilalţi sunt corupţi nu mai noi suntem buni şi jos ciocoii!), nu în ultimul rând - nu pentru că nu am mai avea ce, dar nu ne mai ajunge spaţiul (în format print) - ne mai referim doar la o altă nuanţă a unui aspect parţial semnalat deja, dar care ne atrage atenţia în continuare: referitor la noii veniţi în partid, Adela Mârza spunea "la noi în partid nu veţi vedea foşti pesedişti, foşi penelişti, foşti pedelişti, la noi toţi sunt oameni noi". Sincer, în acel moment ne aşteptam ca Adela Mârza să se ridice în picioare şi să spună că îi dă afară din M10 pe Adrian Papahagi (fost pedelist, fost pemepist) şi pe Monica Macovei (fostă pedelistă, să zicem doar). Dar n-a fost să fie...

Cum ar veni, ai noştri nunt ai noştri, ce naiba?

Deci... mă laşi?

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS